Ιστορίες και έμπνευση

Αλυσοπρίονα Husqvarna - με γνώμονα βάση τις ανάγκες των χρηστών μας από το 1959

Η επιθυμία μας για ικανοποίηση των πραγματικών απαιτήσεων των επαγγελματιών του κλάδου της δασοκομίας έχει οδηγήσει στη δημιουργία μερικών από τα καλύτερα και πιο πρωτοποριακά αλυσοπρίονα στον κόσμο.

Husqvarna 90: Το πρώτο αλυσοπρίονο της Husqvarna, που παρουσιάστηκε το 1959

Chainsaw 90

Κατά την ανάπτυξη αυτού του πριονιού, μία από τις απαιτήσεις για τους μηχανικούς του προϊόντος ήταν η σημαντική μείωση της στάθμης θορύβου. Το τμήμα παραγωγής θεωρούσε ότι ο υπάρχων σιγαστήρας "φαινόταν υπερβολικά περίπλοκος", οπότε οι μηχανικοί του προϊόντος πήγαν στο εργαστήριο πλαισίων της Husqvarna, όπου κατασκευάζονταν τα πλαίσια για τις μοτοσυκλέτες και τα μοτοποδήλατα της εταιρείας. Οι ικανότητές τους στην κάμψη σωλήνων κατέστησαν δυνατή την υλοποίηση μιας νέας σχεδίασης για τους σιγαστήρες. Τον Νοέμβριο του 1959, παρουσιάστηκε το Husqvarna 90, ένα αλυσοπρίονο με στάθμη θορύβου που ήταν η μισή από αυτές του ανταγωνισμού.

Το Husqvarna 65 παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 1966

65

Το πρώτο πρωτότυπο του Husqvarna 65 ήταν πολύ βαρύ. "Δεν μπορούμε να θέσουμε αυτό το αλυσοπρίονο σε παραγωγή", ανέφεραν οι μηχανικοί. Μετά από περαιτέρω εργασίες στο πριόνι, το κέντρο βάρους μεταφέρθηκε πιο κοντά στις λαβές και το βάρος της λάμας μειώθηκε. Το πριόνι δεν ήταν μόνο ένα πρωτοποριακό επίτευγμα όσον αφορά την άνεση, αλλά ήταν επίσης πολύ ισχυρό και αξιόπιστο. Αφού δοκίμασε ένα, ένας Καναδός διανομέας είπε, "Θα πετάξω τις παλιές μάρκες πριονιών, τώρα θα βάψουμε το δάσος πορτοκαλί!"

Το Husqvarna 180 παρουσιάστηκε στην Εμπορική Έκθεση της Elmia, έξω από τη Huskvarna, το 1969

180

Το 1969, ανατέθηκε στους μηχανικούς προϊόντος της Husqvarna να αναπτύξουν ένα εντελώς νέο αλυσοπρίονο που θα παρουσιαζόταν στην Έκθεση της Elmia, μια μεγάλη έκθεση δασοκομίας έξω από τη Huskvarna. Είχαν στη διάθεσή τους έναν χρόνο για να το κάνουν. Τα άλλα έργα παραμερίστηκαν και όλοι οι διαθέσιμοι πόροι επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη ενός ασφαλούς και πρακτικού αλυσοπρίονου. Οι μηχανικοί προϊόντος δεν πήραν σχεδόν καθόλου άδεια την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά το πριόνι ολοκληρώθηκε στην ώρα του. Το Husqvarna 180 σημείωσε τεράστια επιτυχία, καθώς έδωσε το έναυσμα για εξαγωγές στη Βόρεια Αμερική. Στο μεταξύ, το σύστημα απόσβεσης κραδασμών ήταν τόσο επιτυχημένο που ο επικεφαλής της σχεδιαστικής ομάδας προσκλήθηκε να δώσει διάλεξη στο University of Dundee, κατά τη διάρκεια συνεδρίου σχετικά με τους τραυματισμούς από κραδασμούς.

