Οδηγίες και οδηγοί

Να γίνει άρδευση ή να μη γίνει; Ιδού η απορία!

Η διασφάλιση της σωστής ποσότητας νερού στο γήπεδο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής κατάστασης. Η δυνατότητα να γνωρίζετε πότε και πόσο συχνά χρειάζεται νερό το γήπεδο μπορεί να σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο και χρήμα, καθώς και να εξαλείψει τα προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμα πιο δαπανηρές και χρονοβόρες πρόσθετες εργασίες. Το ερώτημα είναι: Ποτίζουμε πολύ, γενικά;

"Η εξοικονόμηση χρημάτων ήταν τεράστια"

Ο Simeon Liljenberg είναι επικεφαλής συντηρητής γηπέδου στο εθνικό στάδιο αγώνων ποδοσφαίρου της Σουηδίας, το Friends Arena. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί συντηρητές γηπέδων θα πρέπει να εξετάσουν τη μείωσης της άρδευσης. "Σε πολλά γήπεδα το νερό είναι υπερβολικά πολύ. Πραγματικά, η δραστική μείωση της άρδευσης μπορεί να εξοικονομήσει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό", λέει ο Simeon. Η υπερβολική άρδευση είναι ακατάλληλη από τρεις απόψεις. Πρώτον, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε όλοι το νερό με φειδώ, καθώς μπορεί να υπάρξει λειψυδρία σε πολλά μέρη του κόσμου στο μέλλον. Δεύτερον, για την άρδευση χρειάζεται συχνά πολύς χρόνος και κόπος: ειδικά όταν χρειάζεται μετακίνηση, στήσιμο και ρύθμιση του εξοπλισμού. Τέλος, η συνεχής παροχή άφθονου νερού δημιουργεί συστήματα ριζών που φτάνουν σε μικρό βάθος και αυτό μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη ζιζανίων. Ο βασικός κανόνας είναι: πολύ πότισμα αλλά όχι πολύ συχνά.

Automower sports content - Story 2 photos

Γνωρίστε καλά το γήπεδό σας

Είναι σημαντικό να μελετήσετε το γήπεδό σας και να το μάθετε πολύ καλά. "Τα πάντα έχουν σχέση με την εμφάνιση και την αίσθηση", λέει ο Simeon. Συνιστά να κάνετε μια βόλτα μέσα στο γήπεδο περπατώντας εμπρός και πίσω, για να καταλάβετε την αίσθηση που δίνει. Είναι μαλακό και ίσως υπερβολικά ποτισμένο; Τι όψη έχει το γρασίδι; Είναι μαλακό και, αν ναι, αυτό οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα ή ίσως στη μη ικανοποιητική λίπανση; Παρατηρήσεις όπως αυτές παρέχουν μια καλή βάση για περαιτέρω διερεύνηση και τη δυνατότητα καθιέρωσης διαδικασιών σωστής άρδευσης.

Αρχίστε να βασίζεστε περισσότερο στα γεγονότα

Είναι καιρός να σταματήσετε να μαντεύετε και να πιστεύετε σε παλιές «γνώμες» σχετικά με τη συχνότητα ποτίσματος ενός γηπέδου. «Κάθε φύλακας πρέπει να χρησιμοποιεί μετρητή υγρασίας εδάφους», λέει ο Simeon. Πρόκειται για μια σχετικά μικρή επένδυση που θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων. «Το πότισμα ενός γηπέδου κατά τη διάρκεια της νύχτας θα μπορούσε να κοστίσει εκατοντάδες ευρώ. Έτσι, θα έλεγα ότι ο χρόνος αποπληρωμής για έναν μετρητή υγρασίας εδάφους είναι συνήθως μόλις δύο εβδομάδες.» Η περιεκτικότητα σε υγρασία θα πρέπει να είναι 20–25%, ανάλογα με τη βάση του γηπέδου. Για παράδειγμα, ένα γήπεδο που η βάση του είναι από άμμο συχνά απαιτεί περισσότερο νερό, πράγμα που σημαίνει ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία. «Όλα τα γήπεδα ποδοσφαίρου είναι διαφορετικά. Το παν είναι να βρείτε το ιδανικό επίπεδο υγρασίας για κάθε γήπεδο.»

Automower sports content - Story 2 photos

Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική ποσότητα νερού;

Αν η άρδευση γίνεται πολύ συχνά, ο χλοοτάπητας του γηπέδου συνηθίζει στο συνεχές πότισμα. Αυτό σημαίνει ότι οι ρίζες παύουν να αναπτύσσονται, καθώς δεν χρειάζεται να φτάσουν βαθύτερα μέσα στο έδαφος για να βρουν το νερό που χρειάζονται. Η υπερβολική ποσότητα νερού μπορεί να κάνει το γρασίδι να αρχίσει να σαπίζει. Υπάρχει επίσης κίνδυνος έκπλυσης των σημαντικών θρεπτικών ουσιών από το χώμα, με αποτέλεσμα να σταματήσει η ανάπτυξη των ριζών. Μια πολύ μαλακή επιφάνεια κάνει το γήπεδο λιγότερο ανθεκτικό στη φθορά και μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση σοβαρής ζημιάς που θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να αποκατασταθεί.

Τι μπορείτε να κάνετε αν το γήπεδο είναι πολύ βρεγμένο και γεμάτο ζιζάνια και ξερές ρίζες;

Οι δύο καλύτεροι τρόποι φροντίδας ενός γηπέδου ποδοσφαίρου που είναι γεμάτο με νερό είναι ο αερισμός και η επίπαση. Εκτελέστε αερισμό με μεγάλα μυτερά ραβδιά για κατακόρυφη αποστράγγιση. Με αυτόν τον τρόπο, το νερό εξαφανίζεται από την επιφάνεια και οδηγείται βαθιά μέσα στο χώμα. Αυτό αυξάνει επίσης την οξυγόνωση, με αποτέλεσμα να στεγνώνει το γρασίδι. "Είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να σώσετε ένα γήπεδο που έχει δεχτεί ελαφρώς περισσότερο νερό απ' όσο μπορεί να διαχειριστεί", λέει ο Simeon.

Automower sports content - Story 2 photos
Πληροφορίες για τον Simeon Liljenberg
  • Τόπος διαμονής: Στη μικρή πόλη του Nossebro βορειοανατολικά του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά του.
  • Εκπαίδευση: Turf Grass Management (Διαχείριση χλοοταπήτων) στο Πανεπιστήμιο του St Andrews στη Σκωτία.
  • Επάγγελμα: Ειδικός γρασιδιού σε γήπεδα.
  • Ειδικές εργασίες: Ο Simeon εργάζεται ως Επικεφαλής φύλακας στο εθνικό γήπεδο ποδοσφαίρου της Σουηδίας, Friends Arena. Είναι επίσης σύμβουλος γηπέδων της σουηδικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, επιθεωρώντας και εγκρίνοντας τα γήπεδα που χρησιμοποιούνται για το σημαντικότερο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Σουηδίας.
  • Αγαπημένη ποδοσφαιρική ομάδα: Tottenham Hotspur FC, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο.Automower sports content - story 1 photos

Σχετικά άρθρα

Εμφάνιση 10 από 101