Robotmaaiers14/06/2024

Winteronderhoud en opslag van Automower®-robotmaaier

In de herfst, wanneer de buitentemperatuur daalt en de grasgroei vertraagt, is het tijd om uw Automower®-robotmaaier klaar te maken voor de winter. De voorbereidingen omvatten grondige reiniging en onderhoud, het opladen van de accu en het zorgen voor de juiste opslagomstandigheden. Het is ook raadzaam om een jaarlijkse afspraak te maken bij uw plaatselijke Husqvarna-dealer voordat het voorjaar is.

Als u een Husqvarna Warranty Plus-, Husqvarna Service Plus- of Husqvarna Lease Plus-contract hebt, neem dan contact op met uw dealer voor inbegrepen winteronderhoud en -opslag. Raadpleeg de algemene voorwaarden van uw contract om inzicht te krijgen in de services die inbegrepen zijn bij uw overeenkomst.

Winteronderhoud en -opslag thuis

Als u zelf wilt zorgen voor de voorbereidingen en winteropslag, vindt u hier enkele punten waar u rekening mee moet houden:

 • Optimale graslengte voor de winter: Maai het gras niet te kort voor de winter. Langer gras is beter beschermd bij koud weer.
 • Opladen vóór opslag: Zorg ervoor dat de robotmaaier volledig is opgeladen en uitgeschakeld, voordat u deze voor de winter opbergt.
 • Voor maaiers die GeoFence ondersteunen: Als de robotmaaier is opgeslagen in het GeoFence- gebied, houdt u de GeoFence ingeschakeld. Als de machine buiten dit gebied wordt verplaatst, schakelt u GeoFence uit voordat u het product uitschakelt.
 • Grondige reiniging van maaier en laadstation: Reinig de robotmaaier en het laadstation; reinig de kap, het chassis, de maaischijf en alle andere bewegende onderdelen grondig.
 • Vervanging van blad en schroef: Vervang de bladen en schroeven.
 • Inspectie en onderhoudscontrole: Voer een algemene inspectie uit, controleer onderdelen op slijtage, zoals de onderste voorwiellagers. Draai de wielen en luister of u een piepend geluid hoort. Neem contact op met uw dealer voor reserveonderdelen of hulp.
 • Opslag voeding: Haal de stekker van de voeding en bewaar deze op een droge en vorstvrije plek.
 • Opslag draadconnector: De Automower®-connectordoos kan handig zijn om de draadconnectoren op te bergen, te beschermen en te organiseren. Het labelen van de draden kan het correct opnieuw aansluiten in het voorjaar vergemakkelijken.
 • Richtlijnen voor opslag binnenshuis: Berg de robotmaaier en het laadstation binnen op in een droge omgeving waarbij de temperaturen boven het vriespunt blijven. Voor Automower® Nera-modellen hoeft alleen het bovenste deel van het laadstation te worden opgeborgen; de bodemplaat kan buiten blijven.
 • Juiste opslagpositionering: Zorg er tijdens de opslag voor dat het product op alle wielen op een vlakke ondergrond rust of gebruik een Automower®-wandhanger, die speciaal is ontworpen voor het opbergen van uw Automower® robotmaaier en het laadstation.
 • EPOS™-installatie: Bij installatie zonder begrenzingsdraad met EPOS™-technologie plaatst u het laadstation na opslag op de oorspronkelijke plek. Als er een nieuwe plek wordt gekozen, moet u de positie bijwerken in de Automower® Connect-app.

Jaarlijks onderhoud en winteropslag bij een dealer van Husqvarna

Jaarlijks onderhoud bij uw Husqvarna-dealer wordt aanbevolen om uw Automower®-robotmaaier in optimale staat te houden en zonder onderbrekingen klaar te zijn voor het nieuwe seizoen.

De service omvat doorgaans:

 • Algemeen onderhoud, inclusief vervanging van slijtageonderdelen.
 • Firmware-updates en elektronische diagnose.
 • Grondige reiniging en bladvervanging.
 • Accutest en opladen.
 • Veiligheidstests en functionele controle.

Als uw maaier GeoFence ondersteunt, vergeet dan niet GeoFence uit te schakelen voordat u het product naar uw dealer brengt.

Vraag uw dealer naar de winteropslagdiensten om ruimte te besparen in uw garage.

Opladen tijdens winteropslag

De meeste Automower®-modellen hoeven niet te worden opgeladen tijdens de opslag. Zorg ervoor dat de maaier volledig is opgeladen voordat u deze uitzet.

Sommige oudere modellen moeten mogelijk elke drie maanden worden opgeladen. Raadpleeg de bedieningshandleiding voor specifieke richtlijnen.

Kan ik mijn Automower®-robotmaaier het hele jaar buiten laten?

Wij raden u sterk aan om de robotmaaier, het laadstation en de voeding in de winter binnen op te bergen. De begrenzingsdraad en de geleidingsdraden kunnen in de grond blijven zitten. Voor Automower® NERA-modellen hoeven alleen de bovenkant van het laadstation en de maaier te worden opgeborgen. De bodemplaat kan in de winter buiten blijven.

Als het laadstation niet binnen kan worden opgeslagen, zorg er dan voor dat het gedurende het winterseizoen aangesloten blijft op het elektriciteitsnet, de begrenzingsdraad en de geleidingsdraden.

Bij welke temperatuur kan ik mijn Automower®-robotmaaier gebruiken en opbergen?

Opslag van EPOS™ referentiestation

Het EPOS™-referentiestation, dat wordt gebruikt in installaties zonder begrenzingsdraad met EPOS™-technologie, is weerbestendig en kan het hele jaar door buiten blijven. Als u het referentiestation echter voor onderhoud of langdurige opslag moet verwijderen, kan het uit de beugel worden verwijderd.

Als u het referentiestation in de winter buiten houdt, raden we u aan de voeding aangesloten te houden.

Als u het binnenshuis bewaart, raden wij u aan de arm aan de paal of wand vast te laten zitten. Hierdoor kan het referentiestation na opslag eenvoudig opnieuw in de oorspronkelijke positie worden geïnstalleerd, waardoor de eerder gemaakte virtuele grens en kaartitems opnieuw kunnen worden gebruikt. Als het referentiestation wordt verplaatst, moeten een nieuwe virtuele grens en werkgebieden worden gemaakt.

Het referentiestation kan worden opgeslagen bij een temperatuur van -20 °C tot 70 °C.

Neem voor persoonlijke hulp met uw robotmaaier contact op met uw lokale Husqvarna-dealer.

Was dit artikel nuttig?