Το Husqvarna 162 κυκλοφόρησε το 1975 στη Σουηδία και τη Φινλανδία

Chainsaw 162

Αφού πέτυχαν να κάνουν τα αλυσοπρίονα πιο ήσυχα, πιο ελαφριά και με καλύτερη απόσβεση κραδασμών, οι μηχανικοί της Husqvarna έστρεψαν την προσοχή τους στην ασφάλεια. Η χρήση αλυσοπρίονου μπορεί να είναι επικίνδυνη και οι υλοτόμοι συχνά είχαν σοβαρούς τραυματισμούς. Ως απάντηση, αναπτύχθηκε το Husqvarna 162, ένα πλήρως σύγχρονο αλυσοπρίονο με λιγότερα εξαρτήματα, ηλεκτρονικό σύστημα ανάφλεξης και, ίσως το σημαντικότερο, αυτόματο φρένο αλυσίδας. Η καινοτομία μείωσε δραματικά τον αριθμό των ατυχημάτων. Στην πραγματικότητα, το εργοστάσιο στη Huskvarna έλαβε μια επιστολή από μια δασοκομική εταιρεία, η οποία ευχαριστούσε τη Husqvarna που έσωσε ζωές με το νέο αλυσοπρίονο.

Το Husqvarna 133 κυκλοφόρησε το 1981

Chainsaw 133

Από το πρώτο Husqvarna 90 έως το σημερινό 572 XP®, η Husqvarna έχει χρησιμοποιήσει πολλούς συνδυασμούς αριθμών για τις ονομασίες των αλυσοπρίονων τον τελευταίο μισό αιώνα. Μερικές φορές, οι αριθμοί είχαν τη δική τους σημασία. Μετά την κυκλοφορία του το 1981, το Husqvarna 133 έγινε πολύ δημοφιλές στην Ιαπωνία, πολύ περισσότερο από το Husqvarna 444 ή άλλα αλυσοπρίονα που είχαν τον αριθμό 4 στο όνομά τους. Οι παραδόσεις σε πολλούς ασιατικούς πολιτισμούς συνδέουν τον αριθμό 3 με την αγάπη, ενώ το 4 σχετίζεται με τον θάνατο. Ευτυχώς, η Husqvarna κατασκεύαζε σχετικά ασφαλή αλυσοπρίονα! Στο μεταξύ, οι θερμαινόμενες λαβές του πριονιού κέρδισαν την αγάπη των εργαζομένων στη δασοκομία στη βόρεια Ευρώπη.

Το Husqvarna 50 Rancher, το πρώτο αλυσοπρίονο γενικής χρήσης, κυκλοφόρησε το 1982

Chainsaw 50 year

Οι γαιοκτήμονες χρειάζονταν ένα απλό, ανθεκτικό και πολύ αξιόπιστο πριόνι. Η απάντηση της Husqvarna σε αυτό ήταν το 50 Rancher. Το πρώτο αλυσοπρίονο Husqvarna που κατασκευάστηκε για γενική χρήση, έγινε εξαιρετικά δημοφιλές στους αγρότες και τους ιδιοκτήτες δασικών περιοχών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ονομασία "Rancher" έγινε τόσο γνωστή που πολλοί πελάτες έμπαιναν στο κατάστημα και ζητούσαν να αγοράσουν ένα "πριόνι Rancher", χωρίς να γνωρίζουν ότι η κατασκευάστρια εταιρεία ήταν η Husqvarna. Αν και έχει υποστεί πολλές βελτιώσεις, το πριόνι παραμένει στην παραγωγή μέχρι σήμερα και ονομάζεται πλέον 55 Rancher. Husqvarna 55 Rancher, για την ακρίβεια.

Το Husqvarna 154 κυκλοφόρησε στην αγορά το 1983

154

Το 154 ολοκλήρωσε την πρώτη σειρά επαγγελματικών πριονιών της Husqvarna. Παρουσιάστηκε σε διατομή κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας διάσκεψης πωλήσεων της εταιρείας στη Σουηδία, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να επιθεωρήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες και τις καινοτομίες του. Το κομμένο στη μέση αλυσοπρίονο έγινε μεγάλη επιτυχία και παρόμοια σταντ έκθεσης χρησιμοποιήθηκαν για την προώθηση των πωλήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι παραγγελίες εκτοξεύθηκαν σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Ρωσία, η Τσεχοσλοβακία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτός είναι ένας τρόπος διπλασιασμού των χρημάτων σας.

