Tips voor een bijvriendelijke tuin

Het welzijn van bijen en andere insecten is voor veel mensen erg belangrijk. Daarom hadden we een uitvoerig gesprek met onze partner Bienenbotschaft ('bijenambassade') en hebben we acht handige tips en interessante achtergrondinformatie voor u verzameld, waarmee u uw tuin, terras of zelfs balkon bij- en insectvriendelijk kunt maken.
Belangrijk: Denk bij het ontwerpen van uw tuin niet alleen aan de bijen, maar aan alle insecten in het algemeen. De belangrijkste waarde van deze dieren heeft tenslotte te maken met bestuiving, en niet met de productie van honing.

1. Voer de bijen het hele jaar door

"Kies voor uw tuin en terras waar mogelijk inheemse planten, want wilde bijensoorten hebben zich aangepast aan lokale voedselplanten"", legt Moses van Bienenbotschaft uit. Een wilde soort heeft altijd de voorkeur boven een gekweekte plantensoort. Vermijd dubbele bloemen - die zien er mooi uit, maar de vele bloemblaadjes vormen een barrière tussen de bijen en de nectar en pollen, waardoor ze niet veel waarde hebben als voedsel. Kies in plaats daarvan voor een mix van organisch geteelde planten die het hele jaar door bloeien en insecten van voedsel voorzien. Bijen zullen u dankbaar zijn voor het aanbieden van zo'n overvloedige voedselvoorziening, vooral bij het begin en aan het einde van de vegetatieperiode, d.w.z. in het voorjaar en de herfst. De onderstaande planten zijn bijzonder geschikt:

Early Bloomers
Vroegbloeiers
Bollen zoals krokussen, winterakoniet, bosanemoon en druifhyacint, maar geen gekweekte vormen van de tulp. Bij de bomen is de wilg, die van maart tot mei bloeit, een waardevolle bron van voedsel. Wilgen zijn verkrijgbaar in verschillende grootten en vormen, zodat ze geschikt zijn voor elke tuin.
Summer favourites - Phacelia (Bienenfreund)
Zomerfavorieten
Bienenbotschaft's bijvriendelijkste plant voor de zomer is de phacelia, ook wel 'bijenvriend' genoemd, 'Bienenfreund' in het Duits. Citroengele honingklaver (Melilotus officinalis) is een andere uitstekende bron van nectar. Als u liever vaste weidebloemen zaait, kunt u het beste kiezen voor inheemse weidebloemen zoals duifkruid, veldsalie of paardenhoefklaver.
Native Flowering Shrubs
Inheemse bloeiende struiken
Meidoorn, sleedoorn, wilde rozen, wilg, sierkers en bonte wilg zijn allemaal geweldige keuzes.
Bulbs
Bollen
Prei- en uienplanten zijn niet alleen lekker voor mensen, maar ook populair bij bijen. Druifhyacint, gewone vogelmelk, sierui en wilde tulpen zijn allemaal goede sierplanten. Gekweekte tulpen en dubbele bloemvarianten zijn minder geschikt.
Wild perennials
Populaire wilde vaste planten
Maak tussen de meerjarige sierplanten in uw bijvriendelijke tuin een beetje plaats voor deze wilde vaste planten: bergandoorn, koortskruid, ezelsoor, dovenetel, stinkende ballote, hartgespan, grote kattenstaart, puntwederik, grote kaardebol, distels, alant en margrieten.
Bee and Lavender
Keukenkruiden
Plant tijm, allerlei soorten salie, lavendel en rozemarijn in uw keukentuin of spiraalbed om bijen blij te houden.
Flowers
Mosterdfamilie
De volgende planten uit de mosterdfamilie zorgen voor een rijke oogst: wilde mosterd, witte mosterd, damastbloem, gewoon barbarakruid, schildzaad, scheefkelk, gele mignonette, wilde reseda, kleine veldkers en blauwkussen.
Flowers
Weidebloemen
Deze variëteiten maken het vertoeven op een weide tot een genot, dus waarom zou u ze niet in uw tuin planten? Bijen zijn dol op wilde hyacinten, klavers, korenbloemen, veldsalie, esparcette, madeliefjes, duizendblad, vogelwikke, heggenwikke, duifkruid en weduwebloemen.
Automower 330X

2. Weide of gazon?

Elke tuinier moet zich afvragen: "Heb ik liever een weide met nuttig onkruid of een groen gazon?” Er zijn sterke argumenten voor beide. Vooral op grotere lappen grond betekent een uitgestrekte, goed onderhouden weide minder maaiwerk en biedt deze een waardevolle habitat voor wilde dieren. Veel gezinnen willen echter een gazon zonder klaver en andere indringers, zodat hun kinderen op blote voeten in de tuin kunnen stoeien zonder zich pijn te doen.

