Robotmaaiers1/03/2024

De installatie van een Automower®-robotmaaier optimaliseren voor steile hellingen

Automower in steep hill

Als u een ingewikkeld, heuvelachtig terrein hebt, is het belangrijk om een Automower®-model te kiezen dat geschikt is voor de taak. Dit is de eerste stap om ervoor te zorgen dat uw robotmaaier de steile hellingen aankan. Bovendien moet u ook de installatie van de begrenzings- en geleidingsdraad optimaliseren, de maaier goed onderhouden en de juiste accessoires en instellingen gebruiken.

Hoe gaat mijn Automower®-robotmaaier om met steile hellingen?

Moeilijke hellingen moeten worden gematcht met een robotmaaier die is geoptimaliseerd voor het werken op hellingen. Standaard Automower®-modellen kunnen hellingen van 25-50% aan, afhankelijk van het model. Onze modellen 435X AWD of 535 AWD met alle wielaandrijvingen kunnen hellingen aan tot maar liefst 70% (35˚), wat gelijk is aan een zwarte skipiste. Raadpleeg de bedieningshandleiding van uw Automower®-model om te zien welke helling uw robotmaaier aankan.

De hellingshoek berekenen

De hellingshoek (%) wordt berekend als het verschil in hoogte in centimeters voor elke 100 cm. Voorbeeld: 15 cm / 100 cm = 15%.

De begrenzingsdraad op een steile heuvel leggen

Hoe u de begrenzingsdraad op een steile helling legt, verschilt tussen onze standaardmodellen en onze AWD-modellen.

Standaard Automower®-modellen

 • Binnen het werkgebied kan de robotmaaier gebieden aan tot de maximaal gegarandeerde helling voor het model. Steilere gebieden moeten worden afgezonderd door de begrenzingsdraad.
 • Leg de begrenzingsdraad niet over een helling die steiler is dan 15% (10% voor Aspire R4, 25% voor NERA-modellen), aangezien het risico bestaat dat de robotmaaier het daar moeilijk heeft met keren. Het risico is het grootst bij natte weers- omstandigheden, omdat de wielen op het natte gras kunnen gaan slippen.
 • Wanneer een deel van de buitenrand van het werkgebied meer helt dan 15% (10% voor Aspire R4, 25% voor NERA-modellen), moet de begrenzings- draad 20-35 cm / 8-13,8" op een vlakke ondergrond worden gelegd (afstand verschilt per model, zie de bedieningshandleiding voor details) voor het begin van de helling.
 • Voor hellingen grenzend aan een openbare weg plaatst u een afzetting van minimaal 15 cm / 6 inch langs de buitenrand van de helling. U kunt een muur of hek als afzetting gebruiken.

AWD Automower®-modellen:

 • Voor hellingen met een hellingspercentage tot 50% binnen het werkgebied werkt het product normaal. Houd een afstand aan van 1,5 m / 5 ft tussen de begrenzingsdraad en obstakels, of tussen obstakels.
 • Bij hellingen met een hellingspercentage van 50 en 70% dient u ervoor te zorgen dat er geen obstakels op de helling aanwezig zijn.
 • Er moet een afstand zijn van 1,5 m / 5 ft tussen de onderkant van de helling en de begrenzingsdraad.
 • Voor hellingen grenzend aan een openbare weg plaatst u een afzetting van minimaal 15 cm / 6 inch langs de buitenrand van de helling. U kunt een muur of hek als afzetting gebruiken.

De geleidingsdraad op een steile heuvel leggen

Hoe u de geleidingsdraad op een steile helling legt, verschilt tussen onze standaardmodellen en onze AWD-modellen.

Standaard Automower®-modellen

 • Leg de geleidingsdraad diagonaal op een flinke helling om uw Automower®-robotmaaier optimale grip te geven en de slijtage van het gras tot een minimum beperkt blijft.
 • Het wordt aanbevolen om ervoor te zorgen dat er zich geen obstakels zoals bomen of stenen en eilanden op de helling bevinden.

AWD Automower®-modellen:

 • Plaats de geleidingsdraad in een rechte lijn vanaf de onderkant van de helling tot de bovenkant van de helling voor een optimale grip en om de slijtage van het gras tot een minimum te beperken.
 • Leg de geleidingsdraad diagonaal over de helling als het niet mogelijk is om een rechte lijn te maken.
 • Plaats de geleidingsdraad niet parallel aan de helling, zoals in de afbeelding wordt weergegeven. Hierdoor kan het gras sneller slijten.

Verbeter de tractie met schone wielen en een terreinset

Maak de wielen regelmatig schoon met een zachte borstel. Als er veel gras op de wielen zit, kan de maaier de helling misschien niet op en af komen zoals bedoeld.

Er is ook een terreinset beschikbaar voor de meeste modellen (accessoire), inclusief zware achterwielen en wielborstels voor een uitstekende grip op hellende gazons.

Automower® terrain kit

De instellingen aanpassen

Hellingsregeling inschakelen

De meeste Automower®-modellen hebben een functie genaamd Hellingsregeling. Ingeschakeld worden de prestaties op steile hellingen beter. Dit is om gazonslijtage in de buurt van de begrenzingsdraad op de helling te verminderen. Hellingsregeling is standaard ingeschakeld in de fabrieksinstelling.

Om de instelling van de Hellingsregeling te wijzigen, gaat u naar Instellingen > Hellingsregeling > Hellingsregeling gebruiken op het maaierdisplay.

Was dit artikel nuttig?