Instructies's & handleidingen

Behandeling van vilt en mos in gazons

Door mos en vilt kan uw gazon minder lang meegaan, is het niet sterk genoeg voor sport en andere activiteiten en kan het gras, in het slechtste geval, wegkwijnen en doodgaan. Hieronder vindt u tips van Husqvarna voor verwijdering van mos en vilt en het gereedschap hiervoor, zoals frezen.

Gazonvilt is de laag dood plantenmateriaal die zich ontwikkelt tussen de groene vegetatie en het grondoppervlak. Als uw gazon tien jaar oud is, dan is die viltlaag inmiddels waarschijnlijk al uitgegroeid tot 30-40 millimeter dikte.

Waar komt gazonvilt vandaan?

Dood materiaal ontwikkelt zich in uw gazon wanneer organisch afval sneller wordt geproduceerd dan het kan worden afgebroken. Dit heeft een aantal redenen. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

  1. Te hoge dichtheid van het gras, door het gebruik van moderne, uiterst efficiënte grasvariëteiten
  2. Lage biologische activiteit als gevolg van arme grond met weinig humus in de groeilaag van het gras
  3. Een te laag pH-gehalte, vaak veroorzaakt door meststof met een hoge zuurgraad
  4. Te grote hoeveelheden gras – meer dan het microleven aankan – vaak veroorzaakt door overbemesting
Scarifier S 500 PRO

Wanneer wordt gazonvilt een probleem?

Een dunne viltlaag kan fungeren als isolatie en een veerkrachtige laag vormen die voordelig kan zijn voor het gazon. Maar zodra de laag dikker wordt dan 5 millimeter verandert de functie van het gras. Naarmate het water moeilijker doordringt, groeien de wortels dichter onder het oppervlak en nemen de wortelmassa en de zuurstofuitwisseling af. Het gras wordt dan minder duurzaam en is niet meer bestand tegen sport en andere activiteiten. Het risico op afsterven van het gras neemt toe en sommige grassoorten zullen niet overleven.

De voordelen van verwijderen van dood materiaal

Wanneer u de viltlaag en het mos verwijdert, wordt uw gazon dichter, met een betere zuurstofuitwisseling. Het water kan beter doordringen tot de wortels, er groeit minder onkruid en er is minder kans op ziekten. Dit maakt het gras duurzamer, omdat de wortelmassa groeit en de wortels dieper groeien.

Wanneer verwijdert u gazonvilt en mos?

Als u in een deel van de wereld woont waarin de seizoenen wisselen, kunt u mos en dood materiaal het beste in het late voorjaar of in de vroege herfst verwijderen, als het gras goed groeit. Verwijder mos en dood materiaal niet vroeg in de lente of tijdens droge perioden, want dan is het microleven intensief en lopen de onbeschermde wortels een groter risico op uitdroging.

Mos en dood materiaal verwijderen

Maai het gras en verzamel het gemaaide gras voordat u de grond gaat loswerken of ontmossen. Kies vervolgens de machine en de gereedschappen die het meest geschikt zijn voor uw type gazon. Voor grasoppervlakken van minder dan 5000 m² wordt bijna altijd een cultivator met of zonder opvangbak gebruikt. Voor grotere oppervlakken kunt u een getrokken cultivatorunit gebruiken. Deze units hebben directe, geïntegreerde opvangbakken.

Klepelmessen en veertanden

Een cultivator kan worden voorzien van klepelmessen, waarmee mos en vilt effectief worden verwijderd. De roterende messen mogen niet dieper dan 1 tot 2 millimeter de grond in gaan, om het gras niet te beschadigen. In kwetsbare gebieden, zoals siergazons, kunt u voorzichtiger werken met veertanden, die ook niet dieper dan 1 tot 2 millimeter de grond in gaan. Het effect is minder duidelijk dan wanneer u klepelmessen gebruikt.

Deltamessen

Met deltamessen snijdt u de zijwaartse graswortels af en bestrijdt u breedbladig onkruid effectief. Deze messen mogen niet dieper in de aarde gaan dan 7 tot 10 millimeter, maar ze zijn bijzonder doeltreffend. In warmere landen is verticuteren met deltamessen een belangrijke manier om het effect van irrigatie te verbeteren. Deze methode zorgt ervoor dat het water doordringt tot de wortels van het gras.

Delta Blade Reel

Na het cultiveren

Als u klaar bent met het verwijderen van dood materiaal van uw gazon, verwijdert u het losgemaakte materiaal. U kunt het composteren, hoewel de afbraak langer duurt dan bij ander tuinafval, of in de gft-container gooien. Het is een goed idee om het gras vervolgens te bemesten en te besproeien voor een optimaal resultaat.