Hedgehog
Instructies's & handleidingen

Geniet van een egelvriendelijke tuin

Bij Husqvarna geloven we dat de tuin een prachtige plek moet zijn waar u van kunt genieten. Maar we vinden ook dat de tuin aandacht moet hebben voor de dieren die uw tuin hun thuis noemen, en de dieren die af en toe langskomen! We hebben het BioLife-initiatief gelanceerd om de tuin te promoten als een belangrijk onderdeel van de ondersteuning van de lokale biodiversiteit. We streven ook naar nul ongelukken met onze producten en kleine dieren.

10 stappen voor een egelvriendelijke tuin

Een van de belangrijke spelers in uw tuin is de egel, omdat deze jaagt op veelvoorkomend ongedierte in de tuin, zoals slakken en slangen. De populaties zijn in de afgelopen jaren om onbekende redenen afgenomen, dus hebben we samen met egelonderzoeker Dr. Sophie Lund Rasmussen een lijst met 10 manieren opgesteld waarmee u uw tuin egelvriendelijker kunt maken:

  1. Zet voer en water buiten neer (kattenvoer is een goede optie voor egels) en zorg ervoor dat de voederplek en het gebied eromheen schoon zijn.
  2. Bevorder natuurlijk voedsel voor uw egels door bijvoorbeeld zaden van wilde bloemen te planten of insectenhotels te maken.
  3. Bouw nesten voor egels! Maak een gezellig 'wild gebied' in uw tuin met tuinafval, stapels bladeren of stukken hout.
  4. Zorg ervoor dat u gras, bosjes en heggen goed controleert voordat u gaat maaien of trimmen. Hetzelfde geldt voor uw composthoop - zet uw vork er pas in wanneer u weet dat de composthoop egelvrij is!
  5. Maak een pad voor egels door tunnels of paden aan te leggen tussen tuinen, weg van de straat.
  6. Maak van vijvers en zwembaden veilige gebieden door ervoor te zorgen dat er een gemakkelijke vluchtroute is.
  7. Stop met het gebruik van pesticiden en schadelijke chemicaliën.
  8. Dek diepe gaten en afvoeren af of zorg voor een gemakkelijke uitweg.
  9. Zorg ervoor dat netten veilig zijn en dat er geen afval ligt dat schadelijk is voor dieren.
  10. Wees voorzichtig met kampvuren. Verplaats de houtstapel naar een nieuwe plek op de dag dat u deze aansteekt.

Uit recent onderzoek van de University of Oxford blijkt dat er voor egels een verschil in veiligheidsniveaus is wat betreft robotmaaiers. De robotmaaiers van Husqvarna komen goed uit de test omdat ze, samen met andere veiligheidsfuncties, uitgerust zijn met een tilsensor en lichtgewicht, draaiende (niet vaste) bladen, waardoor ze veiliger zijn voor kleine dieren.

Lees meer over kleine dieren en insecten in de tuin op onze pagina over biodiversiteit.
Voor meer informatie over het onderzoek van Dr. Sophie Lund Rasmussen kunt u haar publicatie hier lezen.