Wood Pile
Instructies's & handleidingen

Hout hakken

Hout is een van de oudste energiebronnen die de mens kent. En met de stijgende energieprijzen heeft houtverbranding een nieuwe betekenis gekregen – niet alleen als een gezellig kenmerk, maar ook om huizen te verwarmen. Hier volgen enkele tips die het hakken van hout, of beter gezegd het kloven van hout, gemakkelijker en veiliger maken.

Er bestaat een risico van conceptuele verwarring wanneer het over het snijden van hout gaat. Bosbouwprofessionals bedoelen vaak bomen vellen, terwijl huiseigenaren met houtkachels die het hebben over het hakken van hout vaak het kloven van hout bedoelen. Maar waarom klooft u hout? Simpelweg om het te drogen voordat het kan worden verbrand. 

Brandhout moet drogen 

Vers hout bevat ongeveer 45% water, en door het kloven droogt het beter omdat de schors en berkenschors fungeren als vochtbarrière en het vocht vasthouden. Bomen die in de late winter zijn geveld en gezaagd voor brandhout kunnen pas in de herfst van hetzelfde jaar worden gebruikt. Idealiter droogt het hout ook in de herfst en winter liggend. Het is belangrijk om alleen droog hout te verbranden, omdat nat hout een slechtere verbranding en minder warmte produceert. Daarnaast worden roet en teer gevormd, die vast komen te zitten in de schoorsteen en ongezonde emissies veroorzaken. Het vochtgehalte van brandbaar brandhout is 15 – 20%. Houd er bij het stapelen rekening mee dat het hout beter droogt als het wordt gestapeld met de resterende schors naar beneden. 

In de zomer berkenhout hakken? 

Of u nu een kettingzaag of ander gereedschap gebruikt, de beste tijd voor het vellen van brandhout is wanneer de boomstammen het droogst zijn, dat wil zeggen in de late winter en het vroege voorjaar. Als u ongezaagd hout voor thuis bestelt en het in deze periode laat afleveren, begint u met het zagen van de boomstammen in geschikte lengten. Gebruik bij voorkeur een houten zaagbok, die het zagen vergemakkelijkt en voor meer precisie zorgt. Dan is het gewoon een kwestie van beginnen met kloven. Zorg ervoor dat u het hout recht zaagt, want het is moeilijk of onmogelijk om een diagonaal gezaagde boomstam op het hakblok te plaatsen. De makkelijkste manier is om het hout vrij snel te kloven nadat de bomen zijn geveld. Als dat te lang duurt, wordt het moeilijk en moeilijker om te kloven. 

Als in de zomer berkenhout wordt geveld, is het goed als de bladeren eraan blijven voordat het hout wordt gezaagd en gekloofd. Ze trekken het sap eruit en laten het hout sneller drogen. Na ongeveer een maand zijn de bladeren geel geworden, en kunt u het hout zagen en in bruikbaar brandhout kloven. Natuurlijk is het ook goed om brandhout in de herfst te kloven. De lucht is meestal droog in de winter, wat zorgt voor goede omstandigheden voor het drogen van hout. 

Welk brandhout is het beste? 

Hoeveel energie het hout levert, hangt af van hoe en waar de boom is gegroeid. Over het algemeen hebben bomen die langzaam op droge grond zijn gegroeid een hogere dichtheid, en dus een hogere energie-inhoud, dan bomen die op vochtige grond zijn gegroeid. De verwarmingswaarde verschilt ook tussen de verschillende delen van de boom, afhankelijk van het gehalte aan vetten en harsen in het hout. 

Als het gaat om energie-inhoud per kubieke meter, zitten de zwaardere houtsoorten aan de top: beuken, eiken en essen branden lange tijd en geven een mooie gloed. Berk zorgt voor 2660 kWh/m3, terwijl beuken 3032 kWh/m3 oplevert, wat alleen wordt overtroffen door sering, dat maar liefst 4500 kWh/m3 produceert. De sering is echter moeilijk in grote hoeveelheden te verkrijgen. 

Naaldbomen zoals sparren en dennen branden goed, maar geven minder warmte af. Dennen leveren 2341 kWh/m3 en sparren slechts 2022 kWh op. Bovendien geeft hout van coniferen veel vonken af en moet daarom worden verbrand achter kleppen of brandschermen. Het combineren van verschillende houtsoorten en het samen verbranden van berken en sparren is ook mogelijk. Zachthout is ook goed voor het aansteken van het vuur. 

Bereid het kloven van hout voor 

Het kloven van hout is niet erg ingewikkeld, maar het kan enige voorbereiding vereisen. Gebruik een vlak en open oppervlak waar u voldoende ruimte hebt en waar anderen niet in de buurt komen. Een stevig hakblok is een must. Zorg ervoor dat het zwaar en stabiel is en stevig op een oppervlak staat dat niet veert, omdat dit de kracht van de snede vermindert. Het hakblok mag zich niet boven de kniehoogte bevinden. 

Plaats de te kloven boomstam rechtop, zo ver mogelijk van u vandaan, op de verste rand van het hakblok. De reden is dat als u mist, de bijl het hakblok raakt, en dat u het risico verkleint dat u de grond of uw benen raakt. Houd de bijl vast met rechte armen, zover mogelijk aan het uiteinde van de steel, en u krijgt de grootst mogelijke kracht. De steel van de bijl moet horizontaal zijn wanneer de bijl het hout raakt. 

Grote, knoestige boomstammen 

Als u grote boomstammen, knoestige stukken of stukken met veel twijgen hebt, kan het moeilijk zijn om ze alleen met de bijl te scheiden. Wrik de bijl niet aan de zijkanten, omdat u de bijl kunt beschadigen en zelfs de steel kunt breken. In plaats daarvan kunt u wiggen gebruiken die u met een voorhamer in het hout brengt, zodat het hout wordt gekloofd. Steek wig nummer twee verder in de scheur zodat deze breder wordt, en verplaats vervolgens de wiggen totdat de hele boomstam is gekloofd. Gebruik hiervoor niet uw gewone bijl, omdat deze schade kan oplopen. Gebruik alleen een slagbijl of een voorhamer. 

Wat voor type bijl hebt u nodig? 

Er zijn verschillende soorten bijlen voor verschillende doeleinden, maar als u een bijl wilt kopen om hout zo efficiënt mogelijk te kloven, kiest u een kloofbijl. Een grotere allround bijl werkt ook, maar het voordeel van de kloofbijl is dat deze een vorm heeft die speciaal bedoeld is voor het kloven van brandhout, waardoor het werk aanzienlijk eenvoudiger wordt. Een kloofbijl heeft een grote, zware wigvormige kop om hout beter te kloven. De kloofbijl is gemaakt om langs de nerf van het hout te hakken, in tegenstelling tot de houtbijl die is gemaakt om erin te hakken. Een variant is de slagbijl, waarvan de zogenaamde voorhamerhals bedoeld is om wiggen te raken als u ongebruikelijk knoestige stukken hout tegenkomt. 

Beschermende maatregelen bij het hakken van hout 

Wees voorzichtig bij het kloven van hout en zorg ervoor dat niemand anders zich in de buurt van het hakblok bevindt terwijl u bezig bent. Een goed idee is om een veiligheidsbril te dragen om splinters in de ogen te voorkomen, en handschoenen om schuurplekken en beschadiging van de handen te voorkomen. Veiligheidsschoenen met stalen neuzen zijn ook goed, al is het alleen maar omdat ze uw tenen beschermen tegen vallende boomstammen.