PW 360 Cleaning stairs
Instruktioner och guider

Rengöra stenplattor effektivt – fem metoder

Ser dina stenplattor trista ut, med påväxt av mossa, alger och lavar? Här tipsar vi om fem sätt att göra dem fina igen:

1. Skura och rensa 

Spola plattorna med vattenslang och bearbeta dem med en skurborste. Är det mycket ogräs i springorna kan du rensa med ett ogräsjärn, helst ett med ett långt skaft så du kan stå upp och arbeta. 

2. Borsta med fogsand 

När plattorna är torra kan du hälla ut fogsand över plattorna och borsta med en skurborste. Det har en slipande effekt. Denna metod kan även fungera mot kalkfläckar på betongplattor. 

3. Spola med högtryckstvätt 

En högtryckstvätt är ett smidigt hjälpmedel för att rengöra stenplattor. Bäst är att använda högtryckstvätten ihop med ett roterande ytrengöringstillbehör. Det är effektivt mot lavar, som ofta är vita eller grå och brukar sitta extra hårt, men fördelar vattnet bredare över ytan vilket är mer skonsamt mot stenplattorna. Använder du en högtryckstvätt utan roterande tillbehör är det bra att inte ha så hårt tryck. Använd en bred stråle och vinkla strålen till 30 grader för att inte spola bort fogsanden eller skada plattorna. Betongplattor är mer porösa än natursten, så dem ska man vara försiktigare med. 

Att bara använda vatten är ett miljövänligt sätt att rengöra stenplattorna, men ibland är tillgången på vatten inte så god och man vill inte slösa vatten i onödan. Det finns moderna högtryckstvättar som förbrukar betydligt mindre vatten än om man spolar med vattenslang, och som dessutom kan kopplas till regnvattentankar. Det är mest effektivt att använda högtryckstvätten när det regnat ett par dagar, för då släpper mossan och algerna lättare. Var noga med att ta bort mossan och algerna som spolats bort för att förhindra ny påväxt. Ibland kan du behöva fylla på med lite ny fogsand mellan plattorna efteråt. 

4. Rengöringsmedel 

Vid mycket hårt sittande alger och mossa kan du koppla in en behållare med sten- eller altantvättmedel till högtryckstvätten. Tänk bara på att vissa stenmaterial, exempelvis sandsten, inte tål sura rengöringsmedel, så stäm först av med leverantören kring vilket tvättmedel som passar din typ av sten. Det finns särskilda starka medel som kan användas mot lavar, men både stentvätt och såpa kan fungera även om de behöver verka ett tag innan de skrubbas bort. Om plattorna fortfarande ser tråkiga ut efter att smuts och alger är borttaget kan du använda färgförstärkande medel för att få en jämnare ton och finare glans. 

5. Förebyggande åtgärder 

När du är färdig med rengöringen kan det vara bra med förebyggande åtgärder som skyddar stenplattorna från att drabbas hårt av mossa och alger igen. Det finns exempelvis miljövänlig impregnering för plattor och sten, som motverkar både mossa, alger, kalkavlagringar och frostskador, och som är bra att använda en gång om året. Det finns också ogräshämmande fogsand, som skapar ett ökenliknande förhållande i fogen och som i många fall förhindrar både ogräs och mossa. Var också noga med att rengöra stenplattorna regelbundet för att minska ny spridning av mossa och alger.