Οδηγίες και οδηγοί

Διαχείριση των ξερών χόρτων στο γρασίδι

Τα ξερά χόρτα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανθεκτικότητας του γρασιδιού για αθλητικές και άλλες δραστηριότητες, και στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να μειώσουν τη διάρκεια ζωής του. Εδώ θα βρείτε συμβουλές της Husqvarna για την αφαίρεση ξερών χόρτων και τα σχετικά εργαλεία, όπως είναι οι καλλιεργητές.

Με τον όρο ξερά χόρτα εννοούμε τη στρώση νεκρού φυτικού υλικού που δημιουργείται μεταξύ της περιοχής της πράσινης βλάστησης και της επιφάνειας του εδάφους. Αν το γρασίδι σας είναι δέκα ετών, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ήδη στρώση ξερών χόρτων πάχους 30-40 χιλιοστών.

Από που προέρχονται αυτά τα ξερά χόρτα;

Τα ξερά χόρτα εμφανίζονται όταν ο ρυθμός σχηματισμού οργανικών υπολειμμάτων είναι ταχύτερος από τον ρυθμό διάσπασής τους. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Κάποιοι από τους πιο συνηθισμένους είναι οι εξής:

  1. Υπερβολικά μεγάλη πυκνότητα χλοοτάπητα, η οποία οφείλεται στη χρήση σύγχρονων ποικιλιών χορταριού πολύ υψηλής απόδοσης
  2. Χαμηλή βιολογική δραστηριότητα λόγω φτωχού σε θρεπτικές ουσίες εδάφους με χαμηλά επίπεδα χούμου στη στρώση ανάπτυξης του χορταριού
  3. Υπερβολικά χαμηλό pH που συχνά οφείλεται στη χρήση πολύ όξινων λιπασμάτων
  4. Υπερβολική ποσότητα χορταριού, μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να διαχειριστεί η "μικροζωή", που συχνά οφείλεται στην υπερβολική λίπανση
Scarifier S 500 PRO

Πότε αρχίζουν τα ξερά χόρτα να αποτελούν πρόβλημα;

Μια λεπτή στρώση ξερών χόρτων μπορεί να είναι επωφελής για το γρασίδι σας, καθώς προσφέρει μόνωση και ανθεκτικότητα. Αλλά αν το πάχος της στρώσης ξερών χόρτων ξεπερνά τα 5 χιλιοστά, τότε αλλάζει η λειτουργία του χορταριού. Η υδροδιαπερατότητα μειώνεται και ως συνέπεια οι ρίζες αναπτύσσονται κοντά στην επιφάνεια, ενώ μειώνονται η ριζική μάζα και η ανταλλαγή οξυγόνου. Ως αποτέλεσμα, η ανθεκτικότητα του χορταριού μειώνεται και δεν αντέχει πλέον σε αθλητικές και άλλες δραστηριότητες. Επιπλέον, αυξάνεται ο κίνδυνος ξήρανσης του χορταριού και κάποιες ποικιλίες δεν καταφέρνουν να επιζήσουν.

Τα πλεονεκτήματα της αφαίρεσης των ξερών χόρτων

Η αφαίρεση των ξερών χόρτων συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός πυκνού και ανταγωνιστικού γρασιδιού με καλύτερη ανταλλαγή οξυγόνου, αυξημένη υδροδιαπερατότητα, λιγότερα ζιζάνια και μειωμένο κίνδυνο ασθένειας. Συνεπώς, το χορτάρι γίνεται πιο ανθεκτικό, καθώς η ριζική μάζα αναπτύσσεται και οι ρίζες εισχωρούν βαθύτερα.

Πότε πρέπει να αφαιρούνται τα ξερά χόρτα;

Αν στην περιοχή όπου ζείτε υπάρχουν εναλλαγές εποχών , τότε είναι προτιμότερο να αφαιρείτε τα ξερά χόρτα στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του φθινοπώρου, κατά την περίοδο αυξημένης ανάπτυξης του χορταριού. Μην αφαιρείτε τα ξερά χόρτα στις αρχές της άνοιξης ή κατά τη διάρκεια ξηρασίας, καθώς σε αυτές τις περιόδους υπάρχει έντονη μικροζωή και ο κίνδυνος να ξεραθούν οι ρίζες είναι μεγαλύτερος.

Αφαίρεση ξερών χόρτων

Προτού αρχίσετε την αφαίρεση των ξηρών χόρτων, κόψτε το γρασίδι ώστε να μειωθεί το μήκος του και συλλέξτε τα κομμάτια. Έπειτα επιλέξτε το κατάλληλο μηχάνημα και τα εργαλεία ανάλογα τον τύπο του γρασιδιού σας. Για εκτάσεις με χορτάρι μικρότερες των 5.000 τετραγωνικών μέτρων χρησιμοποιείται σχεδόν πάντα καλλιεργητής με ή χωρίς συλλέκτη. Για μεγαλύτερες εκτάσεις χρησιμοποιήστε ρυμουλκούμενο καλλιεργητή. Αυτοί οι καλλιεργητές συνήθως διαθέτουν ενσωματωμένο συλλέκτη.

Μαχαιρωτές και ελατηριωτές λεπίδες

Ο καλλιεργητής μπορεί να διαθέτει μαχαιρωτές λεπίδες, οι οποίες είναι αποτελεσματικές στην αφαίρεση των ξερών χόρτων. Οι περιστρεφόμενες λεπίδες δεν πρέπει να εισέρχονται στο έδαφος περισσότερο από 1 έως 2 χιλιοστά ώστε να μην καταστρέφεται το χορτάρι. Σε ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι το καλλωπιστικό γρασίδι, μπορείτε να ακολουθήσετε την πιο ήπια μέθοδο με ελατηριωτές λεπίδες, οι οποίες επίσης δεν πρέπει να εισέρχονται στο έδαφος περισσότερο από 1 έως 2 χιλιοστά. Οι ελατηριωτές λεπίδες προσφέρουν ηπιότερο αποτέλεσμα σε σύγκριση με τις μαχαιρωτές.

Λεπίδες τύπου Δ

Οι λεπίδες τύπου Δ πρέπει να χρησιμοποιούνται για την κοπή των πλευρικών ριζών του χορταριού και για την αποτελεσματική καταπολέμηση πλατύφυλλων ζιζανίων. Οι λεπίδες αυτές δεν πρέπει να εισέρχονται στο έδαφος περισσότερο από 7 έως 10 χιλιοστά, αλλά είναι πολύ αποτελεσματικές. Σε χώρες με θερμότερα κλίματα, η χρήση των λεπίδων τύπου Δ για την αφαίρεση των ξερών χόρτων αποτελεί σημαντικό τρόπο βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του ποτίσματος. Διασφαλίζει υδροδιαπερατότητα έως τις ρίζες του χορταριού.

Delta Blade Reel

Μετά την αφαίρεση των ξερών χόρτων

Αφού αφαιρέσετε τα ξερά χόρτα από το γρασίδι, συλλέξτε το υλικό που έχει συσσωρευτεί. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για τη δημιουργία κομπόστ, ωστόσο, ο ρυθμός διάσπασή τους είναι βραδύτερος από εκείνον άλλων υπολειμμάτων κηπουρικής. Μπορείτε επίσης να τα απορρίψετε μαζί με τα άλλα απορρίμματα κηπουρικής. Στη συνέχεια, καλό είναι να λιπάνετε το γρασίδι, να το καλύψετε με χώμα και να το ποτίσετε. Έτσι θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

Σχετικά άρθρα

Εμφάνιση 10 από 99