Το Husqvarna 262 XP®, το πρώτο πριόνι με τεχνολογία Air Injection, κυκλοφόρησε το 1989

Chainsaw 262XP

Η Husqvarna είναι περήφανη για την ιστορία της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υλοτομίας. Ο διαγωνισμός διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, προσελκύοντας μεμονωμένους διαγωνιζόμενους, αλλά και εθνικές ομάδες από περίπου 30 χώρες. Υπάρχουν πέντε αγωνίσματα: κοπή δέντρων, αλλαγή αλυσίδας, τεμαχισμός με συνδυασμένες τομές, τεμαχισμός ακριβείας και ξεκλάρισμα. Η Husqvarna έχει κερδίσει χρυσά μετάλλια στην ατομική κατηγορία επτά φορές. Το πριόνι στην παραπάνω φωτογραφία είναι ένα Husqvarna 262 XP®, που χρησιμοποιήθηκε από τον Vasile Babata από τη Ρουμανία όταν κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υλοτομίας το 1994.

Το Husqvarna 394 XP® παρουσιάστηκε το 1991

Chainsaw 394XP

Η δοκιμαστική σειρά του Husqvarna 394 XP® είχε προγραμματιστεί για να λάβει μέρος σε ταυτόχρονες παρουσιάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νέα Ζηλανδία. Το χρονοδιάγραμμα ήταν εξαιρετικά αυστηρό και τα πριόνια δεν ήταν έτοιμα παρά μόνο το πρωί του Σαββάτου, όταν οι πύλες του εργοστασίου είναι κλειδωμένες και δεν υπάρχουν εξερχόμενες μεταφορές. Μέσω μιας "λαθραίας" επιχείρησης της τελευταίας στιγμής με ένα ταξί που περίμενε απέξω, τα αλυσοπρίονα έφτασαν εγκαίρως στους προορισμούς τους. Ως αποτέλεσμα, οι κυκλοφορίες είχαν μεγάλη επιτυχία. Η Husqvarna σημειώνει επιτυχία στην εξαγωγική αγορά από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Σήμερα, το 95% όλων των προϊόντων εξάγονται και η εταιρεία διαθέτει 18.000 αντιπροσώπους σε σχεδόν 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το Husqvarna 335XPT, το πρώτο ειδικό πριόνι για δενδροκόμους, παρουσιάστηκε το 1997

335XPT

Είναι ένα από τα πιο διακεκριμένα επαγγελματικά αλυσοπρίονα της Husqvarna, αλλά είναι επίσης και το μικρότερο. Το Husqvarna 335XPT ήταν το πρώτο αλυσοπρίονο που αναπτύχθηκε ειδικά για τη φροντίδα δέντρων σε πόλεις, κήπους και άλλες ανεπτυγμένες ή κατοικημένες περιοχές. Το έργο ενός δενδροκόμου είναι να διασφαλίζει ότι τα δέντρα παραμένουν ασφαλή, όμορφα και υγιή. Χάρη στους κινητήρες μικρών διαστάσεων και στο πολύ χαμηλό βάρος σώματος, τα πριόνια δενδροκομίας της Husqvarna απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη των απασχολούμενων με δέντρα σε όλο τον κόσμο.

Το Husqvarna 346XPG, το πρώτο αλυσοπρίονο με κουμπωτό κάλυμμα κυλίνδρου, παρουσιάστηκε το 1999

Chainsaw 346XP

Το Husqvarna 346 διατέθηκε προς πώληση την άνοιξη του 1999. Τα πριόνια έγιναν δημοφιλή χάρη στην υψηλή απόδοση και τους χαμηλούς κραδασμούς τους. Το 2001 παρουσιάστηκε το 346XPG, μια παραλλαγή που διέθετε το σύστημα TrioBrake™. Το TrioBrake™ επιτρέπει την ενεργοποίηση του φρένου αλυσίδας με το δεξί χέρι, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού και συμβάλλοντας σε μια πιο εργονομική θέση εργασίας. Όπως το ενσωματωμένο σύστημα μείωσης κραδασμών και το φρένο αλυσίδας που ενεργοποιείται από την αδράνεια, το TrioBrake™ έχει τη δυνατότητα να γίνει το νέο πρότυπο του κλάδου από τη Husqvarna.

