Automower 435X AWD
Instructies's & handleidingen

Hoe verzorg ik mijn gazon in de zomer? ‑ 6 toptips

In de zomer willen we allemaal de tuin mooi houden tijdens de warme dagen. Hier vindt u enkele gemakkelijk op te volgen tips voor gazononderhoud in de zomer, waarmee u uw gazon prachtig laat gedijen, ook als het erg warm is. Om in de juiste stemming te komen, kunt u het beste eerst kijken naar onze onmisbare tips om het hele seizoen een gezond en weelderig gazon te houden.

Tips voor gazononderhoud in de zomer

6 stappen
01.
Ziet u het gras groeien? Maaien maar

Voor gazononderhoud in de zomer moet u het gras regelmatig maaien. Zo houdt u uw gazon gezond en voorkomt u ongelijkmatige plekken of wildgroei. Gebruik een robotmaaier om het leven makkelijker te maken en geniet elke dag weer van een perfect gazon!

De Husqvarna Automower® is ontworpen om het gras niet al te veel te trimmen per maaibeurt, maar wel vaak. Wat voor methode u ook gebruikt, zorg dat er genoeg tijd tussen maaibeurten zit om het gras te laten groeien. En vergeet niet om de kanten van uw gazon bij te houden met bijvoorbeeld een accukantensnijder of draadtrimmer van Husqvarna.

Voor een perfect gazon mag u niet vergeten om indien nodig te bemesten (zodat de kans op onkruid afneemt) of onkruid te verwijderen.

02.
Ga voor hoogte bij droogte

Als het weer lange tijd droog is, moet u de verzorging van uw gazon in de zomer daarop aanpassen en de maaihoogte van uw maaier verstellen. Maai het gras iets hoger. Door de sprietjes iets langer te houden, kunnen ze meer water vasthouden en zijn ze beter bestand tegen de droogte. De weertimerfunctie op de Husqvarna Automower® regelt dit voor u door de maaifrequentie aan te passen aan het weer en de groeiomstandigheden.

03.
Houd uw bladen messcherp

Als u halverwege het zomeronderhoud van uw gazon bent, is het tijd om te controleren of de bladen van uw maaier nog scherp zijn. Een bot maaiblad zal het gras niet snijden maar eerder afscheuren of uitrafelen. Dat is schadelijker voor de gezondheid van het gras.

Vanuit Husqvarna adviseren we om bladen regelmatig te vervangen. Onze nieuwe bladen zijn nauwkeurig ontworpen en gefabriceerd voor evenwicht en een uitstekende maaikwaliteit. Messen van zitmaaiers of duwmaaiers moeten afhankelijk van hun slijtage worden geslepen of vervangen. We raden aan dat u de messen laat verzorgen door een erkend servicepunt van Husqvarna.

04.
Opvangen, mulchen of lekker niksen

Natuurlijk kunt u uw gras in een zak opvangen. Maar een andere geweldige optie is gebruikmaken van een mulchmaaier of een robotmaaier. Deze laten minuscule grasresten achter op het erf, die snel uit elkaar zullen vallen. Als dat gebeurt, verrijken ze de bodem met voedingsstoffen. Zo werken ze als een natuurlijke meststof die uw gazon voller en groener maakt.

05.
Onkruid uitroeien met meststof

Verwijder onkruid naar behoefte terwijl u uw gazon verzorgt in de zomer of laat het uit de weg ruimten door een robotmaaier. De Husqvarna Automower® is een geweldige manier om onkruid in toom te houden door het te verbergen en te voorkomen dat het zo hoog groeit dat onkruidzaadjes zich te veel verspreiden.

Een andere manier om de aanwezigheid van onkruid terug te dringen is maximaal vier keer per jaar grondig meststof aan te brengen (in de lente, in de zomer, in de vroege herfst en in de late herfst). Dit bevordert gewenste groei en geeft onkruid minder 'ruimte' om tevoorschijn te komen. Gebruik een natuurlijke meststof, die geschikt is voor de omstandigheden in uw regio.

06.
Ga wijs om met water

Geef het gras grondig water, maar niet meer dan nodig. Door te veel water te geven, kan het gras geen sterk wortelsysteem opbouwen en kunnen er schimmels ontstaan. Als het water namelijk te dicht aan het oppervlak ligt, heeft het gras geen reden om dieper naar voedingsstoffen te graven.

Controleer altijd de weersverwachting voordat u water geeft. Misschien is het helemaal niet nodig om de tuinslang uit te rollen! Sensoren of vochtmeters kunnen u ook helpen bepalen wanneer het gazon iets te drinken nodig heeft.