Instructies's & handleidingen

Hoe u de bosmaaier optimaal gebruikt

Wanneer het gaat om maaien/trimmen, is een bosmaaier het meest veelzijdige gereedschap. In deze gebruikershandleiding vindt u een aantal tips om veilig en doelmatig met uw Husqvarna-bosmaaier te werken.

Als u van plan bent om een groot gebied te trimmen/maaien, kunt u het beste eerst een werkplan maken. Zo hoeft u tijdens het werk niet te stoppen om te bedenken wat de volgende stap moet zijn. Dat bespaart u veel tijd. Loop altijd systematisch en zodanig dat u op tijd terug bent voor de volgende tankbeurt. Als u op een heuvel werkt, begin dan onderaan en werk geleidelijk naar boven in plaats van andersom.

Veiligheidsuitrusting
Draag altijd beschermende kleding als u met een bosmaaier werkt, zoals:

De voorbereiding

Maak er een gewoonte van om voordat u aan de slag gaat, eerst het mes of de snijuitrusting te controleren op zichtbare scheuren of barsten en ervoor te zorgen dat:

 1. De borgmoer en de tankdop goed zijn vastgedraaid
 2. De beschermkap niet beschadigd is
 3. De gashendel, stopknop en geluiddemper naar behoren werken
 4. Het mes niet roteert als de motor stationair draait
 5. Het draagstel comfortabel zit en de panieksluiting werkt

Aan de slag

Let erop dat er niemand dicht in de buurt komt als u aan het werk bent. Houd een afstand van ten minste 10 meter aan. Plaats de machine op een vlak oppervlak op de grond, met het snijgedeelte afgewend van omringende objecten. Duw de machine omlaag met één hand, niet met uw voet, en pak de starthendel vast met uw andere hand. Trek langzaam aan de hendel totdat u weerstand voelt en geef dan een harde en snelle ruk. Zet de choke terug zodra de motor is aangeslagen.

  Bosmaaiers

  Meer informatie over onze bosmaaiers

  Meer lezen

  Het draagstel

  Door een steunend draagstel te gebruiken, verdeelt u het gewicht van de bosmaaier gelijkmatig en blijft u beter in evenwicht. Het apparaat voelt lichter aan en u manoeuvreert gemakkelijker. Het draagstel is voorzien van een panieksluiting, zodat u in geval van nood de bosmaaier ogenblikkelijk kunt laten vallen. Zorg ervoor dat u weet hoe dit werkt voordat u aan de slag gaat.

  Brushcutter 325R

  Hoe u de bosmaaier afstelt

  Als u het draagstel zo hebt aangepast dat het comfortabel zit, is het tijd om de bosmaaier af te stellen. U kunt drie dingen afstellen, zodat u optimaal veilig en doeltreffend te werk kunt gaan:

  1. Het draagoog. Wanneer u de handgreep loslaat, moet het snijblad licht op de grond rusten. Hiertoe past u het draagoog op de steun zodanig aan dat u de juiste balans bereikt. Doe dit terwijl de tank halfvol is.
  2. De stuurboom. De stuurboom kunt u eenvoudig zijwaarts aanpassen. Zorg ervoor dat de stuurboom recht voor uw armen komt te staan.
  3. De handgrepen. Stel de handgrepen zo af dat uw ellebogen zich in een hoek van ongeveer 120° bevinden als de bosmaaier vrij hangt. Pas op dat u de handgrepen niet kantelt, want dan komt de bosmaaier te dicht bij uw lichaam.
  Onderhoud en service
  Een scherp mes levert het beste resultaat op.
  Vijl het mes daarom regelmatig, bij voorkeur na elke tankbeurt.
  Regelmatig onderhoud zorgt ook voor een langere levensduur van uw machine.
  Maak contact met uw Husqvarna-dealer als het u niet lukt dit zelf te doen.
  Het is de moeite waard.