Ιστορίες και έμπνευση

Ιστορικό της Husqvarna: Πάνω από 325 χρόνια καινοτομίας

Από τα πρώτα της βήματα το 1689, η Husqvarna, η οποία ανήκει πλέον στον Όμιλο Husqvarna, έχει κατασκευάσει μια μεγάλη γκάμα ποιοτικών προϊόντων. Οι άριστες τεχνικές δεξιότητες, το ισχυρό επιχειρηματικό πνεύμα και το πάθος για ποιοτικά προϊόντα οδήγησαν σε καινοτόμες λύσεις, μεταφέροντας με επιτυχία την εταιρεία από την παραγωγή όπλων, και μέσα από την παραγωγή ραπτομηχανών, σομπών και μοτοσυκλετών, στα σημερινά πρωτοποριακά προϊόντα για εξωτερικούς χώρους που τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια.

Η κληρονομιά μας

Στα τέλη του 1600, οι πόλεμοι που ξέσπασαν σε όλη την Ευρώπη οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγής όπλων στη Σουηδία. Η υδροηλεκτρική ενέργεια ήταν απαραίτητη στη διαδικασία κατασκευής, έτσι το 1689, δημιουργήθηκαν εγκαταστάσεις γεώτρησης δίπλα στους καταρράκτες στη Huskvarna, στη νότια Σουηδία (τότε γραφόταν Husqvarna), όπου πολλά προϊόντα παράγονται ακόμη και σήμερα.

Historical image

Καθώς η ανάγκη για όπλα μειωνόταν, η εταιρεία είδε μια ευκαιρία να επεκταθεί με την εφαρμογή των δεξιοτήτων μηχανικής ακριβείας που διέθετε από την παραγωγή όπλων, σε μια εντελώς νέα σειρά προϊόντων που κυμαίνονται από ραπτομηχανές, κυνηγετικά όπλα, ξυλόσομπες, μηχανές άλεσης, ποδήλατα, μοτοσικλέτες, σόμπες αερίου, φούρνους μικροκυμάτων και πολλά άλλα.

Περιβαλλοντικές και εργονομικές ανησυχίες

Η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από την ανάπτυξη και την κατασκευή τόσο πολλών διαφορετικών προϊόντων έγινε πλεονέκτημα για τη Husqvarna κατά τον σχεδιασμό νέων προϊόντων και την αμφισβήτηση των υφιστάμενων λύσεων. Αυτός ήταν ένας πρώιμος τρόπος "σκέψης έξω από τα συνηθισμένα", που φάνηκε ξεκάθαρα με την ανάπτυξη του πρώτου αλυσοπρίονου της Husqvarna. Τα αλυσοπρίονα που υπήρχαν στην αγορά εκείνη την εποχή προκαλούσαν προβλήματα ηχορύπανσης. Με τη χρήση της τεχνολογίας σιγαστήρα μοτοσικλετών, η οποία αναπτύχθηκε εσωτερικά, το επίπεδο θορύβου του Husqvarna 90 μειώθηκε στο μισό συγκριτικά με τα ανταγωνιστικά μοντέλα της εποχής. Λίγο αργότερα, αυτή η λύση ακολουθήθηκε, μεταξύ άλλων, από νέες εφευρέσεις όπως η αντικραδασμική λειτουργία που εμπόδισε την εμφάνιση του συνδρόμου των λευκών δακτύλων, καθώς και το πρώτο αυτοματοποιημένο φρένο αλυσίδας.

Όλα αυτά τα χρόνια, η Husqvarna έχει αποδείξει την τεχνολογική της υπεροχή, παρουσιάζοντας πρωτοποριακές και βραβευμένες λύσεις και προϊόντα με επίκεντρο τον χρήστη: 

