Grass
Instructies's & handleidingen

Een gazon topdressen - hoe u dit doet

Het topdressen van uw gazon is een geweldige manier om het groener en gezonder te maken. Lees verder om te leren hoe u de tuin kunt realiseren die u wilt en hoe u de topdressing van uw gazon kunt aanvullen met meststoffen.

Waarom zou u topdressen?  

Topdressing bestaat uit grof zand, idealiter met korrels met een grootte van 2 tot 8 mm. Wanneer het zand doordringt in de bodem, maakt het deze luchtiger, waardoor het gras beter en dichter kan groeien. Topdressing zorgt voor goede omstandigheden voor het gras en vermindert tegelijkertijd het risico dat onkruid gedijt en kan wortelschieten. Topdressing is ook een geweldige manier om onregelmatigheden weg te nemen en van mos in het gazon af te komen. 

Verschillende soorten topdressing

Er zijn verschillende soorten topdressing verkrijgbaar. Zo kunt u naast zand ook kant-en-klare mengsels kopen. Deze bestaan vaak uit één deel compost en één deel zand. Het mengsel zorgt is zwaar, waardoor het gemakkelijk tussen de sprieten zakt en niet wegspoelt tijdens het bewateren. 

Hoe voert u topdressing uit?

Begin met het maaien van het gras en het wegharken van al het maaiafval, zodat de topdressing niet hierop kan blijven liggen. Topdressing is het effectiefst als deze direct op de grond ligt. Spreid stapels topdressing uit over het hele gazon, 2-4 liter per vierkante meter. Verdeel de topdressing met een hark of bezem en zorg dat het goed tussen de grassprieten zakt. De natuur zorgt vervolgens voor de rest, hoewel het een paar dagen tot soms een week kan duren tot de topdressing volledig in de grond is verdwenen. 

Wanneer moet u topdressing uitvoeren?  

Volgens sommige mensen is vroeg in de zomer het beste moment om een gazon te topdressen, terwijl andere vinden dat eerder in het voorjaar de beste tijd is. Hoe vaak u het moet doen is afhankelijk van de staat en omstandigheden van het gazon: sommige mensen topdressen ieder jaar, soms zelfs meerdere keren, maar voor een doorsnee gazon is eens in de drie tot vier jaar gewoonlijk een geschikte frequentie. 

Aanvullen met meststof  

Als uw gazon dun en niet zo dicht is en er onkruid in groeit, kunt u voedingsstoffen toevoegen tijdens het topdressen. Gezeefde compost, gedroogde kippenmest of gezeefde gecomposteerde natuurlijke meststof zorgt voor een verhoging van de voedingswaarde waarvan de graswortels profiteren. Als u compost of natuurlijke meststof gebruikt, brengt u een laag van ongeveer 1 cm aan voordat u begint met het eigenlijke topdressen. Gedroogde kippenmest is ook prima. Volg altijd de instructies op de verpakking. Vermijd echter synthetische meststoffen, aangezien deze het aantal levende organismen in de bodem verminderen. Bovendien lekken de voedingsstoffen gemakkelijk weg uit synthetische meststoffen, waardoor ze in het grondwater terechtkomen in plaats van het gras ten goede komen.  
Lees meer over het bemesten van uw gazon

Uw gras zal u dankbaar zijn 

Het resultaat van topdressing is een groener, dichter en mooier gazon. Bovendien wordt het weerbaarder en resistenter tegen belastingen zoals droogte. Kortom, topdressing is een relatief eenvoudige taak die een aanzienlijk effect heeft. 

6 tips voor het topdressen van uw gazon: 

  1. Hark het gazon om dingen als twijgen en bladeren te verwijderen
  2. Maai het gras voordat u topdressing uitvoert. Als dit de eerste keer maaien in het jaar is, gebruikt u de grootste maaihoogte 
  3. Plaats stapels topdressing in het gebied dat u wilt topdressen. Ga uit van ongeveer 2-4 liter per vierkante meter. Verspreid de topdressing met een bezem of hark
  4. Als u topdressing gebruikt om grote oneffenheden te compenseren, zaait u extra gras en houdt u dit gebied vochtig.
  5. Het is gunstig om beschadigde delen van het gazon waar de bodem blootligt, meerdere keren per seizoen te topdressen
  6. Laat het gras een beetje groeien voordat u weer topdressing uitvoert op dezelfde plek.