Savjeti za vrt pogodan za pčele

Dobrobit pčela i drugih insekata je veoma važno mnogim ljudima. Stoga smo detaljno razgovarali s našim partnerom, Bienenbotschaftom (Ambasada za pčele) i sastavili smo osam korisnih savjeta i zanimljivih osnovnih informacija da biste svoj vrt, terasu ili čak balkon učinili pogodnim za pčele i insekte.
Važno: Kada dizajnirate svoj vrt, nemojte misliti samo na pčele nego na sve insekte općenito. Uostalom, primarna vrijednost tih životinja leži u oprašivanju, a ne u proizvodnji meda.

1. Hranite pčele cijelu godinu

„Kada birate biljke za vrt i terasu, koristite domaće biljke gdje god je to moguće jer će se divlje pčele prilagoditi lokalnim biljkama koje imaju za hranu,“ objašnjava Moses iz organizacije Bienenbotschaft. Divlja vrsta je uvijek poželjnija od kultivirane biljne vrste. Izbjegavajte dvostruko cvijeće – lijepo izgleda, ali toliko latica djeluje kao prepreka između pčela i nektara i peludi, zbog čega je takvo cvijeće prilično bezvrijedno kao hrana. Umjesto toga odaberite mješavinu biljaka koje se uzgajaju na ekološki način, a koje cvjetaju tokom cijele godine i opskrbite insekte hranom. Pčele će vam biti zahvalne što im pružate tako obilnu hranu, posebno na početku i na kraju vegetacijskog perioda, tj. proljeća i jeseni. Biljke u nastavku su posebno pogodne:

Early Bloomers
Ranocvjetajuće biljke
Lukovice poput šafrana, zimskog akonita, drvene anemone i presličice, ali ne i uzgojeni oblici tulipana. Što se tiče drveća, vrba, koja cvjeta od marta do maja, vrijedan je izvor hrane. Dostupne su u različitim veličinama i oblicima za svaki vrt.
Summer favourites - Phacelia (Bienenfreund)
Ljetni favoriti
Prema udruženju Bienenbotschaft, ljetna biljka broj 1 pogodna za pčele je facelija, poznata i kao Bienenfreund – prijatelj pčela – na njemačkom. Slatka žuta djetelina (Melilotus officinalis) Melilotus officinalis) je još jedan izvrstan izvor nektara. Ako više volite sijati višegodišnje livadsko cvijeće, najbolje je upotrijebiti domaće livadsko cvijeće, poput golublje zvjezdoglavke, livadske kadulje ili kitnjaste potkovice.
Native Flowering Shrubs
Prirodno cvjetajuće grmlje
Glog, trnina, divlje ruže, vrba, višnja i cherry and flamingo vrba, odličan su izbor.
Bulbs
Lukovice
Da, ukusno za ljude, ali cvijet poriluka i luka popularan je i kod pčela. Presličica, ptičje mlijeko, ljubičasti luk i divlji tulipani, dobro su ukrasno bilje. Uzgojeni tulipani i dvocvjetne varijante manje su prikladne.
Wild perennials
Favoriti među divljim trajnicama
Između ukrasnih trajnica, u svom vrtu pogodnom za pčele pronađite mjesta za ove divlje trajnice: uspravni čistac, betonika, vunasti čistac, mrtva kopriva, crna kopriva, prava srčenica, vrbica, tačkasti provitak, šumska češljugovina, osjak, oman i proljetna ivančica.
Bee and Lavender
Kulinarsko bilje
Posadite majčinu dušicu, bilo koju vrstu kadulje, lavande i ružmarina u svoj vrt ili na spiralnu gredicu kako bi pčele bile sretne.
Flowers
Porodica gorušica
Ove biljke iz porodice gorušica daju pčelama bogate plodove: poljska gorušica, bijela gorušica, obična večernica, običa parepa, gromotulja, gušarka, žuta rezeda, žuti korov, oštrodlakava režuha i jastučac.
Flowers
Livadsko cvijeće
Ove sorte je zadovoljstvo gledati na livadi, pa zašto ih ne biste ponijeli kući u svoj vrt? Pčele vole plave zumbule, svinđuše, različak, livadsku kadulju, esparzetu, tratinčice, stolisnik, ptičju grahoricu, livadsku grahoricu, prženicu i knautiju.
Suburban PGE / Walk-behind / LB256S

2. Livada ili travnjak?

Svaki vrtlar bi se trebao zapitati: "Želim li radije livadu s korisnim korovom ili zeleni travnjak?" Postoje jaki argumenti za oboje. Posebno na većim imanjima, prostrana, održavana livada zahtijeva manje košnje i pruža vrijedno stanište divljim životinjama. Međutim, mnoge porodice žele travnjak bez djeteline i drugih uljeza, tako da njihova djeca mogu bosa hodati po vrtu, a da ih insekti ne bodu.

Cherry blossom

3. Drveće, živice i grmlje pogodni za pčele

Živica, grmlje i drveće nisu samo važan izvor hrane, posebno u gradovima, već pružaju i mjesta za skrivanje i gniježđenje brojnih vrsta insekata,” otkriva Antonio iz Bienenbotschafta. Stoga (različitim) pojedinačnim grmovima treba omogućiti da slobodno rastu na odabranim mjestima i donose cvijeće i voće, čak i u malim vrtovima. I ovdje je kombinacija različitih sorti idealna da bi insekti mogli pronaći hranu tokom svakog godišnjeg doba.

