Instructies's & handleidingen

Onze zeven beste tips voor veilig en efficiënt takken afzagen.

Als u met een kettingzaag werkt, is het afzagen van boomtakken vaak het karwei dat de meeste tijd en moeite kost. Met andere woorden: u kunt veel winnen door een goede techniek te leren.

Als u een beginner bent, is het belangrijk om u bewust te zijn van de veiligheid van de kettingzaag, om langzaam en systematisch te werk te gaan en het tempo geleidelijk op te voeren. En vergeet niet: als uw rug vermoeid raakt, kan dit een teken zijn dat u uw techniek moet aanscherpen. Enkele basisregels voor veilig en efficiënt boomtakken afzagen.

1. De juiste hoogte

De beste werkhoogte voor het afzagen van takken is als de boom zich tussen uw taille en uw kniehoogte bevindt. U kunt de juiste werkhoogte realiseren door te proberen een boom zo te vellen dat deze op andere gevelde bomen, stammen, stenen of verhogingen in het terrein valt. Buig uw knieën, niet uw rug.

2. Stevig en veilig

Ga veilig aan de linkerkant van de stam staan, met uw voeten uit elkaar in een hoek van 45 graden ten opzichte van de stam. Houd de zaag dicht bij uw lichaam en zorg dat u in twee richtingen stevig staat. Zorg ook dat u een groot bereik hebt, zodat u uw voeten niet of nauwelijks hoeft te bewegen tijdens het zagen.

3. Houd de zaag laag

Om ongelukken te voorkomen is het van belang om de kettingzaag niet meer dan nodig is omhoog te laten komen. Draag de kettingzaag zo weinig mogelijk, maar gebruik de zaag als hefboom, terwijl de behuizing op de stam of op uw been rust. Takken afzagen gaat gemakkelijker en doeltreffender met een kort zaagblad (13 tot 15 inch).

Chainsaw 550 XP

4. Gecontroleerde beweging

Houd het zaagblad altijd aan de andere kant van de stam als u uw voeten verplaatst. De ketting moet tot stilstand zijn gekomen voordat u zich beweegt. Houd de zaag met beide handen vast als u zich over een korte afstand verplaatst, nooit alleen bij de achterhandgreep. Bij langere verplaatsingen moet u de kettingrem inschakelen en de zaag bij de voorhandgreep dragen.

5. Pas op voor terugslag

Vermijd zagen met de punt van het zaagblad. Tijdens het afzagen van de takken moeten uw duimen en vingers altijd om de handgrepen geklemd zijn. Gebruik een zaagbladlengte die geschikt is voor de afmetingen van de boom.

6. Voorkom vastslaan

Bepaal de spanning van de takken en zaag aan de tegenovergestelde kant van de tak, waar het zaagblad niet onder het gewicht van de tak kan worden vastgeklemd. Als u twijfelt, zaag de tak dan in gedeelten, van buiten af naar de stam toe.

7. Rem voordat u takken verwijdert

Laat de kettingzaag op de stam rusten terwijl u met uw rechterhand takken en brandhout verwijdert. Laat eerst de gashendel los en ontkoppel de vergrendeling, voordat u de kettingrem inschakelt. Als de kettingzaag is voorzien van TrioBrakeTM is het nog gemakkelijker om de kettingrem in te schakelen voordat u de takken verwijdert.

Van boven naar beneden zagen, zodat de ketting de zaag naar de stam probeert te trekken, wordt ‘zagen met een trekkende ketting’ genoemd. Van beneden naar boven zagen, zodat de ketting de zaag in uw richting probeert te duwen, wordt ‘zagen met een duwende ketting’ genoemd.

Takken van de verschillende kanten van een boomstam zagen
 1. Zorg dat u aan de linkerkant van de boomstam staat wanneer u takken aan de rechterkant van de stam afzaagt. Laat de zaag tegen de stam rusten
  met het zaagblad aan de rechterkant. Zaag met een duwende of een trekkende ketting.
  Laat uw rechterbeen tegen de stam steunen voor extra evenwicht.
 2. Laat het zaagblad op de stam rusten wanneer u takken aan de top afzaagt. Zaag met een duwende ketting. Plaats uw rechterbeen
  tegen de zaagbehuizing. Van beneden naar boven zagen, zodat de ketting de zaag in uw richting probeert te duwen.
  Dit wordt zagen met een duwende ketting genoemd.
 3. Laat de zaag op de stam en op één been steunen wanneer u aan de linkerkant van de stam takken afzaagt. Zaag met een trekkende of een duwende ketting.
Leer en ontdek

Lees meer over bosbouw en professionele boomverzorging

Lees artikelen