Köpråd

Välja rätt motorsågskedja: Några tips

Om du vill få ut det mesta möjliga ur din motorsåg är det viktigt att du väljer precis rätt kedja. Här är några saker att tänka på.

Guide till svärd och kedjor

Behöver du hjälp med att hitta den perfekta matchningen för din motorsåg?

Följ guiden

När du väljer en motorsågskedja behöver du först veta tanddelningen, bredden och antalet drivlänkar. När du vet det handlar valet egentligen bara om vad du gillar.

Tanddelningen är det genomsnittliga avståndet mellan två nitar på sågkedjan. Dess värde (1/4 tum, 0,325 tum, 3/8 tum eller 0,404 tum) står vanligtvis på svärdet. Om du inte kan hitta det är vårt bästa råd att låta din återförsäljare mäta din gamla motorsågskedja, eftersom det är lite knepigt att göra detta själv.

Bredden är tjockleken på drivlänkarna och det är viktigt att känna till detta för att motorsågskedjan ska passa korrekt i svärdet. Bredden (0,043 tum, 0,050 tum, 0,058 tum eller 0,063 tum) står liksom delningen troligtvis på svärdet. Om inte rekommenderar vi att du ber din återförsäljare mäta bredden på din gamla kedja.

En motorsågskedjas längd bestäms av tanddelningen och antalet drivlänkar. Det här står troligtvis ingenstans på svärdet eller produkten överhuvudtaget, så länkarna på din gamla kedja måste räknas.

Edge Campaign Photo

Skärtänder och kraft i kombination

Om du monterar en mer aggressiv sågkedja på en standardmotorsåg får du inte bättre prestanda. Det är som att ge en piraya hajtänder – bettet blir inte bättre.

Om du ser till att kedjan matchar sågen perfekt (aggressiv kedja på en aggressiv såg) kommer din utrustning alltid att leverera maximala prestanda.

Kedjor

Lär dig allt om våra kedjor

Läs mer

Chisel och semi-chisel

Det finns två grundläggande utföranden på moderna kedjors skärtänder; chisel och semi-chisel.

Chiselkedjans skärtänder har en unik profil. Skärtandens skarpa profil kapar enkelt träfibrer och ger den snabbaste och mest effektiva sågningen av mjuka träslag.

Semi-chiselkedjans skärtänder har en något rundare profil. Detta hjälper skärtanden att bibehålla skärpan längre, speciellt vid kapning av hårt eller fruset trä, eller vid arbete i smutsiga miljöer där en chiselkedja snabbt skulle förlora sin skärpa.

Sågkedjeguide

Hitta rätt kedja med vår sågkedjeguide

ladda ner guiden