Battery hedgetrimmer 215iHD45
Instruktioner och guider

Så här klipper du en häck

Det är något märkligt tillfredsställande med att se häckar som är jämna och perfekt skulpterade. Oavsett om du jobbar med en gammal övervuxen häck eller en helt ny, så har vi satt ihop den här enkla guiden för att hjälpa dig att förverkliga dina häckdrömmar.

Tips för att trimma en häck

11 alternativ
När bör du trimma häckar?

Var uppmärksam på när fåglarna häckar. Senvinter och sensommar är generellt bra alternativ. Även om din häck fortfarande är ung bör du trimma den lite i toppen för att stimulera större täthet.

Hur ofta bör man trimma häckar?

Ny tillväxt är mycket lättare att skära igenom än etablerad tillväxt, så det är bäst att trimma två gånger om året.

Var ska du börja och i vilken riktning ska du skära?

Generellt bör du svepa en häcksax i en uppåtgående rörelse. Det är främst av säkerhetsskäl – om saxen fastnar är det säkrare att dra verktyget mot dig än att trycka det i riktning mot dina ben. Om du väljer att svepa i båda riktningarna, måste du vara särskilt försiktig när du sveper nedåt.

För häckar i brösthöjd börjar du med sidorna och gör sedan toppen. För högre häckar börjar du med toppen – du kan behöva en motorsåg eller stångsåg när du klipper häcken.

Illustration Use Hedge trimming guide
Hur mycket ska man skära av i varje passage?

Klipp bort en liten mängd med varje passage för bästa resultat. Som tumregel bör du klippa maximalt 20 % av häcken i en session och totalt 30 % under en säsong.

Hur får jag mina häckar att se fyrkantiga ut?

När du har klippt den till en kvadrat tar du bort ett litet hörn längs varje kant. Det hjälper den att växa i en mer fyrkantig form.

Behöver jag en motorsåg för att trimma häckar?

Bara om grenarna du klipper är för stora för specifikationerna hos häcksaxen du använder. I så fall använder du en motorsåg för att få ner häcken till rätt höjd och använder en häcksax för att snygga till.

Kan jag återställa gamla häckar genom att trimma?

Om du har att göra med en övervuxen häck – kanske en du fått ta över när du flyttat – kan du sannolikt återställa den, men det kommer att ta tid och kräva tålamod.

Det är bra om du trimmar ner häcken rejält och skär ner en betydande del av dess höjd med hjälp av en motorsåg. Du kan till och med behöva skära ner den till en höjd på endast 1–1,2 meter. Det stimulerar snabbt ny tillväxt genom stammarna, som du sedan kan trimma ner och forma när de växer.

När ska jag trimma en ny häck?

Det är lätt att frestas att tro att när man planterar en ny häck ska man inte klippa den förrän den når sin önskade storlek.

Sanningen är, för att få en ny häck att växa till sig friskt, bör man utföra en del formgivande klippning de första åren efter plantering. Det innebär beskärning av ny tillväxt för att stimulera stammen att växa sig stadig och utveckla tjocka grenar.

När häcken har nått önskad höjd kan du börja utföra underhållande beskärning, enligt de steg vi gått igenom ovan.

Vilka säkerhetsfunktioner ska jag tänka på när jag klipper häckar?

Använd aldrig häcksaxen med en hand. Tvinga inte verktyget när det stöter på tjocka kvistar eller grenar och var försiktig när du sveper trimmern nedåt för att undvika skador. Använd skyddsglasögon, öronproppar och handskar vid arbete.

Hur underhåller jag min häcksax?

För bästa resultat är det viktigt att hålla häcksaxens knivar vassa. Du kan göra detta med en platt fil, eller så kan du använda en handhållen borrmaskin och fästa en konformad slipsten längst fram.

Begränsa knivslipningen till en gång per 50 timmars användning – och var försiktig så att du inte slipar bort för mycket metall. Du kan också ta med dig din Husqvarna-häcksax till ditt lokala servicecenter för att få knivarna slipade.

Vilka funktioner har Husqvarnas batteridrivna häcksaxar?

Husqvarnas batteridrivna häcksaxar är inte bara effektiva, lätta, tysta och ergonomiska, de arbetar också med samma kraft som man förväntar sig av de bensindrivna motparterna.

Sen har du flexibiliteten i vårt högpresterande 36 V-batterisystem som inte bara är extremt hållbart, utan även har batterier som är utbytbara mellan ett brett utbud av motorverktyg för proffs och hemmafixare, och ger användarna stor flexibilitet. Så oavsett om du trimmar, klipper eller beskär, har du alltid den kraft du behöver för att få jobbet gjort.