Automower®01-03-2024

Så här lägger man ut en guidekabel i en Automower®-installation

I en Automower®-installation är syftet med vår patenterade guidekabel att leda din Automower®-robotgräsklippare tillbaka till laddstationen vid behov. Detta kommer att minska söktiderna, särskilt för komplexa trädgårdar. Guidekablar används också för att styra robotgräsklipparen till avlägsna arbetsområden och hantera passager så smala som 60 cm. Om en passage är mindre än 2 meter bred rekommenderar vi alltid att du använder en guidekabel för att leda klipparen genom passagen. Klipparen tar olika vägar till och från laddstationen för att inte lämna spår i gräsmattan.

För vissa modeller krävs en guidekabel. För andra modeller är det valfritt, men vi rekommenderar alltid att du installerar en eller flera guidekablar. Antalet guidekablar som din Automower® robotgräsklippare stöder beror på modell.

Så här lägger man ut en guidekabel

Guidekabeln ska börja från baksidan av laddstationen och placeras centrerat under basplattan. Den ena änden av guidekabeln ska anslutas till laddstationen och den andra änden till begränsningskabeln.

Använd samma typ av kabel i installationskittet som begränsningskabeln. Skillnaden mellan guidekabeln och begränsningskabeln är hur du ansluter dem till laddstationen.

Automower®-kontakten och Automower®-skarvkopplingen, som används för att ansluta guidekabeln till laddstationen och begränsningskabeln, är en del av vårt sortiment med högkvalitativa Automower®-tillbehör.

  1. Placera en Automower®-kontakt i änden av kabeln och placera den på G1-stiftet på laddstationen (eller G2- eller G3-stift om det är din andra eller tredje guidekabel). Det är en bra idé att markera kablarna med kabelmärkning. Det gör det enklare att sätta tillbaka kablarna på rätt plats, till exempel efter att laddstationen har förvarats inomhus under vintern. Observera att på Automower® NERA-modeller finns alla anslutningar på framsidan istället för på baksidan.
    Automower®-kontakt
  2. Framför laddstationen lägger du kabeln i en minst 2 meter (för Aspire™ R4: 1 meter) rak linje. Använd pinnar för att fästa kabeln på marken hela vägen till den planerade platsen för anslutning till begränsningskabeln.
  3. Skär av begränsningskabeln vid dess anslutningspunkt med hjälp av ett par avbitare. Anslut guidekabelns ände till begränsningsslingan med hjälp av en Automower®-skarvkoppling. Se Så här använder du en Automower®-skarvkoppling

    Om du planerade in anslutningspunkten när du placerade ut begränsningskabeln finns det extra kabel för att ansluta guidekabeln till begränsningskabeln. Om inte kan du behöva förlänga kabeln med en skarvkoppling.

Guidekabeln är nu installerad. Vi rekommenderar att du kalibrerar guidekabeln och kontrollerar att klipparen kan följa guidekabeln till laddstationen och enkelt docka.

*Automower® 320 NERA och 430X NERA har tre guideanslutningar, men de har bara stöd för två guidekablar, så endast G1 och G2 kan användas. Det går inte att ansluta en guidekabel till G3.

Bra att veta:

  • Om du har en öppen gräsmatta ska du lägga ut guidekabeln från laddstationen till en central punkt på motsatt sida av gräsmattan.
  • Lägg inte kabeln i skarpa vinklar (över 45 grader). Det kan göra att klipparen får svårt att följa guidekabeln.
  • Robotgräsklipparen löper alltid till vänster om guidekabeln sett mot laddstationen, så se till att det finns så mycket utrymme som möjligt till vänster om guidekabeln.
  • Om du lägger guidekabeln i en sluttning ska du lägga kabeln diagonalt så att klipparen får optimalt grepp.
  • Lägg inte guidekabeln över begränsningskabeln, till exempel en begränsningskabel som går till en ö.
  • Avståndet mellan begränsningskabeln och guidekabeln måste vara minst 30 cm.
  • Om guideslingan blir längre än 400 meter (150 meter för Aspire R4) kan robotgräsklipparen få svårt att följa guidekabeln.

Guidekabelinstallation – exempel

I bilden nedan används två guidekablar; en för att leda klipparen hela vägen runt huset till garaget, och en som leder klipparen genom staketet, nedför sluttningen och hela vägen genom passagen och ned till växthuset. Naturligtvis kommer guidekabeln också att hjälpa klipparen att hitta tillbaka.

Komplex installation med två guidekablar

Guidekabelinställningar

Efter installationen rekommenderar vi att du ändrar inställningarna för yttäckning baserat på gräsmattans komplexitet.

För att se till att klipparen täcker alla områden på gräsmattan kan du använda navigering med GPS-stöd (om det stöds av klipparen) eller göra inställningar för yttäckning som använder begränsnings- och styrkablarna för att styra klipparen till områden som du anger i gräsmattan.

Navigering med GPS-stöd innebär att klipparen använder en inbyggd GPS för att automatiskt avgöra vilka områden som ska klippas nästa gång.

Inställningarna för yttäckning görs i Automower® Connect-appen under Mer > Inställningar > Installation > Yttäckning eller med hjälp av klipparens display under Installation > Yttäckning. Mer information finns i bruksanvisningen.

Kom ihåg att om din klippare stöder AIM-teknik får du ännu mer kontroll över yttäckningen eftersom du enkelt kan skapa arbetsplatser med unika scheman och klipphöjder med hjälp av Automower® Connect-appen.

Var den här artikeln till hjälp?