Aspire Pruner with pole above
Instructies's & handleidingen

Zo snoeit u een boom

Simpel gezegd: door een boom goed te snoeien, voorkomt u ongewenste groei en bevordert u nieuwe groei. Maar welke takken moet u snoeien? Wanneer moet u dat doen en welk gereedschap hebt u nodig? Om u te helpen bij het navigeren van de mogelijkheden hebben we deze simpele handleiding over bomen snoeien samengesteld.

Tips om bomen te snoeien

8 opties
Waarom zou ik een boom moeten snoeien?

U kunt een boom snoeien om bestaande takken aan te moedigen meer te groeien, om de boom wat meer structuur te geven. U kunt een boom ook snoeien om meer licht in de boom te laten, zodat fruit of bloemen beter kunnen groeien. U kunt zelfs een boom snoeien om hem de vorm van een bal te geven!

We raden aan dat u in het achterhoofd houdt wat u wilt bereiken met het snoeien: meer schoonheid, vorm, kracht of vruchten. Zo kunt u beter bepalen welke takken weg moeten.

Wanneer kan ik een boom het beste snoeien?

Over het algemeen kunt u het beste snoeien in de maanden aan het einde van de winter of in het begin van de lente, als de plant in rust is. Dan is de blootstelling aan ziekten en insecten minder en krijgt de boom bovendien genoeg tijd om te genezen en weer verder te groeien. Dode, kapotte of zieke takken moet u afsnoeien zodra u ze ziet verschijnen.

Wat voor gereedschap heb ik nodig om een boom te snoeien?

Voor sommige klussen is een snoeischaar, takkenschaar of een snoeizaag voldoende. Bij zwaardere klussen hebt u mogelijk elektrisch gereedschap nodig, zoals een stoksnoeizaag.

Met welke veiligheidsaspecten moet ik rekening houden als ik een boom snoei?

Buiten met elektrisch gereedschap werken kan gevaarlijk zijn. Maak een plan om ongelukken te voorkomen en draag de juiste beschermingsmiddelen. Mocht er dan toch een ongeluk gebeuren, dan loopt het met een sisser af. Husqvarna raadt aan dat u een helm draagt met oorkappen, een vizier en veiligheidsbril, een beschermende broek of kettingzaagkappen, een bosbouwjack met voldoende bescherming van het bovenlichaam, antisliplaarzen en handschoenen. Voor meer advies over de juiste veiligheidsuitrusting voor gereedschap van Husqvarna nodigen we u uit om een kijkje te nemen op de pagina van onze website over beschermende uitrusting.

Werk niet aan een boom die in de buurt van hoogspanningskabels staat, want dit kan zeer gevaarlijk zijn. Vraag in plaats daarvan een professionele boomverzorger om hulp.

Gebruik nooit een kettingzaag terwijl u op een ladder staat. Een kettingzaag mag alleen ter hoogte van de middel of lager worden gebruikt. Moet u hoger werken, gebruik dan een ladder en een takkenschaar of gebruik een stoksnoeizaag. Draag altijd een veiligheidsbril en handschoenen. Werkt u met grote takken, zorg dan dat u een veiligheidshelm draagt.

Welke takken moet ik weghalen bij het snoeien?

Begin door vanaf een afstand goed naar uw boom te kijken en na te denken over wat u uiteindelijk wilt bereiken. Snoei takken om een boom te helpen vormgeven. U kunt bijvoorbeeld takken uit de kroon halen om ze beter naar buiten toe te laten groeien (dit kan helpen om voor meer schaduw te zorgen of, als u een fruitboom hebt, om beter bij de vruchten te kunnen). Elk jaar moet u in ieder geval overwegen om de takken die er dat jaar bijgekomen zijn weg te snoeien, puur om de vorm van de boom intact te houden en om de energie van de boom te behouden.

U kunt ook gaan snoeien om delen van de boom die erg dik zijn of veel takken hebben, wat uit te dunnen. Voor dit soort snoeiwerk kan het een goed idee zijn om wat verder van de stam af te beginnen en geleidelijk naar binnen toe te werken.

Let op takken die tekenen van beschadiging vertonen. Let ook op takken die omlaag hangen of naar elkaar wijzen. Ziet u twee takken die een vork vormen, knip dan een van de twee takken af zodat ze niet met elkaar hoeven te concurreren.

Illustration Use Tree shapes
Hoe zaag ik dikkere takken door tijdens het snoeien?

Zaag in drie stappen.

De eerste zaagsnede komt onder de tak, de tweede wat verder van de stam af om de druk te verlichten. Vervolgens zorgt u met de derde zaagsnede voor een nette afwerking, waarbij u de takkraag intact laat. Dat is belangrijk omdat als u dichter bij de stam zaagt, het oppervlak van de snoeiwond veel groter wordt. Daardoor zou de boom er langer over doen om die wond te dichten. Door bomen op deze manier te snoeien, voorkomt u ook dat de schors loslaat. Dit zou het genezingsproces aanzienlijk kunnen vertragen.

Over het algemeen moet u bij het terugsnoeien van de loten van het afgelopen jaar proberen te zagen in een hoek van 45 graden.

Illustration Use How to Prune Three step method
Hoeveel kan ik weghalen als ik een boom snoei?

U kunt het beste zo weinig mogelijk weghalen als nodig is om het gewenste effect te bereiken – zeker nooit meer dan 20%. Als u te veel takken verwijdert, kan dit een behoorlijke aanslag op de boom zijn. Gaat u ingrijpend snoeien, probeer dit dan te verspreiden over twee of meer jaar. Maar als u alleen de takken verwijdert die er het afgelopen jaar bij zijn gekomen, dan loopt u geen enkel risico.

Houd in het achterhoofd dat bomen snoeien voor veel groenafval kan zorgen. Hebt u geen groene container, denk dan van tevoren na over hoe u het afval naar een afvalverwerkingsinstallatie gaat brengen (waar het tot compost verwerkt kan worden).

Wat zijn de voordelen van een Husqvarna-stoksnoeizaag op accuvoeding?

De stoksnoeizagen op accuvoeding van Husqvarna geven u alle kracht van gereedschap met een benzinemotor, maar dan met minder geluid, minder trillingen en geen dampen.

Onze 120iTK4 stoksnoeizaag met accu is, als product met een telescopische stok, bijzonder veelzijdig. U kunt de 'romp' van de machine namelijk combineren met opzetstukken voor stoksnoeien of heggen snoeien.