Chainsaw 562XP - EU, Spainish Image
  1. Handleiding
  2. Aanbevolen producten
Koopadvies

Veilig en warm - de accessoires voordat u aan de slag gaat

Als het gaat om veiligheidskleding en beschermende middelen verschillen de regels en voorschriften per land. Maar waar u ook bent, de hieronder genoemde beschermingsmiddelen vergroten uw veiligheid als u met een motorkettingzaag werkt.

1. Helm

Helm met gehoorbescherming, vizier en veiligheidsbril. De helm beschermt u tegen vallende takken en stoten. Het vizier bedekt uw hele gezicht om u te beschermen tegen schrammen en rondvliegend zaagsel en de veiligheidsbril vormt een extra bescherming voor uw ogen. De gehoorbescherming beschermt tegen schadelijke harde geluiden. De inzetstukken en kussens van de gehoorbescherming gaan op den duur slijten, dus is het belangrijk deze regelmatig te vervangen. Het is bovendien van belang dat u de helm zelf vervangt in overeenstemming met de aanbevelingen in de handleiding en de onderhoudsinstructies voor uw specifieke product. De kunststof in de helm kan namelijk verouderen en kwetsbaar worden, vooral door UV-straling. Husqvarna-helmen hebben een kalender waarop u de eerste gebruiksdag kunt aangeven. Onze boshelm Technical heeft ook een UV-indicator die aangeeft wanneer het tijd is om de helm te vervangen.

2. Bosbouwjack/-shirt

Het bosbouwjack bedekt het gehele bovenlichaam, is dankzij opvallende kleuren en reflectoren goed zichtbaar en moet ventileren.

3. Veiligheidsbroeken/chaps

Veiligheidsbroeken moeten zijn voorzien van zaagbescherming die voldoet aan internationale normen en lokale eisen. De zaagbescherming bestaat uit een voering van diverse lagen bijzonder sterke vezels die in de ketting verstrikt kunnen raken. Dit product is echter geen vervanging van veilige bediening van een motorkettingzaag en biedt geen totale bescherming. Het is belangrijk om het wasvoorschrift van de fabrikant zorgvuldig te volgen. Als u in de beschermende lagen zaagt, is de broek daarna onbruikbaar.

4. Beschermende laarzen

De laarzen moeten zijn voorzien van veiligheidsneuzen, zaagbescherming en zolen met een diep profiel (antislipbescherming), in overeenstemming met de geldende landelijke normen. 

5. Werkhandschoenen

Draag altijd werkhandschoenen om uw handen te beschermen tegen snijwonden, schrammen, olie en brandstof. Zorg ervoor dat de linkerhandschoen ook is voorzien van zaagbescherming, zodat de zaag onmiddellijk stopt als u in de handschoen zaagt. Deze is vergelijkbaar met die van de veiligheidsbroek (zie punt 3). 

6. EHBO-set

Zorg ook dat u altijd een verbandtrommel bij de hand hebt die u snel kunt openen.