Instructies's & handleidingen

Besteed minder tijd aan het maaien en richt u op het verbeteren van het veld

Maaien is een tijdrovende taak die voorkomt dat veel terreinbeheerders andere dingen nalaten, die de kwaliteit van hun voetbalvelden zouden kunnen verbeteren. Voor sportgrasexpert Simeon Liljenberg is de oplossing eenvoudig: laat een robotmaaier het werk doen. Dit zou voor veel voetbalclubs waardevolle tijd vrijmaken.

"U kunt een extra dag winnen – elke week weer"

Voetbalvelden worden vaak tot drie keer per week gemaaid. Dit betekent aanzienlijke brandstofkosten en vele werkuren: het kost 2-3 uur om elk veld te maaien, afhankelijk van het type machine dat wordt gebruikt. ''Je zou dit kunnen doen met een professionele Automower®, wat betekent dat je ongeveer één extra dag per week krijgt om te besteden aan taken die het veld zouden kunnen verbeteren", zegt Simeon Liljenberg. Dit zijn de drie belangrijkste taken die volgens hem moeten worden uitgevoerd terwijl de robotmaaier het maaien verzorgt.

Automower®

Meer informatie over Automower® voor sportclubs

Meer lezen

Beluchten, beluchten ... en opnieuw beluchten

U kunt nooit te veel beluchten. "Integendeel, veel voetbalclubs beluchten hun velden veel te weinig", zegt Simeon. Continu gebruik van een verticuteermachine zorgt voor een beter veldklimaat. Het verhoogt de hoeveelheid lucht in de grond en zo kunnen zowel water als graswortels echt diep in de grond komen. En langere wortels zorgen voor een duurzamer veld: een veld dat beter bestand is tegen veelvuldig gebruik. "Waarom zou u tijdens het beluchten niet ook de gelegenheid aangrijpen om zichtbaar onkruid te verwijderen om te voorkomen dat dit zich naar andere delen van het veld verspreidt? Doe het meteen en voorkom onnodig, tijdrovend extra werk later in het seizoen."

Controleer vocht en irrigatie

Meet het vochtgehalte van de bodem: bij voorkeur met een vochtigheidsmeter. Het vochtgehalte moet 20-25% bedragen. Bij een lager getal kan uw veld te hard zijn en kan het een goed idee zijn om de irrigatie te verhogen om ook een goede groei te stimuleren. Als het getal daarentegen hoger is, is het voetbalveld te zacht en moet u de bewatering waarschijnlijk verlagen. Dit komt doordat een te zacht voetbalveld minder slijtvast is en als het oppervlak glad is, neemt het risico op blessures toe. "Als u wat extra tijd hebt, kunt u ook uw irrigatiesysteem controleren en, indien nodig, de sprinklers aanpassen om ervoor te zorgen dat het water over elk deel van het veld wordt verspreid. Dit is een belangrijke taak die vaak wordt vergeten."

Repareer beschadigde plekken nu

Let eerst op alle beschadigde plekken. Het is echt de moeite waard. Laat ze niet alleen zelf herstellen, omdat ze dat vaak niet doen. Repareer ze vervolgens onmiddellijk. Hoe langer u wacht, hoe langer het duurt voordat het gras is hersteld. En leg een los stuk gras niet simpelweg terug, Simeon wijst erop waarom: ''Zorg er bij het terugleggen van een los stuk gras voor dat dit goed in de grond wordt gedrukt om te voorkomen dat er een luchtzak ontstaat, waardoor het gras kan uitdrogen."

Automower sports content - Story 5 photos
Over Simeon Liljenberg
  • Woont: In het kleine stadje Nossebro, ten noordoosten van Göteborg in Zweden, met zijn vrouw en twee kinderen.
  • Opleiding: Grasmanagement voor grasvelden aan de University of St Andrews in Schotland.
  • Beroep: Expert op het gebied van sportgras.
  • Speciale opdrachten: Simeon werkt als hoofd terreinverzorging in het Zweedse nationale voetbalstadion Friends Arena. Hij is ook veldconsultant voor de Zweedse voetbalbond, die de velden inspecteert en goedkeurt die worden gebruikt voor de hoogste voetbaldivisie van Zweden.
  • Favoriete voetbalteam: Tottenham Hotspur FC, Londen, VK.