Garden compost
Instructies's & handleidingen

Hete compost of koude compost - welke compostering is het beste?

Het composteren van uw tuinafval heeft veel voordelen voor de tuin. Er zijn verschillende soorten, waaronder koude compost en hete compost. Lees hier meer!

Het composteren van uw tuinafval heeft vele voordelen. Aan de ene kant verwijdert u eenvoudig bladeren, takjes en dergelijke; aan de andere kant wordt u geleidelijk zelfvoorzienend op grond die rijk is aan voedingsstoffen. Er zijn verschillende soorten compost en ze werken op iets andere manieren. Koude compost? Hete compost? Welke compostering kiezen voor beginners of professionals? Dat hangt af van wat u wilt composteren. Er zijn ook enkele trucs die goed zijn om de compost optimaal te laten presteren. 

Koude compost, geschikt voor tuinafval 

In de koude compost kunt u tuinafval composteren: bladeren, twijgen en ander materiaal uit de tuin. Het ziet er op het eerste gezicht misschien uit als een stapel tuinafval direct op de grond, maar een goed functionerende koude compost is iets geavanceerder dan dat. Plaats eerst takken en twijgen aan de onderkant. Wissel vervolgens af met tuinafval zoals bladeren, onkruid en twijgen, en voeg daar nog wat stikstofrijk materiaal aan toe, zoals grasresten of stalmest. Het is ook mogelijk om grond te gebruiken, maar dan duurt de afbraak langer. 

Een koude compost maken 

Om de afbraak te versnellen, is het goed om de compost lateraal in te sluiten om vocht en warmte vast te houden. Gaas, houten pallets of geweven wilgenhekken zijn zeer geschikt voor het maken van compost. U kunt ook kant-en-klare palletkragen gebruiken. Stapel drie of vier hoog op elkaar en uw koude compost is klaar. Een goede tip is om twee compostbakken te hebben: één waar u dit jaar het afval toevoegt en een ander waar u het afval in het voorjaar verplaatst om het verder te composteren. 

Zuurstof en water zijn belangrijk voor composteren 

Zodra de koude compost ongeveer een meter hoog is, moet deze worden bedekt met bladeren, stro of houtsnippers. Maak het geheel af met wat mulch, zaagsel of droge bladeren. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het geheel niet te droog wordt. Tijdens droge en warme zomers moet u de compost mogelijk af en toe water geven. In het voorjaar moet de compost worden 'omgedraaid', wat betekent dat deze moet worden gemengd. Als het materiaal gemakkelijk afbreekt, is het klaar voor gebruik. Als dit niet het geval is, verplaatst u het naar compostbak nummer 2 voor verdere compostering. 

Hete compost, wanneer u voedselafval wilt composteren 

Een hete compost is een geïsoleerde container die is ontworpen om de warmte beter vast te houden en het afbraakproces actief te houden, zelfs wanneer de temperatuur daalt. Deze is ook beschermd tegen ratten, muizen en ander ongedierte, zodat u ook huishoudelijk afval kunt composteren. De regel voor wat kan worden gecomposteerd is eenvoudig: als u het kunt eten, kunt u het composteren. 

Hete compost – een manier om afval te verminderen 

Hete compost helpt u de hoeveelheid afval aanzienlijk te verminderen en zorgt voor de fijnste tuingrond – als u deze goed beheert. Anders bestaat er een groot risico dat het onaangenaam ruikt en vliegen aantrekt. 

Vergeet niet wat u in de compost gooit fijn te hakken, waardoor het afbraakproces wordt versneld. Botten en grote pitten van bijvoorbeeld avocado's hebben veel tijd nodig om af te breken. Dergelijke producten kunnen beter worden weggegooid bij het gewone afval.  

Balans - de sleutel tot effectief composteren 

Niet te vochtig, niet te droog. Balans in de compost is cruciaal. Maar het gaat niet alleen om het vochtgehalte – de balans tussen stikstof en koolstof is ook belangrijk voor een goede werking van de hete compost. De meest stikstofrijke stoffen die u aan uw compost kunt toevoegen zijn urine, vleesafval en grasresten. De meest koolstofrijke zijn zaagsel, kranten en droge bladeren. 

Als de compost te nat wordt, voeg dan versnipperde kranten of houtsnippers toe om deze te drogen. Als de compost te droog is, moet u deze water geven. Bedek het oppervlak met wat koolstofrijke mulch om de vliegen weg te houden. U kunt ook zaagsel, droge bladeren, afgebrokkelde takken, oud gras, gehakseld stro en soortgelijke materialen gebruiken. Roer af en toe om meer zuurstof toe te voegen, waardoor de afbraak wordt versneld. 

Waar moet u de compost plaatsen? 

Koude compost kan bijna overal worden geplaatst. Het enige belangrijke punt is om direct zonlicht te vermijden, omdat de zon de compost kan uitdrogen. Tegelijkertijd wilt u profiteren van de warmte van de zon, dus een enigszins schaduwrijke locatie verdient de voorkeur. Het is ook goed om de compost zodanig te plaatsen, dat deze vochtig wordt door de regen. 

Composteren – een manier van leven 

Composteren lijkt misschien wel een wetenschap, en op een bepaalde manier is het dat ook. Het afbraakproces omvat micro-organismen, bacteriën en schimmels, maar ook larven en wormen. Composteren is een interessante manier om meer te weten te komen over hoe de natuur werkt en hoe de natuur terugwint wat deze ooit heeft gegeven. Door het verkrijgen van een compost gaat u deel uitmaken van de cyclus van de natuur. 

Zeven tips voor succesvol composteren: 

  1. Hak het afval fijn; dit versnelt de afbraak 
  2. Maak gebruik van twee compostbakken, één voor nacompostering 
  3. Houd de vochtbalans in de compost op peil: niet te vochtig, niet te droog 
  4. Zorg ervoor dat uw hete compost beschermd is tegen ratten en ander ongedierte 
  5. Plaats de compost gedeeltelijk in de schaduw 
  6. Alle voedsel is geschikt voor composteren, maar vermijd botten en grote pitten 
  7. Keer elk voorjaar de compost om