Ovi grmovi su posebno dobri za pčele: drenjak (Cornus mas), glog (Crataegus) i divlja ruža. Što se tiče drveća, pokušajte s vrbom ivom (Salix caprea), voćkama poput divlje trešnje ili jabuke i evodijom (Euodia hupehensis) (iako nija autohtona).

Rustic wall

4. Ne mora se uvijek raditi o ogromnoj livadi: spiralne gredice i „divlji kutci“

Mirisne, ukusne i, prema Bienenbotschaftu, pravo bogatstvo ne samo za pčele, već i za nas: spiralne gredice zasađene biljem poput žalfije, mažurana, majčine dušice i slično nude puno hrane za insekte. I hrane pčele tokom cijele godine: ružmarin cvjeta u proljeće, žalfija u ljetnim mjesecima, dragoljub čak i u septembru, a timijan cvjeta do oktobra. Pored toga, brojne rupe, pukotine i šupljine pronađene u ovakvim gredicama predstavljaju dobro stanište insekata za uzgoj potomstva.

Insekti će vam zahvaliti i na hrabrosti u postavljanju "divljeg kutka" u svom vrtu: od gomila kamenja i suhog granja do zidova prekrivenih bršljanom – svi oni pružaju stanište i sklonište mnogim vrstama insekata i pauka, gmazovima, vodozemcima, pticama i malim sisavcima. Između proljeća i ljeta neke vrste divljih pčela polažu jajašca u postojeće ili samostalno izbušene rupe u drvenastim strukturama ili stabljikama. Ako želite pomoći ovim pčelama, suho granje možete i neprimjetno nagomilati ispod grmlja.

Flowers and plants

5. Hrana za pčele i insekte na balkonima i terasama

Lako je pretvoriti terase i balkone u pčelinji raj i s kadicama ili kutijama za cvijeće. Plava magla (Caryopteris) je posebno pogodna za tu svrhu. Dodatni savjeti za biljke u saksijama koje su izuzetno pogodne za pčele:

  1. Kombinacija cvijeća koje cvjeta do oktobra: neven, zijevalica i dragoljub.
  2. Kombinacija bilja i cvijeća: matičnjak i majčina dušica sa zvončićima ili kadifama.
  3. Za jelo i privlačno pčelama: jagode, patlidžan, paprike ili ljute papričice ili paradajz u saksijama.
  4. Saksije s mirisnim biljem: lavanda, žalfija, limunski timijan i origano.
Bee hotel

6. Pomoć za košnice pčela

Pored prikladnih biljki, divljim pčelama je potrebna pomoć za stvaranje košnica u radijusu od 200 do 300 metara od biljaka koje pčele koriste za prehranu. Nažalost, mnoga pomoćna sredstva za košnice divljih pčela na tržištu ne daju pogodnosti koje potrošači žele jer su izrađena od neprikladnih materijala ili nisu izrađena na pravi način. Spomenuti divlji uglovi, stari zidovi i gomile suhog granja su često već na mjestima na kojima pomažu pčelama.

Pored prikladnih biljki, divljim pčelama je potrebna pomoć za stvaranje košnica u radijusu od 200 do 300 metara od biljaka koje pčele koriste za prehranu. Nažalost, mnoga pomoćna sredstva za košnice divljih pčela na tržištu ne daju pogodnosti koje potrošači žele jer su izrađena od neprikladnih materijala ili nisu izrađena na pravi način. Spomenuti divlji uglovi, stari zidovi i gomile suhog granja su često već na mjestima na kojima pomažu pčelama.
Bienenbotschaft je u saradnji s istraživačima stvorio savršen prirodni dom za pčele: prirodne košnice od drveta habeetat®,usklađene s Zeidlerovim pčelarskim principima. Košnica se izrađuje tako da se u deblu stabla napravi šupljina koja pčelama i ostalim insektima osigurava stanište koje odgovara njihovoj vrsti. Pčele smještene na ovaj način se ne koriste za uzgoj meda, nego se ostavljaju da žive zdravijima pčelinjim životom u što većem miru.

7. Ne zaboravite na pića

Čak i insekti moraju piti. Male korita u velikim kamenjima ili kupke za ptice s velikim kamenom smještenim u njima i ispunjenim vodom u sunčanim danima čine odlična mjesta za dolazak pčela na piće. I vrtni ribnjaci također čine odlične izvore vode za mnoge životinje i, naravno insekte. Usput, jeste li znali da mnogim divljim pčelama voda treba ne samo da bi je pile, već prvenstveno da bi sagradile košnicu? Vodu koriste kao mort za ćelije.

8. Bez pesticida

Oni koji preferiraju prirodnije vrtne krajolike izbjegavaju korištenje pesticida i umjetnih gnojiva. Gotovo uvijek postoje dobre, prirodne alternative. Korištenje korisnih insekata u borbi protiv štetnika je isprobano i ispitano, a ti insekti se sada mogu naručiti lako i jeftino putem interneta. U slučaju sumnje, uklanjanje ili orezivanje oboljelih biljaka ili biljaka zaraženih štetnicima također je bolja alternativa u vrtovima pogodnim za pčele.

Kombiniranjem različitih pristupa vrtu pogodnom za pčele, svaki vrtlar može obaviti svoj dio posla da bi osigurao dobrobit naših dragocjenih pčela.