Husqvarna 575 XP® – Το πρώτο επαγγελματικό αλυσοπρίονο της Husqvarna με X-Torq, που κυκλοφόρησε το 2005

Η θεωρία στην οποία στηρίζεται η επίτευξη δίχρονου κινητήρα καύσης με σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές καυσαερίων είναι γνωστή από τη δεκαετία του 1920, η οποία αναφέρεται ως «κεφαλή αέρα» ή «στρωματοποιημένη σάρωση». Ωστόσο, κανείς δεν είχε δοκιμάσει σοβαρά λόγω της τεχνικής πολυπλοκότητας. Μετά από αρκετά χρόνια έντονης εργασίας και επιτόπου δοκιμών με χρήστες υπό διάφορες συνθήκες, τα εργαστήρια κινητήρων της Husqvarna κατάφεραν να αναπτύξουν τον κινητήρα X-Torq με βάση τις γνώσεις 80 ετών και έλαβαν αρκετά διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Το πρώτο επαγγελματικό αλυσοπρίονο στον κόσμο με κινητήρα X-Torq κυκλοφόρησε το 2005, θέτοντας τα πρότυπα για μια σειρά προϊόντων δίχρονων κινητήρων που θα ακολουθούσαν.

Chainsaw 575XP

Husqvarna 576 XP® - "Υποδεχθείτε τις αυτόματες ρυθμίσεις κινητήρα!" Κυκλοφόρησε το 2008

Πολύ καιρό αφότου η αυτοκινητοβιομηχανία είχε ξεχάσει τα πάντα για την ανάγκη ρύθμισης των κινητήρων σε διάφορες συνθήκες θερμοκρασίας/υγρασίας/ύψους, ήρθε τελικά η σειρά του εξοπλισμού χειρός. Η εξέλιξη από το 575 XP στο 576 XP έγινε με την εισαγωγή του AutoTune, της αυτόματης ρύθμισης του καρμπυρατέρ, που εξαλείφει την ανάγκη χειροκίνητης ρύθμισης του καρμπυρατέρ. Έχοντας μεταβεί σε ένα σύγχρονο προϊόν Husqvarna με AutoTune, σε ελάχιστους χειριστές αλυσοπρίονων - ή ακόμη και σε κανέναν - δεν λείπει η περιστασιακή χρήση ενός μικρού κατσαβιδιού, το οποίο ήταν απαραίτητο κατά τη ρύθμιση των βελονών του καρμπυρατέρ, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η απόδοση του κινητήρα του πριονιού τους.

Chainsaw 576 XP

Husqvarna 572 XP® – Το επόμενο θρυλικό αλυσοπρίονο, που κυκλοφόρησε το 2017

Chainsaw 572 XP Campaign image - Canada

Το Husqvarna 572 XP® σχεδιάστηκε από την αρχή ώστε να είναι αρκετά ανθεκτικό ακόμα και για τις πιο απαιτητικές εργασίες: ισχυρό, σχετικά ελαφρύ και με εξαιρετική ικανότητα ελιγμών λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθός του. Με εκπληκτική απόδοση κοπής, εξαιρετική ψυκτική απόδοση και υπερσύγχρονο φιλτράρισμα αέρα, κατασκευάστηκε για μεγιστοποιημένη παραγωγικότητα, αξιοπιστία και αντοχή, κάθε μέρα. Η νέα σχεδίαση του κινητήρα προσέφερε μεγάλο ωφέλιμο εύρος σ.α.λ., για κορυφαίες επιδόσεις ακόμα και με μεγάλο φορτίο. Η 12% υψηλότερη ικανότητα κοπής, σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο 372 XP®, έκανε το αλυσοπρίονο 572 XP® της Husqvarna ιδανικό για έντονη χρήση και με μακριές λάμες οδήγησης. Η κυκλοφορία του πριονιού περιελάμβανε μια σειρά ταινιών, στις οποίες ο πρεσβευτής της H-Team, Andy Campbell, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για να συναντηθεί με τους πιο απαιτητικούς επαγγελματίες χρήστες και να λάβει πληροφορίες σχετικά με την απόδοση του Husqvarna 572 XP® σε διάφορα μέρη του κόσμου, σε ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων καιρικών συνθηκών, ακαθαρσιών και υψομέτρου. 

ΑΝΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗ HUSQVARNA

Husqvarna T540i XP® και 540i XP® – Η αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού για δενδροκόμους σε όλο τον κόσμο, που κυκλοφόρησαν το 2020

Main hero campaign image - Jo holding up saw in tree - cheering

Το 2020, η Husqvarna άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού για πολλούς δενδροκόμους και επαγγελματίες φροντίδας δέντρων σε ολόκληρο τον κόσμο, με την κυκλοφορία ενός αλυσοπρίονου μπαταρίας στο ίδιο επίπεδο με ένα βενζινοκίνητο αλυσοπρίονο 40cc. Εστιάζοντας στην ισχύ, την ακρίβεια, την ικανότητα ελιγμών και τις μηδενικές εκπομπές καυσαερίων, η Husqvarna παρουσίασε ξανά πόσο σημαντικό είναι για τον χρήστη να αναπτύξει ένα πριόνι που μπορεί να αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις που συναντά καθημερινά ένας αναρριχώμενος δενδροκόμος και το προσωπικό εδάφους του. Το Husqvarna T540i XP® είναι το ιδανικό αλυσοπρίονο αναρρίχησης δένδρων, ενώ το "αδερφάκι" του, το Husqvarna 540i XP®, είναι ιδανικό για εργασίες στο έδαφος ή γρήγορες κοπές από κάδο. 

#WEAREBATTERYPOWER

Husqvarna T542i XP® και 542i XP® – Τα πρώτα αλυσοπρίονα με μπαταρία στον κόσμο με συμπλέκτη, που κυκλοφόρησαν το 2023

T542i XP Hero image Kick start energy

Το 2023, η Husqvarna παρουσίασε τα πρώτα αλυσοπρίονα με μπαταρία στον κόσμο με συμπλέκτη. Από τα αλυσοπρίονα με μπαταρία T540i XP® και 540i XP®, στο Husqvarna T542i XP® και στο "αδερφάκι" του, το αλυσοπρίονο με πίσω λαβή 542i XP®, προστέθηκε ένα φυγοκεντρικός συμπλέκτης. Μπορεί να αναρωτηθείτε γιατί έγινε αυτό. Η προσθήκη ενός φυγοκεντρικού συμπλέκτη που αποτελεί κοινό τμήμα ενός βενζινοκίνητου αλυσοπρίονου και ο συνδυασμός του με όλα τα πλεονεκτήματα ενός αλυσοπρίονου με μπαταρία προσφέρει στο αλυσοπρίονο λίγη επιπλέον ενέργεια εκκίνησης και καλύτερη ροή κατά τη χρήση του ψηλά στα δέντρα. Όχι μόνο κάνει τη ζωή των δενδροκόμων και των επαγγελματιών δέντρων ακόμα καλύτερη και πιο διασκεδαστική, αλλά παρέχει επίσης στους χειριστές που έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν βενζινοκίνητα αλυσοπρίονα ορισμένα τυπικά χαρακτηριστικά της τρέχουσας επιλογής τους. Η Husqvarna απέδειξε για άλλη μία φορά ότι οι καινοτομίες αποτελούν μέρος του DNA της εταιρείας.

Το πρώτο αλυσοπρίονο της Husqvarna κυκλοφόρησε το 1959 σε μαύρο και πορτοκαλί χρώμα. Από τότε, τα προϊόντα της Husqvarna είναι πορτοκαλί. Ως αποτέλεσμα των απαιτήσεων που μας έχουν θέσει οι επαγγελματίες δασοκόμοι και εργαζόμενοι στη φροντίδα δέντρων, πιστεύουμε ότι έχουμε την καλύτερη σειρά αλυσοπρίονων στον κόσμο. Τι μπορείτε να περιμένετε από τα αλυσοπρίονα Husqvarna τις επόμενες δεκαετίες; Μην ρωτάτε εμάς, ρωτήστε τους πελάτες μας. 
Εμείς γνωρίζουμε μόνο ποιο θα είναι το χρώμα.

Σχετικά άρθρα

Εμφάνιση 10 από 50