Verhalen & inspiratie

Gaat de Automower®-robotmaaier het winnen van conventioneel maaien?

"Het zal erg interessant zijn om de resultaten te zien. Kan Automower® een verschil maken op een voetbalveld? En als dat het geval is, wat zijn dan de voordelen?" De citaat is afkomstig van Simeon Liljenberg, hoofd terreinverzorging in het nationale voetbalstadion van Zweden, Friends Arena. En de resultaten die hij verwacht, komen voort uit een test die op het punt staat te worden uitgevoerd, waarbij een veld op de ene helft wordt gemaaid met een professionele Automower® -robotmaaier en op de andere helft met een zitmaaier. Wat levert de beste grasmat op?

"Maaien is erg belangrijk voor een gezond voetbalveld"

De maai-uitdaging vindt drie maanden lang plaats op de grond van de voetbalclub Månsarp IF, buiten Jönköping in het zuiden van Zweden. Een Automower® 550-robotmaaier maait de ene helft van het veld, terwijl een cirkelmaaier op de andere draait. Dit laatste is het meest voorkomende type maaier op de overgrote meerderheid van de velden in Europa (behalve bij voetbalclubs op hogere niveaus, waar vaak cilindermaaiers worden gebruikt). “Continu maaien is een zeer belangrijk onderdeel van het handhaven van een gezond veld, waardoor Automower® een interessante keuze is. En omdat de robotmaaier gebruikmaakt van vlijmscherpe messen, is het bijna alsof u met een schaar maait. Hoe beïnvloedt dit alles de kwaliteit van het gras?" vraagt Simeon Liljenberg.

Automower sports content - story 1 photos

Zichtbare en onzichtbare resultaten

Husqvarna voert de test uit in samenwerking met Liljenberg, die betrokken is bij het ontwerpen ervan. Simeon zal dit nauwlettend in de gaten houden en evalueert dit samen met Michael Axelsson, productexpert op de afdeling van Husqvarna voor robotmaaien.  Er worden camera's geïnstalleerd om continu te filmen terwijl de robotmaaier en de roterende maaier het gras aan beide zijden maaien, om de effecten te laten zien die de twee maaitechnieken hebben op het veld. "We meten ook een aantal belangrijke 'verborgen cijfers', zoals worteldiepte, tractie, grasdekking, bladbreedte, bodemverdichting, arbeidstijd, energieverbruik - en ook hoe de kwaliteit van het gras invloed heeft op hoe ver de bal rolt en hoe hoog hij stuitert", zegt Michael Axelsson.

ROI-calculator

Bekijk snel wanneer Automower® rendabel wordt

Automower ROI calculator
Automower sports content - story 1 photos

Een reeks artikelen over sportgras

"Ik ben erg enthousiast over de test en om de resultaten te zien, om erachter te komen of er synergieën zijn: of de wortels langer zijn geworden, het gras gezonder enzovoort. Eenvoudig gezegd, welk effect Automower® kan hebben op de kwaliteit van het gras", zegt Simeon Liljenberg enthousiast. De test wordt ook gebruikt om een reeks artikelen te starten die uitgebreid onderzoeken wat perfect sportgras maakt. Samen met Simeon wil Husqvarna zijn kennis delen en voetbalclubs inspireren om de best mogelijke voetbalvelden te creëren. "Ik kijk ernaar uit om te delen wat ik heb geleerd van mijn jarenlange werk in de sportgrassector", zegt Simeon, en voegt daaraan toe: "Je kunt geweldige resultaten behalen met mooie basismaatregelen en bijna elk voetbalveld net zo goed maken als een topveld voor een kampioenschap."

Over Simeon Liljenberg
  • Woont: In het kleine stadje Nossebro, ten noordoosten van Göteborg in Zweden, met zijn vrouw en twee kinderen.
  • Opleiding: Grasmanagement voor grasvelden aan de University of St Andrews in Schotland.
  • Beroep: Expert op het gebied van sportgras.
  • Speciale opdrachten: Simeon werkt als hoofd terreinverzorging in het Zweedse nationale voetbalstadion Friends Arena. Hij is ook veldconsultant voor de Zweedse voetbalbond, die de velden inspecteert en goedkeurt die worden gebruikt voor de hoogste voetbaldivisie van Zweden.
  • Favoriete voetbalteam: Tottenham Hotspur FC, Londen, VK.Automower sports content - story 1 photos

Drie korte vragen

Hoe bent u in professioneel sportgrasonderhoud terechtgekomen?
"Ik heb als instructeur bij een golfclub geholpen en was niet blij met hoe de terreinverzorger de baan verzorgde. Door die ervaring ben ik geïnteresseerd geraakt in een betere manier om te gaan met sportgras."

Wat is het beste onderdeel van het werk?
''Grote verscheidenheid - van het controleren van zaden en grond tot mechanische werkzaamheden aan machines. Ik vind het ook fijn om veel buiten te zijn, met de natuur te werken - niet tegen de natuur."

Hoe zit het met de functie van hoofd terreinverzorging in de Friends Arena?
"Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in voetbal, dus het is een echte eer. Mijn team en ik moeten vaak tegen de klok werken, maar ik vind de sfeer echt goed en vind snel goede, duurzame oplossingen."