Wood Pile
Οδηγίες και οδηγοί

Κόψιμο ξύλων

Το ξύλο είναι μία από τις παλαιότερες πηγές ενέργειας που είναι γνωστές στον άνθρωπο. Με την αύξηση των τιμών της ενέργειας, η καύση ξύλου έχει αποκτήσει νέα σημασία – όχι μόνο ως στοιχείο θαλπωρής, αλλά και για τη θέρμανση σπιτιών. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που κάνουν το κόψιμο, ή μάλλον το σχίσιμο, των ξύλων ευκολότερο και ασφαλέστερο.

Υπάρχει κίνδυνος εννοιολογικής σύγχυσης όταν μιλάμε για το κόψιμο ξύλων. Οι επαγγελματίες στον τομέα της δασοκομίας συχνά εννοούν την υλοτόμηση δέντρων, ενώ οι ιδιοκτήτες κατοικιών με ξυλόσομπες που μιλούν για κόψιμο ξύλων συχνά εννοούν το σχίσιμό τους. Γιατί όμως σχίζετε τα ξύλα; Γιατί απλώς πρέπει πρώτα να στεγνώσουν προτού καούν. 

Τα καυσόξυλα πρέπει να είναι στεγνά 

Το φρέσκο ξύλο περιέχει περίπου 45% νερό και το σχίσιμο σημαίνει ότι στεγνώνει καλύτερα, επειδή ο φλοιός λειτουργεί ως φράγμα για την υγρασία και την εγκλωβίζει μέσα. Τα δέντρα που έχουν υλοτομηθεί και κοπεί για καυσόξυλα κατά τα τέλη του χειμώνα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι το φθινόπωρο του ίδιου έτους το νωρίτερο – ιδανικά, θα πρέπει να μείνουν και να στεγνώσουν καθ' όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Είναι σημαντικό να καίτε μόνο στεγνό ξύλο, καθώς το υγρό ξύλο παράγει πιο ατελή καύση και λιγότερη θερμότητα. Επιπλέον, σχηματίζεται αιθάλη και πίσσα, η οποία κολλά στην καμινάδα και παράγει ανθυγιεινές εκπομπές καυσαερίων. Η περιεκτικότητα σε υγρασία του εύφλεκτου καυσόξυλου είναι 15 – 20%. Κατά τη στοίβαξη, να θυμάστε ότι το ξύλο στεγνώνει καλύτερα εάν στοιβάζεται με τον υπόλοιπο φλοιό στραμμένο προς τα κάτω. 

Κόβετε ξύλο σημύδας το καλοκαίρι; 

Είτε χρησιμοποιείτε αλυσοπρίονο είτε άλλα εργαλεία, η καλύτερη στιγμή για την υλοτόμηση καυσόξυλων είναι όταν οι κορμοί είναι πιο στεγνοί, δηλαδή κατά τα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Εάν παραγγείλετε άκοπα ξύλα για παράδοση στο σπίτι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ξεκινήστε κόβοντας τους κορμούς σε κατάλληλα μήκη. Κατά προτίμηση, χρησιμοποιήστε ένα ξύλινο καβαλέτο, το οποίο διευκολύνει την κοπή και παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια. Στη συνέχεια, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να ξεκινήσετε το σχίσιμο. Προσέξτε να κόψετε το ξύλο ίσια, καθώς είναι δύσκολο ή αδύνατο να τοποθετήσετε έναν διαγώνια κομμένο κορμό στο μπλοκ κοπής. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να σχίσετε το ξύλο σχετικά σύντομα μετά την κοπή των δέντρων. Εάν παραμείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, σκληραίνει και σχίζεται δύσκολα. 

Εάν το ξύλο σημύδας υλοτομηθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι καλό να παραμείνουν τα φύλλα πριν κοπεί και σχιστεί το ξύλο. Απομακρύνουν τον χυμό και κάνουν το ξύλο να στεγνώσει πιο γρήγορα. Μετά από ένα μήνα περίπου, τα φύλλα έχουν γίνει κίτρινα και μπορείτε να κόψετε και να σχίσετε το ξύλο σε κατάλληλα καυσόξυλα. Φυσικά, το φθινόπωρο είναι επίσης καλή εποχή για το σχίσιμο καυσόξυλων. Ο αέρας είναι συνήθως στεγνός κατά τη διάρκεια του χειμώνα, γεγονός που παρέχει καλές συνθήκες για το στέγνωμα του ξύλου. 

Ποια καυσόξυλα είναι τα καλύτερα; 

Η ποσότητα ενέργειας που προσφέρει το ξύλο εξαρτάται από το πώς και πού αναπτύχθηκε το δέντρο. Γενικά, τα δέντρα που έχουν αναπτυχθεί αργά σε ξηρό έδαφος έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα και, συνεπώς, μεγαλύτερη ενεργειακή περιεκτικότητα, από τα δέντρα που έχουν αναπτυχθεί σε υγρό έδαφος. Η θερμαντική αξία διαφέρει επίσης μεταξύ των διαφόρων μερών του δέντρου, ανάλογα με τα επίπεδα των λιπαρών και των ρητινών στο ξύλο. 

Όσον αφορά το ενεργειακό περιεχόμενο ανά κυβικό μέτρο, οι βαρύτεροι τύποι ξύλου βρίσκονται στην κορυφή: η οξιά, η δρυς και η μελιά καίγονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και δίνουν μια όμορφη λάμψη. Η σημύδα παρέχει 2660 kWh/m3, ενώ η οξιά παρέχει 3032 kWh/m3, το οποίο ξεπερνά μόνο η πασχαλιά, η οποίο παρέχει ένα εκπληκτικό 4500 kWh/m3. Ωστόσο, είναι δύσκολο να αποκτήσετε πασχαλιές σε μεγάλες ποσότητες. 

