Battery hedgetrimmer 215iHD45
Instructies's & handleidingen

Zo snoeit u een heg

Het zien van heggen met een gelijkmatige en perfecte vorm geeft een onverwacht bevredigend gevoel. Of u nu met een oude, overwoekerde heg te kampen hebt of met een gloednieuwe, met deze gemakkelijk te volgen handleiding die wij voor u hebben samengesteld kunt u de heg van uw dromen werkelijkheid maken.

Tips om heggen te snoeien

11 opties
Wanneer moet u de heg snoeien?

Houd rekening met het broedseizoen van vogels. Laat in de winter of het einde van de zomer zijn meestal goede opties. Zelfs als uw heg nog jong is, kunt u het beste de bovenkant wegsnoeien om de heg dichter te maken.

Hoe vaak moet u de heg snoeien?

Nieuwe takken zijn veel gemakkelijker door te knippen dan oudere takken, dus u kunt het beste tweemaal per jaar snoeien.

Waar moet u beginnen en in welke richting moet u snoeien?

Met een elektrische heggenschaar kunt u doorgaans het beste in een omhoog gaande beweging werken. Dit is vooral omwille van de veiligheid. Als het gereedschap vast komt te zitten in een tak, is het veiliger om het gereedschap naar u toe te trekken dan om het omlaag te duwen in de richting van uw been. Werkt u wel in beide richtingen, let dan bijzonder goed op als u omlaag beweegt.

Werkt u aan een heg die tot de borst komt, begin dan met de zijkanten voordat u de bovenkant doet. Bij hogere heggen begint u met de bovenkant. Mogelijk hebt u bij het heggen snoeien een kettingzaag of stoksnoeizaag nodig.

Illustration Use Hedge trimming guide
Hoe veel moet u per keer snoeien?

Voor de beste resultaten verwijdert u elke keer een klein beetje. Als vuistregel geldt dat u maximaal 20% van de heg per keer mag snoeien en in totaal 30% per seizoen.

Hoe maak ik mijn heggen mooi vierkant?

Nadat u de heg in een vierkant geknipt hebt, haalt u langs elke rand een klein hoekje weg. Zo helpt u de heg in een vierkantere vorm te groeien.

Heb ik een kettingzaag nodig om heggen te snoeien?

Alleen als de takken die u afknipt te groot zijn voor de specificaties van de heggenschaar die u gebruikt. Dan kunt u een kettingzaag gebruiken om de heg terug te snoeien naar de juiste hoogte en een heggenschaar om alles netjes af te werken.

Kan ik oude heggen weer mooi maken door ze te snoeien?

Als u te maken hebt met een overwoekerde heg – misschien een heg die u op de koop toe hebt gekregen bij een verhuizing – dan kunt u deze waarschijnlijk weer goed herstellen. Dat gaat echter wel tijd en geduld kosten.

Met een kettingzaag moet u de heg helemaal terugsnoeien en aanzienlijk terugbrengen in hoogte. In sommige gevallen moet de heg gesnoeid worden tot een hoogte van slechts 1–1,2 meter. Dit bevordert snelle nieuwe groei in de stammen, die u naarmate ze groeien weer kunt snoeien en vorm kunt geven zoals u wilt.

Wanneer moet ik een nieuwe heg snoeien?

Sommige mensen denken ten onrechte dat een nieuwe heg pas gesnoeid mag worden als deze de gewenste grootte bereikt heeft.

Maar eigenlijk is het zo dat als u een heg gezond groot wilt laten worden, u de eerste jaren na het planten de heg zo nu en dan moet snoeien om de heg in de juiste vorm te krijgen. Dat houdt in dat u jonge loten terugsnoeit om ervoor te zorgen dat de stam stevig groeit en dikke takken ontwikkelt.

Nadat de heg de gewenste hoogte bereikt heeft, kunt u de heg met de hierboven beschreven stappen snoeien ter verzorging.

Met welke veiligheidsaspecten moet ik rekening houden als ik de heg snoei?

Gebruik de elektrische heggenschaar nooit met één hand. Probeer het gereedschap niet met kracht te forceren als u dikke takken en twijgen tegenkomt en pas op als u de heggenschaar omlaag beweegt, om letsel te voorkomen. Draag een veiligheidsbril, oordopjes en handschoenen tijdens uw klus.

Hoe onderhoud ik mijn heggenschaar?

Voor de beste resultaten is het belangrijk dat u de messen van uw heggenschaar scherp houdt. Dit kunt u doen met een platte vijl, maar u kunt ook een boormachine gebruiken met een kegelvormige slijpsteen aan het uiteinde.

Slijp de messen niet vaker dan eenmaal per 50 uur gebruik en ga behoedzaam te werk, om te voorkomen dat u te veel metaal afslijpt. U kunt uw elektrische Husqvarna-heggenschaar ook naar uw lokale servicepunt brengen om de messen te laten slijpen.


Wat zijn een paar van de kenmerken van Husqvarna's accuheggenscharen?

De accuheggenscharen van Husqvarna zijn niet alleen effectief, lichtgewicht, stil en ergonomisch, maar zijn ook even krachtig als hun tegenhangers met een benzinemotor.

Bovendien geven ze u de flexibiliteit van ons hoogwaardige 36V-accusysteem. Deze accu's zijn bijzonder robuust en kunnen worden gebruikt bij een groot assortiment elektrisch gereedschap voor professioneel of thuisgebruik. Dat maakt ze extreem veelzijdig. Dus of u nu gaat snoeien, trimmen of zagen, u beschikt altijd over de kracht die u nodig hebt om de klus te klaren.