Berättelser och inspiration

Husqvarnas historia: Över 325 års innovation

Sedan starten 1689 har Husqvarna, som nu är en del av Husqvarna®-koncernen, tillverkat ett stort sortiment av kvalitetsprodukter. Utmärkta tekniska färdigheter, stark entreprenörsanda och passion för kvalitetsprodukter har lett till innovativa lösningar, och har framgångsrikt tagit företaget från vapen, via symaskiner, spisar och motorcyklar, till dagens banbrytande utomhusprodukter.

Vårt arv

De krig som rasade i Europa på sent 1600-tal ledde till ett uppsving för den svenska vapenproduktionen. I tillverkningsprocessen krävdes vattenkraft, så 1689 etablerades ett borrverk vid vattenfallen i Huskvarna i södra Sverige (stavades då Husqvarna), där många produkter produceras än idag.

Historical image

I takt med att behovet av vapen minskade såg företaget en möjlighet att förgrena sig genom att tillämpa de precisionstekniska färdigheter som uppnåtts från att tillverka vapen på en helt ny uppsättning andra produkter – från symaskiner, jaktvapen, vedspisar, köttkvarnar, cyklar, motorcyklar, gaskaminer, mikrovågsugnar och mycket mer.

Frågor gällande miljö och ergonomi

Den kunskap som erhållits genom att utveckla och tillverka så många olika produkter blev en tillgång för Husqvarna när de utvecklade nya produkter och utmanade befintliga lösningar. Detta var ett tidigt sätt att ”tänka utanför boxen”, vilket exemplifieras väl av utvecklingen av Husqvarnas första motorsåg. Befintliga motorsågar på marknaden vid den tidpunkten orsakade problem med buller. Genom att använda motorcykelns ljuddämparteknik, som utvecklades internt, sänktes ljudnivån för Husqvarna 90 till hälften jämfört med dagens konkurrenter. Strax efter följdes denna lösning av bland annat nya uppfinningar som antivibration för att undvika ”vita fingrar” och den första automatiserade kedjebromsen.

Under åren har Husqvarna visat sitt tekniska ledarskap genom att introducera banbrytande och prisbelönta lösningar och produkter med starkt användarfokus: 

  • X-Torq®, som huvudsakligen används i handhållna produkter, ger högre bränsleeffektivitet och minskade avgasutsläpp, i enlighet med världens striktaste miljöbestämmelser.
  • AutoTune™ är ett tekniskt och miljömässigt genombrott inom professionella motorsågar, som minimerar avgasutsläpp och optimerar motor och prestanda, samt gör att man inte behöver lägga tid på förgasarjusteringar.
  • Batteridrivna gräsklippare och motorsågar med bensinprestanda – lätta, tysta och fria från direkta utsläpp.
  • Robotgräsklippare är tysta självkörande gräsklippare som frigör tid för husägare och fastighetsförvaltare, inte producerar några direkta utsläpp under användning och förbrukar mycket lite energi.
  • Demoleringsrobotar för byggindustrin levererar hög effekt trots låg vikt, utrustade med fjärrkontroll som möjliggör rivningsarbete i områden där det är för farligt för arbetare att befinna sig. Idag arbetar Husqvarnas produkter hårt i trädgårdar, parker, skogar och byggarbetsplatser runt om i världen, och hjälper hantverkare att prestera.

Husqvarna – milstolpar 

1689: Sätter segel

Den första Husqvarna-fabriken etableras vid vattenfallen i staden Huskvarna i södra Sverige (stavades tidigare Husqvarna) för att tillverka vapen till armén. Produktionen av vapen varade fram till 1989.

House by the waterfall

1872: Bryter ny mark

Husqvarnas gevärskontrakt med kronan upphör och företaget bestämmer sig för att förgrena sig. Detta blir början på en mycket innovativ och ambitiös period, vilket resulterar i ett stort sortiment av nya produkter, som symaskiner (1872), jaktvapen (1877), vedspisar (1877), köttkvarnar (1892), den första svenska skrivmaskinen (1895) och cyklar (1896). Hushållsutrustning säljs fortfarande i Norden av Electrolux och symaskinerna är nu en del av SVP Worldwide. 

1903: Motorcykelns era inleds

Under 1903 introducerar Husqvarna motorcyklar. Många år senare – 1982 – segrar Husqvarnas motorcykel MC 258 i 250 cc-klassen i det legendariska Paris-Dakar-rallyt. Motorcykeldivisionen såldes av 1986 och är nu en del av Pierer AG i Österrike. 

H955-0005

1918: Gräsklippare

Husqvarna förvärvar ”Norrahammars bruk”, vilket tillför två nya produkter till sortimentet: pannor och manuella gräsklippare. 

1947: De första motordrivna klipparna

Den första motordrivna Husqvarna-gräsklipparen för kommersiellt bruk lanseras 1947, och 1959 når den första modellen för husägare marknaden. 

1959: Den första motorsågen

Husqvarna introducerar sin första motorsåg, Husqvarna 90. Motorsågen formgavs av den ikoniska svenska designern Sixten Sason och använde teknik med motorcykelljuddämpare för att uppnå lägre bullernivåer än konkurrenterna. Motorsågen vidareutvecklas senare till kapverktyg för byggbranschen. 

Husqvarna Chainsaw 90

1969: Antivibration – sätter nya standarder för ergonomi

När motorsågen Husqvarna 180 släpps har den en banbrytande antivibrationsfunktion som förhindrar ”vita fingrar”, ett vanligt problem för skogsarbetare runt om i världen. 

1973: Automatisk kedjebroms – bättre säkerhet

Husqvarna introducerar världens första motorsåg med automatisk kedjebroms. 1999 introduceras funktionen TrioBrake™ som gör det möjligt för användare att aktivera kedjebromsen med höger hand – vilket ytterligare minskar risken för skador för skogsarbetare. 

1985: Riderns år

Den första prototypen av det som ska bli Husqvarna Rider utvecklas. Med sitt frontmonterade klippaggregat erbjuder Rider överlägsen manövrerbarhet. Produktionen startar året efter. 

1995: Robotgräsklipparens födelse

Husqvarna lanserar den soldrivna robotgräsklipparen, världens första kommersialiserade robotgräsklippare, som bara drivs av solenergi, en föregångare till dagens Husqvarna Automower®. 2013 introduceras en tredje generationens modell med inbyggd GPS. 

Solar Mower

2009: AutoTune™ – miljögenombrott

Husqvarna introducerar AutoTune™, ett tekniskt och miljömässigt genombrott för professionella motorsågar. Den nya innovationen reglerar bränsleflödet automatiskt för att optimera prestanda och minimera avgasutsläppen. 

2012: Batteridrivna produkter med bensinprestanda

Husqvarna introducerar ett helt sortiment av batteridrivna produkter med bensinprestanda – men utan direkta utsläpp och med mycket mindre buller, vibrationer och underhåll – motorsågar, trimmers, häcksaxar och en helt ny Rider. 

2016: Sågkedjan X-Cut

Husqvarna börjar tillverka motorsågskedjor för att ta Husqvarnas motorsågar till en ny nivå när det kommer till kapning, vilket leder till högre effektivitet. X-Cut-kedjorna produceras i en ny toppmodern tillverkningsanläggning i Huskvarna som klarar av den mycket komplexa produktionen av kedjor, från råmaterial till den färdiga produkten.