Olive branch
Instruktioner och guider

Beskära olivträd – så gör du

Olivträd är ett förhållandevis tåligt släkte. De klarar någon frostnatt och ett par minusgrader. De tål också att beskäras ganska kraftigt, vilket är bra om du vill hålla ditt olivträd litet och behändigt. Tidig vår är en bra tid att beskära olivträd. Sedan kan du forma det som du vill, och efteråt bara trimma när det behövs.

Olivträd är seglivade och tåliga. Det äldsta olivträd man känner till är över 3 000 år gammalt och växer på Kreta, men normal livslängd är runt 1 500 år. I sin rätta miljö blir ett olivträd mellan fem och tolv meter högt, men här i Norden blir det avsevärt lägre och det växer långsamt. Därför lämpar det sig väl att odla olivträd i krukor som går att flytta när årstiderna skiftar.  

Att beskära olivträd är ett bra sätt att forma trädet, samtidigt som du förbättrar luftcirkulationen i kronan och gör att solljuset tränger ner bättre. Det gynnar trädet och stimulerar tillväxten av nya grenar och blommor. 

Låt ditt olivträd vila 

Sommartid kan olivträdet stå utomhus. Det gillar värme och trivs i lägen med sol eller lite halvskugga. Men på vintern i kyligare trakter vill det stå ljust och svalt, gärna i ett uterum eller på en inglasad balkong där temperaturen ligger mellan fem och tolv grader. Vintervilan är viktig, för det är under den här perioden som blomknopparna bildas. Ingen vintervila – inga blommor, och i förlängningen inte heller några oliver. Undvik att beskära olivträdet på vintern, utan vattna bara ytterst sparsamt och låt det vara ifred. 

När är det dags att beskära olivträd? 

Långa skott kan du beskära när som helst, men en rejäl nedklippning görs bäst i slutet av vintervilan när ljuset återvänder och trädet ”vaknar” igen. Då kan du ge trädet den form du vill ha, om du inte vill att det ska få växa naturligt – då klipper du bara bort torra grenar. Det räcker att beskära olivträd en gång om året, eftersom de växer så långsamt. Se också till att inte beskära för mycket på ett ungt olivträd. Det är bättre att låta det växa till sig innan du börjar ge det sin form. De första åren är det inte lika viktigt att beskära olivträd årligen. Det är viktigt först när trädet blir så pass gammalt att det börjar bära frukt, ungefär när det är två år och cirka en meter högt. Tar du hand om det och sköter det rätt kan du se fram emot många års olivträdsgrönska.  

Vad ska man ta bort?  

När du beskär ett olivträd ska du ta bort döda grenar och grenar som har drabbats av sjukdom. Men det är också viktigt att avlägsna vattenskott som tar kraft från trädet, liksom inåtväxande grenar och grenar som skuggar kronan. Använd en vass sekatör och klipp så nära stammen som möjligt och precis utanför grenkragen. Var noga med att rengöra sekatören innan du klipper för att undvika att snittet blir infekterat. Grenar som är tjockare än 6–7 cm är bättre att såga bort. För tjockare grenar som inte kan tas bort med en sekatör kan t.ex. en grensåg eller stångsåg användas.