Οδηγίες και οδηγοί

Οι 7 καλύτερες συμβουλές μας για ασφαλές και αποτελεσματικό ξεκλάρισμα δέντρων

Όταν χρησιμοποιείτε αλυσοπρίονο, το ξεκλάρισμα δέντρων είναι συνήθως η εργασία που απαιτεί περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη προσπάθεια. Με άλλα λόγια, έχετε πολλά να κερδίσετε αν μάθετε μια καλή τεχνική για το ξεκλάρισμα.

Αν δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ με το ξεκλάρισμα, θα πρέπει να γνωρίζετε πληροφορίες για την ασφάλεια της εργασίας με αλυσοπρίονο και να εργάζεστε αργά και μεθοδικά αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητα. Και πρέπει πάντα να θυμάστε ότι αν αρχίσετε να νιώθετε σημάδια κόπωσης στην πλάτη, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι η τεχνική σας χρειάζεται βελτίωση. Ακολουθούν κάποιοι βασικοί κανόνες για ασφαλές και αποτελεσματικό ξεκλάρισμα δέντρων.

1. Κατάλληλο ύψος

Το καλύτερο ύψος εργασίας για το ξεκλάρισμα δέντρων είναι όταν το δέντρο είναι τοποθετημένο στο ύψος από τη μέση έως τα γόνατά σας. Για να επιτύχετε το σωστό ύψος εργασίας, προσπαθήστε να κόψετε το δέντρο ώστε να πέσει επάνω σε άλλα κομμένα δέντρα, κορμούς, πέτρες ή άλλα υψηλά σημεία στο έδαφος. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να λυγίζετε τα γόνατά σας και όχι να σκύβετε.

2. Σταθερότητα και ασφάλεια

Σταθείτε στα αριστερά του κορμού με τα πόδια σας ανοικτά, ώστε να σχηματίζουν γωνία 45 μοιρών με τον κορμό. Καθώς κόβετε, έχετε το αλυσοπρίονο κοντά στο σώμα σας και διατηρείτε σταθερή τη στάση του σώματός σας σε δύο κατευθύνσεις. Βεβαιωθείτε ότι έχετε την κατάλληλη απόσταση, ώστε να ελαχιστοποιήσετε τη μετακίνηση των ποδιών σας κατά το ξεκλάρισμα, καθώς αυτό ενέχει κινδύνους.

3. Μην υψώνετε το αλυσοπρίονο

Για την αποφυγή ατυχημάτων, είναι σημαντικό να μην ανασηκώνετε το αλυσοπρίονο από τον κορμό περισσότερο από όσο απαιτείται. Μεταφέρετε το αλυσοπρίονο όσο το δυνατόν λιγότερο και χρησιμοποιείτε το ως μοχλό με τον κορμό του αλυσοπρίονο να ακουμπά στον κορμό ή στο πόδι σας. Για ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό ξεκλάρισμα συνιστάται η χρήση λάμας μικρού μήκους (33-38 εκ).

Chainsaw 550 XP

4. Ελεγχόμενη κίνηση

Πρέπει πάντα να διατηρείτε τη λάμα στην άλλη πλευρά του κορμού, όταν μετακινείτε τα πόδια σας. Όταν κινείστε, η αλυσίδα πρέπει να είναι ακινητοποιημένη. Όταν κινείστε σε μικρές αποστάσεις, κρατάτε το αλυσοπρίονο με τα δύο χέρια και ποτέ μόνο από την πίσω λαβή. Όταν πρόκειται να μετακινηθείτε σε μεγαλύτερες αποστάσεις, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το φρένο της αλυσίδας και να μεταφέρετε το αλυσοπρίονο κρατώντας το από την μπροστινή λαβή.

5. Προσοχή στο κλώτσημα

Αποφεύγετε την κοπή με την άκρη της λάμας. Κατά το ξεκλάρισμα κρατάτε πάντα τις λαβές με τα δάχτυλα και τους αντίχειρες. Χρησιμοποιείτε μήκος λάμας κατάλληλο για τις διαστάσεις του δέντρου.

6. Αποφυγή μαγκώματος της λάμας

Πρέπει να παρατηρείτε την κατεύθυνση προς την οποία εκτείνονται τα κλαδιά και να τα κόβετε από την αντίθετη πλευρά, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα εμπλοκής της λάμας κάτω από το βάρος του κλαδιού. Αν δεν είστε βέβαιοι, κόβετε τα κλαδιά σταδιακά με κατεύθυνση από το εξωτερικό τους προς τον κορμό.

7. Ενεργοποίηση φρένου πριν από την αφαίρεση κλαδιών

Ακουμπήστε το αλυσοπρίονο επάνω στον κορμό, ενόσω αφαιρείτε τα κλαδιά και τα καυσόξυλα με το δεξί σας χέρι. Πρώτα απελευθερώστε τη λαβή και την ασφάλιση του γκαζιού και ενεργοποιήστε το φρένο της αλυσίδας. Αν το αλυσοπρίονο διαθέτει λειτουργία TrioBrakeTM, η ενεργοποίηση του φρένου της αλυσίδας πριν από την αφαίρεση των κλαδιών είναι ακόμη ευκολότερη.

Στην κοπή με κατεύθυνση προς τα κάτω, η αλυσίδα ασκεί δύναμη έλξης στο αλυσοπρίονο τραβώντας το προς τον κορμό. Αντιθέτως, στην κοπή από κάτω, η αλυσίδα ασκεί δύναμη απώθησης στο αλυσοπρίονο ωθώντας το προς το μέρος σας.

Ξεκλάρισμα στις διάφορες πλευρές του κορμού
 1. Όταν ξεκλαρίζετε τη δεξιά πλευρά, βεβαιωθείτε ότι στέκεστε στην αριστερή πλευρά του κορμού. Ακουμπήστε το αλυσοπρίονο
  επάνω στον κορμό με τη λάμα στη δεξιά πλευρά. Κοπή προς τα κάτω ή από κάτω.
  Για επιπλέον ισορροπία, στηρίξτε το δεξί σας πόδι στον κορμό.
 2. Όταν ξεκλαρίζετε το επάνω τμήμα του κορμού, ακουμπήστε τη λάμα στον κορμό. Κόψτε τα κλαδιά από κάτω. Έχετε το δεξί σας
  πόδι κόντρα στον κορμό του αλυσοπρίονου. Κόψτε από κάτω, ώστε η αλυσίδα να ωθεί το αλυσοπρίονο προς το μέρος σας.
  Με αυτήν τη μέθοδο, η αλυσίδα ασκεί δύναμη απώθησης στο αλυσοπρίονο.
 3. Όταν ξεκλαρίζετε από την αριστερή πλευρά, ισορροπήστε το αλυσοπρίονο κόντρα στον κορμό και στο ένα πόδι. Κοπή προς τα κάτω ή από κάτω.
Μάθετε και ανακαλύψτε

Μάθετε περισσότερα για τη δασοκομία και την επαγγελματική δενδροκομία

Διαβάστε τα άρθρα

Σχετικά άρθρα

Εμφάνιση 10 από 124

Σχετικά άρθρα

Εμφάνιση 10 από 124