Tips för en bivänlig trädgård

Bins och andra insekters välmående är av stor betydelse för oss människor. Efter ett ingående samtal med vår partner Bienenbotschaft har vi satt ihop åtta praktiska tips och intressant bakgrundsinformation som hjälper dig att göra din trädgård, altan eller till och med balkong bi- och insektsvänlig.
Viktigt! När du designar din trädgård ska du inte bara tänka på bin, utan även på insekter i allmänhet. Dessa djurs viktigaste bidrag är trots allt inte honungstillverkning, utan pollinering.

1. Mata bina året om

”När du väljer växter till trädgården och altanen bör du om möjligt använda växter som växer vilt i din region, eftersom vilda bin har anpassat sig efter den föda som lokala växter ger”, förklarar Moses från Bienenbotschaft. En vild art är alltid att föredra framför en odlad. Undvik växter med dubbla blommor. Visst är de fina, men de många blombladen gör det svårare för bina att nå nektar och pollen. Därför är de inte mycket att ha som föda. Välj istället en blandning av växter som växer naturligt och som blommar året runt och ger insekter gott om föda. Bina kommer att vara tacksamma för att du ger dem så mycket föda, särskilt i början och slutet av vegetationsperioden, alltså vår och höst. Växterna här nedan är särskilt bra val:

Early Bloomers
Tidigblommande växter
Blomsterlökar som krokus, vintergäck, vitsippa och pärlhyacint, men inte odlade typer av tulpaner. När det gäller träd är pilen, som blommar från mars till maj, en värdefull källa till föda. De finns i olika storlekar och former som passar alla trädgårdar.
Summer favourites - Phacelia (Bienenfreund)
Sommarfavoriter
Bienenbotschafts favorit bland alla bivänliga sommarväxter är facelia, som även kallas Bienfreund – bivän – på tyska. Gul sötväppling (Melilotus officinalis) är en annan utmärkt källa till nektar. Om du föredrar att så perenna ängsblommor är det bäst att använda ängsblommor som växer vilt där du bor, som fältvädd, ängssalvia eller hästskoklöver.
Native Flowering Shrubs
Blommande buskar
Hagtorn, slån, vildrosor, pil, körsbär och eukalyptusvide är alla mycket bra val, såvida de växer vilt i din region.
Bulbs
Lökar
Gott för människor, men lökblommor är även populära bland bin. Pärlhyacint, stjärnlök, rödlök och vildtulpaner passar alla utmärkt som prydnadsväxter. Odlade tulpaner och dubbla varianter är mindre lämpliga.
Wild perennials
Vilda perenna favoriter
Skapa lite utrymme mellan prydnadsperennerna i din bivänliga trädgård för vilda perenner som styvsyska, humlesuga, lammöron, plister, bosyska, hjärtstilla, fackelblomster, praktlysing, kardvädd, tistel, krissla och prästkrage.
Bee and Lavender
Örter för matlagning
Plantera timjan, alla typer av salvia, lavendel och rosmarin i köksträdgården eller en rabatt, så blir bina glada.
Flowers
Senapsväxter
Följande växter i senapssläktet ger bina en rik skörd: åkersenap, vitsenap, trädgårdsnattviol, sommargyllen, stenört, travar, gulreseda, färgreseda, bergbräsma och Aubrieta deltoidea.
Flowers
Ängsblommor
De här växterna är en fröjd att skåda på en äng, så varför inte ta med dem hem till trädgården? Bin älskar blåklockor, treklöver, blåklint, ängssalvia, esparsett, tusensköna, röllika, kråkvicker, häckvicker, fältvädd och åkervädd.
Automower 330X

2. Äng eller gräsmatta?

Alla med trädgård bör ställa sig frågan: ”Föredrar jag en äng med ogräs som gör nytta eller en grön gräsmatta?”. Det finns goda argument för båda alternativen. Särskilt på större tomter kräver en stor, välskött äng mindre gräsklippning och gynnar samtidigt vilda djur. Men många familjer vill ha en gräsmatta utan växter som lockar till sig insekter, så att barnen kan springa omkring barfota utan att bli stuckna.

TIPS FRÅN HUSQVARNA: Använd en av Husqvarnas robotgräsklippare för att sköta om en kort äng. Ställ in Automower® på den högsta nivån – 9 (dvs. en klipphöjd på upp till 6 cm) för bästa resultat. Det ger lågväxande växter som klöver och tusenskönor chansen att blomma på en lägre nivå och du får en äng som inte är så hög.
Du kan också avgränsa en del av trädgården med en begränsningskabel och skapa en blomsteräng, helst med en blandning av ängsblommor som växer vilt där du bor. Fördelen med detta är att ängen till skillnad från ytor som klipps för hand stannar kvar på samma plats och blommorna kan fröa av sig där varje år.

Cherry blossom

3. Bivänliga träd, häckar och buskar

”Häckar, buskar och träd är inte bara en viktig källa till föda, särskilt i städer. Många insektsarter använder dem även till att gömma sig och bygga bo”, berättar Antonio från Bienenbotschaft. Därför bör (olika) buskar tillåtas att växa fritt på utvalda platser och få blommor och frukt, även i små trädgårdar. Även här är det bäst med en blandning av olika arter, så att insekterna kan hitta föda oavsett årstid.