  • Η τεχνολογία X-Torq®, που χρησιμοποιείται κυρίως σε προϊόντα χειρός, παρέχει υψηλότερη απόδοση καυσίμου και μειωμένα επίπεδα εκπομπών καυσαερίων, σύμφωνα με τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς στον κόσμο.
  • Η τεχνολογία AutoTune™, μια τεχνολογική και περιβαλλοντική επανάσταση στα επαγγελματικά αλυσοπρίονα, η οποία ελαχιστοποιεί τις εκπομπές καυσαερίων και βελτιστοποιεί τον κινητήρα και την απόδοση, παραλείποντας την ανάγκη να αφιερωθεί χρόνος σε ρυθμίσεις του καρμπιρατέρ.
  • Χλοοκοπτικά με μπαταρία και αλυσοπρίονα βενζίνης. ελαφριά, αθόρυβα και απαλλαγμένα από άμεσες εκπομπές.
  • Τα ρομποτικά χλοοκοπτικά είναι αθόρυβα αυτόνομα χλοοκοπτικά που εξοικονομούν χρόνο για τους ιδιοκτήτες κατοικιών και τους υπεύθυνους εγκαταστάσεων, δεν παράγουν άμεσες εκπομπές κατά τη χρήση και καταναλώνουν πολύ λίγη ενέργεια.
  • Τα ρομπότ κατεδάφισης για τον κατασκευαστικό κλάδο αποδίδουν υψηλή ισχύ παρά το χαμηλό βάρος τους και είναι εξοπλισμένα με τηλεχειριστήριο, επιτρέποντας τις εργασίες κατεδάφισης σε περιοχές όπου είναι πολύ επικίνδυνο να εισέλθουν οι εργαζόμενοι. Σήμερα, τα προϊόντα Husqvarna δουλεύουν σκληρά σε κήπους, πάρκα, δάση και εργοτάξια σε όλο τον κόσμο, δίνοντας στους τεχνίτες τη σιγουριά που χρειάζονται για να αποδίδουν καλά.

Ορόσημα Husqvarna 

1689: Το ξεκίνημα

Το πρώτο εργοστάσιο της Husqvarna ιδρύθηκε κοντά στους καταρράκτες της πόλης Huskvarna στη νότια Σουηδία (προηγουμένως γνωστή ως Husqvarna) για την κατασκευή όπλων για τον στρατό. Η παραγωγή όπλων διήρκεσε μέχρι το 1989.

House by the waterfall

1872: Δημιουργία πρωτοποριακών λύσεων

Το συμβόλαιο της Husqvarna με το Στέμμα λήγει και η εταιρεία αποφασίζει να επεκταθεί σε δικές της δραστηριότητες. Αυτό γίνεται η αρχή μιας πολύ καινοτόμου και φιλόδοξης περιόδου, με αποτέλεσμα την παραγωγή μεγάλης ποικιλίας νέων προϊόντων, όπως ραπτομηχανές (1872), κυνηγετικά όπλα (1877), ξυλόσομπες (1877), μηχανές κοπής κρέατος (1892), την πρώτη σουηδική γραφομηχανή (1895) και ποδήλατα (1896). Ο οικιακός εξοπλισμός εξακολουθεί να πωλείται στη Σκανδιναβία από την Electrolux και οι ραπτομηχανές αποτελούν πλέον μέρος της SVP Worldwide. 

1903: Η εποχή της μοτοσικλέτας

Το 1903, η Husqvarna παρουσιάζει τις μοτοσικλέτες. Χρόνια αργότερα, το 1982, μια μοτοσικλέτα Husqvarna, η MC 258, κερδίζει την κατηγορία 250cc του θρυλικού ράλι Παρίσι-Ντακάρ. Το τμήμα μοτοσικλετών πουλήθηκε το 1986 και σήμερα ανήκει στην Pierer AG στην Αυστρία. 

H955-0005

1918: Ωθούμενα χλοοκοπτικά

Η Husqvarna εξαγοράζει τη "Norrahammars Bruk", προσθέτοντας δύο νέα προϊόντα στο χαρτοφυλάκιο: λέβητες και χειροκίνητα χλοοκοπτικά. 

1947: Τα πρώτα μηχανοκίνητα χλοοκοπτικά

Το πρώτο μηχανοκίνητο χλοοκοπτικό Husqvarna για εμπορική χρήση κυκλοφόρησε το 1947 και το 1959 το πρώτο μοντέλο για οικιακή χρήση φτάνει στην αγορά. 