TIP VAN HUSQVARNA: Gebruik een van de robotmaaiers van Husqvarna om de weide kortgemaaid te houden. Hiervoor stelt u de Automower® in op het hoogste niveau - 9 (d.w.z. een maaihoogte van maximaal 6 cm). Dit geeft onderliggende planten zoals klaver en madeliefjes de kans om op een lager niveau te bloeien en er ontstaat een kortgemaaide weide.
U kunt ook een deel van uw tuin met begrenzingsdraad afsluiten voor de maaier om een bloemenweide te creëren, bij voorkeur met een mengeling van inheemse weidebloemen. Het voordeel hiervan is dat de weide, in tegenstelling tot handmatig gemaaide gebieden, op dezelfde plek blijft en bloemen daar elk jaar opnieuw kunnen uitbloeien.

Cherry blossom

3. Bijvriendelijke bomen, heggen en struiken

Heggen, struiken en bomen zijn niet alleen voor talloze insectensoorten een belangrijke bron van voedsel, met name in steden, maar bieden ook schuil- en nestplaatsen, vertelt Antonio van Bienenbotschaft. Daarom zouden we op bepaalde plaatsen, zelfs in kleine tuinen, (verschillende) individuele struiken vrij moeten laten groeien en bloemen en vruchten laten dragen. Ook hier is een mix van verschillende variëteiten ideaal, zodat insecten elk seizoen voedsel kunnen vinden.

De volgende struiken zijn vooral geschikt voor bijen: Gele kornoelje (Cornus mas), meidoorn (Crataegus) en wilde rozenstruiken. Wat bomen betreft, kunt u kiezen voor boswilgen (Salix caprea), fruitbomen zoals wilde kers of appel en de (hoewel niet inheemse) bijenboom (Euodia hupehensis).

Rustic wall

4. Het hoeft niet altijd een grote weide te zijn: spiraalbedden en 'wilde hoekjes'

Geurig, smakelijk en volgens Bienenbotschaft een echte aanwinst voor bijen en voor ons: spiraalbedden met kruiden als salie, marjolein, tijm en dergelijke bieden voedsel in overvloed voor insecten. Bovendien voeden ze de bijen het hele jaar door: rozemarijn bloeit in het voorjaar, salie tijdens de zomermaanden, waterkers zelfs tot september en tijm bloeit tot oktober. Verder zijn de talrijke gaten, scheuren en holtes in deze borders geschikte kweekplaatsen voor een volgende generatie insecten.

Insecten zullen u ook dankbaar zijn voor het planten van een onaangetaste hoek in uw tuin: van stenen en stapels dood hout tot muren die met klimop zijn bedekt – dit alles biedt een habitat en schuilplaats voor veel insecten- en spinsoorten, reptielen, amfibieën, vogels en kleine zoogdieren. Tussen de lente en de zomer leggen sommige soorten wilde bijen hun eitjes in bestaande of zelfgeboorde gaten in houtachtige structuren of in stengels. Als u deze bijen wilt helpen, kunt u ook onopvallend dood hout onder struiken leggen.

Flowers and plants

5. Voedsel voor bijen en insecten op balkons en terrassen

Terrassen en balkons kunt u eenvoudig omtoveren in een bijenparadijs met bloembakken of plantenbakken. Blauwbaard (Caryopteris) is hiervoor zeer geschikt. Meer tips voor plantenbakken die extra bijvriendelijk zijn:

  1. Mix van laatbloeiers met bloemen die bloeien tot oktober: goudsbloem, leeuwenbek en waterkers.
  2. Combinatie van kruiden/bloemen: citroenmelisse en tijm met klokje of afrikaantje.
  3. Voor knabbelen en bijenkijken: aardbeien, aubergine, paprika's of pepers of tomaten in potten.
  4. Potten met geurige kruiden: Engelse lavendel, salie, citroentijm en oregano.
Bee hotel