Här är några buskar som passar särskilt bra för bin: Körsbärskornell (Cornus mas), hagtorn (Crataegus) och vilda rosenbuskar. När det gäller träd kan du prova sälg (Salix caprea), fruktträd som vildkörsbär eller äpple och koreanskt biträd (Euodia hupehensis), som visserligen inte växer vilt i Sverige.

Rustic wall

4. Det behöver inte alltid vara en stor äng: spiralrabatter och ”vilda hörn”

Doftrikt, välsmakande och enligt Bienenbotschaft en stor tillgång inte bara för bin och för oss människor – spiralformade rabatter med örter som salvia, mejram, timjan och liknande har gott om föda för insekter. Här finns föda för bin året om: rosmarinblommor på våren, salvia på sommaren, krasse ända in i september och timjanblommor fram till oktober. De många hålen, sprickorna och hålrummen i dessa typer av rabatter blir dessutom bra bon för insekternas avkomma.

Insekterna blir också tacksamma om du planterar ett ”vilt hörn” i trädgården: från högar med sten och trädgårdsavfall till murgrönstäckta murar. Här kan många insekts- och spindelarter, reptiler, amfibier, fåglar och små däggdjur bygga bo och få skydd. Mellan vår och sommar lägger vissa arter av vilda bin sina ägg i befintliga eller borrade hål i trä eller stjälkar. Om du vill hjälpa dem kan du också lägga högar med trädgårdsavfall under buskar.

Flowers and plants

5. Bi- och insektsföda på balkonger och altaner

Det är enkelt att förvandla altaner och balkonger till rena paradiset för bin med hjälp av bara krukor och lådor med blommor. Skäggbuske (Caryopteris) är ett särskilt bra val. Här är några fler tips på bivänliga växter som gör sig bra i kruka:

  1. Blandade senblommande växter som blommar fram till oktober: ringblomma, lejongap och krasse.
  2. En kombination av örter och blommor: citronmeliss och timjan med blåklockor eller tagetes.
  3. Tilltugg för både människor och djur: jordgubbar, aubergine, paprika eller chilitomater eller kruktomater.
  4. Doftrika örtkrukor: lavendel, salvia, citrontimjan och oregano.
Bee hotel

6. Bygg ett bihotell

Förutom lämpliga växter behöver vilda bin någonstans att bygga bo inom 200–300 meters radie från de växter som de livnär sig på. Tyvärr saknar många av de bihotell som säljs i handeln de fördelar som konsumenterna efterfrågar. Ofta är de tillverkade av olämpliga material eller är inte konstruerade på rätt sätt. De vilda hörn, gamla murar och högar med trädgårdsavfall som nämns ovan finns ofta redan på plats för att hjälpa bin.

Förutom lämpliga växter behöver vilda bin någonstans att bygga bo inom 200–300 meters radie från de växter som de livnär sig på. Tyvärr saknar många av de bihotell som säljs i handeln de fördelar som konsumenterna efterfrågar. Ofta är de tillverkade av olämpliga material eller är inte konstruerade på rätt sätt. De vilda hörn, gamla murar och högar med trädgårdsavfall som nämns ovan finns ofta redan på plats för att hjälpa bin.
Bienenbotschaft har i samarbete med forskare tagit fram det perfekta naturliga boet för bin: trädkupan natural habeetat® som uppdaterats enligt Zeidler-principerna för biodling. Kupan tillverkas genom att man gör ett hål i en trädstam som passar perfekt för just bin och andra insekter. Bin som lever i den här typen av kupa används inte för honung utan får möjlighet att leva ett så hälsosamt och ostört liv som möjligt.

7. Glöm inte vatten

Även insekter behöver dricka. Små håligheter med vatten i stora stenar eller fågelbad med en stor sten i passar utmärkt för törstiga bin under soliga dagar. Även trädgårdsdammar är så klart bra källor till vatten för många djur och insekter. Visste du förresten att många vilda bin inte bara behöver vatten för att dricka, utan främst för att bygga bo? De använder vattnet för att ”mura” sina boceller.

8. Undvik bekämpningsmedel

De som föredrar mer naturliga trädgårdsmiljöer undviker ofta bekämpningsmedel och konstgödning. Det finns nästan alltid bra naturliga alternativ. Ett beprövat sätt att bekämpa skadedjur är att använda sig av nyttoinsekter, som numera dessutom kan beställas enkelt och billigt på nätet. I tveksamma fall är det också bäst att ta bort eller beskära sjuka växter eller växter som angripits av skadedjur i bivänliga trädgårdar.

TIPS FRÅN HUSQVARNA: Eftersom den går på batteri klipper Automower® tyst och avger inga direkta utsläpp. Dessutom minskar det speciella klippsystemet behovet av gödning och andra produkter. Millimeterfina gräsrester hamnar direkt på gräsmattan som gödning. Klippsystemet består av en klippskiva och små svängbara knivar och har nästan ingen sugkraft, så att risken för att insekter på marken sugs upp i gräsklipparen minskas avsevärt.

Genom att kombinera olika sätt att göra trädgården mer bivänlig kan alla bidra till att skydda och ta hand om de viktiga bina.

Automower temporary fence

Var snäll mot bin och rädda blommor med tillfälligt staket för Automower®

De här robusta stålbågarna är den perfekta lösningen när du tillfälligt behöver se till att en viss del av gräsmattan inte klipps av Automower®. Till exempel när vårblommorna blommar, när barnens uppblåsbara sommarpool används eller när du nyligen har sått gräs. Bågarna är tillförlitliga och extremt enkla att använda – du behöver inte justera installationen eller klippschemat.