Instructies's & handleidingen

De perfecte omstandigheden creëren voor snel en aantrekkelijk voetbal

De hardheid van een voetbalveld kan een grote invloed hebben op de wedstrijden die erop worden gespeeld. Maar hoe komt u erachter of het voetbalveld te hard of te zacht is? Sportgrasexpert Simeon Liljenberg geeft een aantal basistips en vertelt ons hoe velden over de hele wereld worden gemeten om te worden goedgekeurd voor kampioenschappen.

"Verplaats uzelf in hun schoenen"

Een hoog tempo en nauwkeurige passes vereisen een harder voetbalveld. Hoe weet u dus of uw veld in perfecte staat is? Het eerste wat u kunt doen, is de stevigheid controleren - gewoon door een paar voetbalschoenen aan te trekken en er rond te lopen. "Ervaar het veld zoals de spelers dat doen door 'in hun schoenen te lopen', om het zo maar te zeggen. Dat is wat ik altijd probeer te doen en ik adviseer anderen hetzelfde te doen", zegt Simeon Liljenberg. Hij vervolgt: "Als je de spikes onder je voeten kunt voelen is het veld waarschijnlijk te hard."

Automower®

Meer informatie over Automower® voor sportclubs

Meer lezen

Om feiten te achterhalen - gebruik 'de hamer'

Er is een andere manier om de hardheid van het veld te meten met behulp van een gereedschap dat de Clegg Impact Hammer wordt genoemd. Dit geeft metingen in termen van zwaartekracht. Het gereedschap bestaat uit een verdichtingshamer die vanaf een vaste hoogte in een verticale geleidebuis wordt losgelaten. Wanneer de sensor het oppervlak raakt, registreert en berekent een precisieversnellingsmeter de vertraging in termen van de impactwaarde (IV). 65-80 wordt beschouwd als een goede IV, wat betekent dat het veld de best mogelijke omstandigheden biedt om op te spelen. "Dit is niet iets wat de meeste voetbalclubs regelmatig moeten doen. Maar als je op het punt staat een groot toernooi te organiseren, is het misschien wel een goed idee om dit soort tests uit te voeren."

Automower sports content - Story 4 photos

Meet hoe ver de bal rolt

Veel terrreinbeheerders gebruiken een speciale rolhelling voor de bal om het voetbalveld te controleren. Als u wilt voldoen aan de FIFA-normen voor een kampioensveld, moet de bal 5-8 meter kunnen rollen. Als de bal langer rolt, betekent dit dat het veld te hard is en moet worden belucht en bewaterd. Een kortere rol geeft aan dat het veld te zacht is en minder moet worden bewaterd – het gras kan ook te hoog zijn. "Regelmatig maaien is cruciaal voor een glad veld. Om ervoor te zorgen dat het gras altijd perfect wordt gemaaid en dat het gras altijd de juiste hoogte heeft, is het wellicht de moeite waard om voor een robotmaaier te kiezen", zegt Simeon.

... kijk hoe hoog de bal stuitert

Hoe hoog de bal stuitert, kan u ook een aanwijzing geven over het feit of het voetbalveld te hard of te zacht is. De bal moet 70 tot 100 centimeter stuiteren nadat hij van een hoogte van ongeveer twee meter wordt losgelaten. "Dit staat weer in de FIFA-regelgeving. Het is een eenvoudige test en een goede standaard, waarvan ik denk dat de meeste voetbalclubs ernaar moeten streven en eraan moeten voldoen. Als de bal minder 70 centimeter stuitert, is het veld zacht) - en is het tijd om de bewatering te beperken. Hoger stuiten dan 100 centimeter betekent dat het veld hard is, en daarom kunt u het tegenovergestelde doen: bewater meer en belucht misschien ook. Het kan ook betekenen dat het gras spaarzaam groeit en dat u nieuwe zaden moet toevoegen. "Zelfs in dit aspect kan Automower® een interessante keuze zijn, omdat er wetenschappelijk bewijs is dat continu maaien de wortels stimuleert om dieper te groeien, waardoor het veld sterker en duurzamer wordt."

Automower sports content - Story 4 photos

Vergeet niet het aan de spelers te vragen

Het is belangrijk met de spelers te spreken en hun mening over de conditie van het veld te vragen. We doen dit tenslotte allemaal om hen de beste kansen te bieden om zo goed mogelijk te presteren. Dus, wat voor soort voetbalveld wil de speler? "De meningen variëren, maar ik zou zeggen dat de meeste spelers vandaag de dag de voorkeur geven aan een harder veld. Dit komt misschien doordat ze gewend zijn aan kunstgras, dat een vrij harde ondergrond heeft." De conclusie: sproei niet te veel. Het is over het algemeen beter voor de velden en naarmate ze steviger worden, kunnen we misschien wel genieten van wedstrijden die nog sneller en leuker zijn.

Automower sports content - Story 4 photos
Over Simeon Liljenberg
  • Woont: In het kleine stadje Nossebro, ten noordoosten van Göteborg in Zweden, met zijn vrouw en twee kinderen.
  • Opleiding: Grasmanagement voor grasvelden aan de University of St Andrews in Schotland.
  • Beroep: Expert op het gebied van sportgras.
  • Speciale opdrachten: Simeon werkt als hoofd terreinverzorging in het Zweedse nationale voetbalstadion Friends Arena. Hij is ook veldconsultant voor de Zweedse voetbalbond, die de velden inspecteert en goedkeurt die worden gebruikt voor de hoogste voetbaldivisie van Zweden.
  • Favoriete voetbalteam: Tottenham Hotspur FC, Londen, VK.Automower sports content - story 1 photos