1959: Το πρώτο αλυσοπρίονο

Η Husqvarna παρουσιάζει το πρώτο της αλυσοπρίονο, το Husqvarna 90. Το αλυσοπρίονο σχεδιάστηκε από τον εμβληματικό Σουηδό σχεδιαστή Sixten Sason και διέθετε τεχνολογία σιγαστήρα μοτοσικλέτας για να επιτύχει χαμηλότερα επίπεδα θορύβου από τους ανταγωνιστές του. Το αλυσοπρίονο αργότερα εξελίχθηκε περαιτέρω σε μια σειρά ηλεκτρικών εργαλείων κοπής για τον κατασκευαστικό κλάδο. 

Husqvarna Chainsaw 90

1969: Αντικραδασμικό σύστημα, καθορισμός νέων προτύπων για την εργονομία

Όταν κυκλοφόρησε το αλυσοπρίονο Husqvarna 180, διέθετε μια πρωτοποριακή αντικραδασμική λειτουργία που απέτρεπε τη "νόσο των λευκών δακτύλων", ένα συνηθισμένο πρόβλημα για τους δασεργάτες σε όλο τον κόσμο. 

1973: Αυτόματο φρένο αλυσίδας, βελτίωση της ασφάλειας

Η Husqvarna παρουσιάζει το πρώτο αλυσοπρίονο στον κόσμο με αυτόματο φρένο αλυσίδας. Το 1999, παρουσιάζεται η λειτουργία TrioBrake™ που επιτρέπει στους χρήστες να ενεργοποιούν το φρένο αλυσίδας με το δεξί χέρι, μειώνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο τραυματισμού για τους δασεργάτες. 

1985: Η χρονιά του Rider

Κατασκευάζεται το πρώτο πρωτότυπο του μηχανήματος που πρόκειται να εξελιχθεί στο Husqvarna Rider. Με το πλαίσιο κοπής τοποθετημένο μπροστά, το Rider προσφέρει εξαιρετική ευελιξία. Η παραγωγή ξεκινά τον επόμενο χρόνο. 

1995: Η γέννηση του ρομποτικού χλοοκοπτικού

Η Husqvarna κυκλοφορεί το Solar Mower, το πρώτο πλήρως ρομποτικό χλοοκοπτικό για εμπορική διάθεση παγκοσμίως, που λειτουργούσε μόνο με ηλιακή ενέργεια. Ένας προκάτοχος του σημερινού Husqvarna Automower®. Το 2013, παρουσιάζεται ένα μοντέλο τρίτης γενιάς με ενσωματωμένο GPS. 

Solar Mower

2009: AutoTune™ - Περιβαλλοντική επανάσταση

Η Husqvarna παρουσιάζει το AutoTune™, μια τεχνολογική και περιβαλλοντική καινοτομία στα επαγγελματικά αλυσοπρίονα. Η νέα καινοτομία ρυθμίζει αυτόματα τη ροή καυσίμου για βελτιστοποίηση της απόδοσης και ελαχιστοποίηση των εκπομπών καυσαερίων. 

2012: Προϊόντα μπαταρίας με απόδοση βενζίνης

Η Husqvarna παρουσιάζει μια ολόκληρη σειρά προϊόντων μπαταρίας με απόδοση βενζίνης, αλλά χωρίς άμεσες εκπομπές ρύπων και με πολύ λιγότερο θόρυβο, δονήσεις και συντήρηση, όπως αλυσοπρίονα, χορτοκοπτικά, χλοοκοπτικά και ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο Rider. 

2016: Αλυσίδα πριονιού X-Cut

Η Husqvarna ξεκινά να κατασκευάζει αλυσίδες που αναβαθμίζουν την εμπειρία κοπής με τα αλυσοπρίονα Husqvarna σε νέο επίπεδο, προσφέροντας υψηλότερη αποδοτικότητα. Οι αλυσίδες Husqvarna X-Cut παράγονται στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στην Huskvarna, οι οποίες μπορούν να διαχειριστούν την εξαιρετικά πολύπλοκη παραγωγή αλυσίδων, από τις πρώτες ύλες έως το ολοκληρωμένο προϊόν.

Σχετικά άρθρα

Εμφάνιση 10 από 127