Hoe u uw bosmaaier optimaal gebruikt

Als u gaat trimmen/maaien, is een bosmaaier het meest veelzijdige gereedschap.

Als u van plan bent om een groot gebied te bewerken, begint u met het maken van een werkplan. Zo hoeft u tijdens het werk niet te stoppen en te bedenken wat de volgende stap moet zijn. Dat bespaart u veel tijd. Loop altijd zo systematisch dat u op tijd terug bent voor de volgende tankbeurt. Als u op een heuvel werkt, begint u onderaan en werkt u geleidelijk naar boven in plaats van afwisselend omhoog en omlaag te werken.

Veiligheidsuitrusting

 • een helm met vizier en gehoorbescherming
 • scheurbestendige kleding
 • veiligheidshandschoenen
 • verstevigde schoenen of laarzen

De voorbereiding

Maak er een gewoonte van om, voordat u begint, eerst het mes of de snijuitrusting te controleren op zichtbare scheuren, en te controleren of het volgende het geval is:

 1. De borgmoer en de tankdop zijn goed vastgedraaid.
 2. De beschermkap is niet beschadigd.
 3. De gashendel, stopschakelaar en geluiddemper werken naar behoren.
 4. Het mes draait niet wanneer de motor stationair draait.
 5. Het draagstel is comfortabel afgesteld en de panieksluiting werkt.

Aan de slag

Zorg dat er niemand dicht in de buurt komt als u aan het werk bent. Houd een afstand van ten minste 10 meter aan. Plaats het apparaat op de grond op een stevig oppervlak met het snijgedeelte afgewend van omringende objecten.

Duw het apparaat met één hand, niet met uw voet, naar beneden en pak met uw andere hand de starthendel vast. Trek langzaam aan de hendel totdat u weerstand voelt en geef dan een harde en snelle ruk. Zet de choke terug nadat het apparaat is gestart.

Het draagstel

Door het steunend draagstel te gebruiken verdeelt u het gewicht van de bosmaaier gelijkmatig en blijft u beter in evenwicht. Het apparaat voelt lichter aan en u manoeuvreert gemakkelijker. Daarnaast is het draagstel voorzien van een panieksluiting, zodat u in geval van nood de bosmaaier onmiddellijk kunt laten vallen. Zorg dat u weet hoe deze werkt voordat u aan de slag gaat.

Hoe u de bosmaaier afstelt

Als u het draagstel zo hebt aangepast dat het comfortabel aansluit op uw lichaam, is het tijd om de bosmaaier zelf af te stellen.

U kunt drie dingen finetunen voor maximale veiligheid en efficiëntie:

 1. Draagoog. Wanneer u de handgreep loslaat, moet het snijblad licht op de grond rusten. Pas het draagoog op de steun zodanig aan dat u de juiste balans bereikt. Zorg dat de tank halfvol is voor het beste resultaat.
 2. De stuurboom. De stuurboom kunt u eenvoudig zijwaarts aanpassen. Zorg dat hij recht voor uw armen is geplaatst.
 3. De handgrepen. Stel de handgrepen zo af dat de hoek van uw elleboog ongeveer 120° is als de bosmaaier vrij hangt. Pas op dat u de handgrepen niet kantelt, want dan komt de bosmaaier te dicht bij uw lichaam.

Onderhoud en service

Met een goed geslepen mes werkt u veel effectiever.

Vijl het mes daarom redelijk vaak, bij voorkeur na elke tankbeurt.

Het apparaat gaat ook langer mee als u het regelmatig onderhoudt.

Onderhoud voor een bosmaaier

Was dit artikel nuttig?