Hedgehog
Nyheter och media

Husqvarnakoncernen välkomnar ny forskning om säkerhet för robotgräsklippare

En nyligen genomförd studie från Oxfords universitet om faran med robotgräsklippare för igelkottar visar på de enorma skillnaderna i säkerhetsnivåer mellan olika robotgräsklippare. Robotgräsklipparna från Husqvarnakoncernen fick bra resultat i testet, eftersom de bland annat är utrustade med lätta (3 g) svängbara knivar. Husqvarnakoncernen välkomnar forskning om ämnet och ser fram emot nästa studie från dr Rasmussen.

I en Oxford-studie drog forskarna slutsatsen att tre tekniska funktioner avsevärt ökar säkerhetsindex för robotgräsklippare. De är alla funktioner som Husqvarnakoncernens modeller har i olika kombinationer idag.

– Resultaten i min nyss publicerade studie visade att vissa modeller av robotgräsklippare orsakade omfattande skador på de döda igelkottarna i testerna, men att det fanns anmärkningsvärda skillnader i skadornas omfattning, och att vissa maskiner konsekvent inte orsakade några skador. Vi upptäckte att vissa tekniska funktioner ökade säkerhetsindex för robotgräsklippare. Dessa var svängbara knivar, hasplåtar och framhjulsdrift, säger dr Sophie Lund Rasmussen.

– Vi välkomnar dr Rasmussens nya forskning och är angelägna om att få ta del av resultatet av hennes framtida forskning. Vi hoppas kunna arbeta nära tillsammans för att lära oss mer och därmed ytterligare förbättra våra produkter. Säkerhet har varit vår högsta prioritet sedan vi lanserade den första kommersiella robotgräsklipparen 1995. Detta är grundläggande för vad vi står för som företag, säger Margaretha Finnstedt, chef för innovationslaboratoriet på Husqvarna.

Automower 450X feature

Om forskningen

I studien, som genomfördes av dr Rasmussen och hennes forskarteam från Oxford- och Aalborg-universiteten, granskades 18 modeller av robotgräsklippare i kollisionstest med döda igelkottar. Varje robotgräsklippare testades tolv gånger, med igelkottar i fyra viktklasser som placerades i tre olika positioner. De döda igelkottarna hade samlats in från rehabiliteringscenter för igelkottar, där det inte hade gått att rädda deras liv.

Läs mer

Frågor och svar om forskningen finns här.

Husqvarna har samlat in tio tips på hur du kan göra trädgården mer igelkottsvänlig. Läs tipsen här.

En kopia av hela rapporten finns här.

För mer information, kontakta:

Margaretha Finnstedt, direktör för innovationslaboratoriet på Husqvarna
070-6786158
margaretha.finnstedt@husqvarnagroup.com

Dr. Sophie Lund Rasmussen
Mobiltelefon, Storbritannien: +44 7871837510
Mobiltelefon, Danmark: +45 22117268
sophie.rasmussen@zoo.ox.ac.uk