6. Nesthulpmiddelen voor bijen

Naast geschikte planten gebruiken bijen nesthulpmiddelen binnen een straal van 200 tot 300 meter van de planten die wilde bijen gebruiken voor hun essentiële voedselvoorziening. Helaas bieden veel van de op de markt beschikbare nesthulpmiddelen voor wilde bijen niet de gewenste voordelen voor consumenten, omdat ze gemaakt zijn van ongeschikte materialen of niet op de juiste manier zijn opgebouwd. De hierboven genoemde onaangetaste hoeken, oude muren en stapels dood hout zijn vaak al aanwezig om bijen te helpen.

Naast geschikte planten gebruiken bijen nesthulpmiddelen binnen een straal van 200 tot 300 meter van de planten die wilde bijen gebruiken voor hun essentiële voedselvoorziening. Helaas bieden veel van de op de markt beschikbare nesthulpmiddelen voor wilde bijen niet de gewenste voordelen voor consumenten, omdat ze gemaakt zijn van ongeschikte materialen of niet op de juiste manier zijn opgebouwd. De hierboven genoemde onaangetaste hoeken, oude muren en stapels dood hout zijn vaak al aanwezig om bijen te helpen.
De Duitse organisatie Bienenbotschaft heeft samen met onderzoekers de perfecte natuurlijke thuisbasis voor bijen ontwikkeld: de natural habeetat®, een bijenkast in een boomstam, die is afgestemd op de bijenteeltprincipes van imkers. De bijenkast wordt gemaakt door een holte in een boomstam te maken om bijen en andere insecten een voor hun soort geschikte habitat te bieden. Bijen die op deze manier wonen, worden niet gebruikt voor honingproductie, maar kunnen een optimaal bijenleven leiden, zo gezond en ongestoord mogelijk.

7. Vergeet de drankjes niet

Zelfs insecten moeten drinken. Kleine holtes in grote stenen of vogelbaden met een grote steen erin en gevuld met water op zonnige dagen zijn de ideale plek voor bijen om te drinken. Ook tuinvijvers zijn natuurlijk geweldige waterbronnen voor veel dieren en insecten. Maar wist u ook dat veel wilde bijen water nodig hebben, niet alleen om te drinken, maar vooral om hun nesten te bouwen? Ze gebruiken het water om hun broednesten te 'metselen'.

8. Geen pesticiden

Wie de voorkeur geeft aan natuurlijkere tuinlandschappen, vermijdt meestal pesticiden en kunstmeststoffen. Er zijn bijna altijd goede, natuurlijke alternatieven. Het gebruik van nuttige insecten voor het bestrijden van ongedierte is beproefd en getest. Deze insecten kunt u nu eenvoudig en goedkoop online bestellen. In geval van twijfel is het verwijderen of trimmen van zieke planten of planten die door ongedierte zijn aangetast, ook een beter alternatief in bijvriendelijke tuinen.

TIP VAN HUSQVARNA: Dankzij de aandrijving met accu maait de Automower® stil en zonder directe uitstoot. Daarnaast vermindert het maaisysteem de behoefte aan kunstmest en andere producten. Millimeterfijn maaisel wordt onmiddellijk als meststof op het gazon achtergelaten. Het maaisysteem, dat bestaat uit een maaischijf en kleine draaiende messen, genereert nauwelijks zuigkracht, en daardoor neemt de kans af dat insecten op de grond worden aangezogen.

Door verschillende bijvriendelijke manieren van tuinieren te combineren, kan elke tuinier zijn of haar steentje bijdragen aan het welzijn van onze dierbare bijen.

Automower temporary fence

Wees vriendelijk voor bijen en bloemen met het tijdelijke Automower®-hek

Deze robuuste stalen bogen bieden de ideale oplossing wanneer u een bepaald gazongebied tijdelijk wilt afsluiten, zodat uw Automower® er niet maait. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer de lentebloemen bloeien of het opblaasbare zomerbad van de kinderen in gebruik is, of op plekken met net gezaaid gazon. De afsluitende bogen zijn betrouwbaar en uiterst gebruiksvriendelijk - u hoeft uw installatie of het schema van de robotmaaier niet aan te passen.