Τα κωνοφόρα, όπως το έλατο και το πεύκο, καίγονται καλά, αλλά εκλύουν λιγότερη θερμότητα. Το πεύκο παρέχει 2341 kWh/m3 και το έλατο μόνο 2022 kWh. Επιπλέον, το ξύλο από τα κωνοφόρα εκλύει πολλές σπίθες και, συνεπώς, πρέπει να καίγεται πίσω από θυρίδες ή προστατευτικά τζακιού. Είναι επίσης δυνατή η ανάμειξη διαφορετικών τύπων ξύλου και η καύση σημύδας και έλατου μαζί. Το μαλακό ξύλο είναι επίσης κατάλληλο για να ανάψετε φωτιά. 

Ετοιμάστε τα ξύλα για σχίσιμο 

Το σχίσιμο ξύλων δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, αλλά μπορεί να χρειαστεί κάποια προετοιμασία. Χρησιμοποιήστε έναν επίπεδο και ανοιχτό χώρο, όπου έχετε αρκετό χώρο και δεν θα πλησιάσουν άλλα άτομα. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ένα συμπαγές μπλοκ κοπής. Βεβαιωθείτε ότι είναι βαρύ και σταθερό και ότι στηρίζεται σταθερά σε μια επιφάνεια που δεν υποχωρεί, καθώς αυτό μειώνει την ισχύ της κοπής. Το μπλοκ κοπής δεν πρέπει να βρίσκεται πάνω από το ύψος των γονάτων. 

Τοποθετήστε τον κορμό που θα σχίσετε κατακόρυφα, όσο το δυνατόν πιο μακριά από εσάς, στο αντίθετο άκρο του μπλοκ κοπής. Ο λόγος είναι ότι σε περίπτωση που δεν πετύχετε τον κορμό, το τσεκούρι θα χτυπήσει το μπλοκ κοπής και μειώνεται ο κίνδυνος να χτυπήσει το έδαφος ή τα πόδια σας. Κρατήστε το τσεκούρι με ίσια χέρια, κοντά στην άκρη της λαβής, για να έχει τη μέγιστη δυνατή δύναμη. Η λαβή του τσεκουριού πρέπει να είναι οριζόντια όταν το τσεκούρι χτυπήσει το ξύλο. 

Μεγάλοι, στραβοί κορμοί 

Εάν έχετε μεγάλους κορμούς ή στραβά κομμάτια με πολλά κλαδιά, ο διαχωρισμός τους μόνο με το τσεκούρι μπορεί να είναι δύσκολος. Αποφύγετε τη μόχλευση του τσεκουριού στις πλευρές, καθώς μπορεί να προκληθεί ζημιά σε αυτό ή ακόμη και να σπάσει η λαβή. Αντί για αυτό, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε σφήνες που καρφώνετε στο ξύλο με μια βαριοπούλα, ώστε να σχιστεί το ξύλο. Καρφώστε πιο μέσα τη σφήνα αρ. 2 στη ρωγμή, ώστε να τη διαπλατύνετε και, κατόπιν, συνεχίστε να μετακινείτε τις σφήνες μέχρι να σκιστεί ολόκληρος ο κορμός. Μην χρησιμοποιήσετε το κανονικό σας τσεκούρι για αυτό, καθώς μπορεί να προκληθεί ζημιά. Χρησιμοποιήστε ένα τσεκούρι σχισίματος ξύλων ή μια βαριοπούλα. 

Τι είδους τσεκούρι πρέπει να έχετε; 

Υπάρχουν διάφορα είδη τσεκουριών για διαφορετικούς σκοπούς, αλλά εάν θέλετε να αγοράσετε ένα τσεκούρι για να σχίζετε ξύλα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, θα πρέπει να επιλέξετε ένα τσεκούρι σχισίματος. Ένα μεγαλύτερο τσεκούρι γενικής χρήσης θα έχει επίσης αποτέλεσμα, αλλά το πλεονέκτημα του τσεκουριού σχισίματος είναι ότι έχει σχήμα που προορίζεται ειδικά για το σχίσιμο καυσόξυλων, διευκολύνοντας σημαντικά την εργασία. Το τσεκούρι σχισίματος διαθέτει μια μεγάλη, βαριά κεφαλή σε σχήμα σφήνας για καλύτερο σχίσιμο του ξύλου. Το τσεκούρι σχισίματος είναι κατασκευασμένο για να κόβει κατά μήκος του κόκκου του ξύλου, σε αντίθεση με το τσεκούρι ξύλων που είναι κατασκευασμένο για να τα κόβει. Μια παραλλαγή είναι η τσεκουροβαριά, της οποίας η κεφαλή βαριοπούλας προορίζεται για το χτύπημα σφηνών, εάν συναντήσετε ασυνήθιστα στραβά κομμάτια ξύλου. 

Μέτρα προστασίας κατά την κοπή ξύλων 

Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί όταν σχίζετε ξύλα και να διασφαλίζετε ότι κανείς άλλος δεν βρίσκεται κοντά στο μπλοκ κοπής ενώ εργάζεστε εκεί. Μια καλή ιδέα είναι να φοράτε γυαλιά ασφαλείας για να αποφύγετε να σας μπουν σκλήθρες στα μάτια, και γάντια για να αποφύγετε γδαρίσματα και τραυματισμούς στα χέρια. Τα υποδήματα με ατσάλινο προστατευτικό για τα δάχτυλα είναι επίσης χρήσιμα, γιατί αν μη τι άλλο προστατεύουν τα δάχτυλα των ποδιών σας από την πτώση κορμών. 

Σχετικά άρθρα

Εμφάνιση 10 από 113