Grass
Οδηγίες και οδηγοί

Επικάλυψη του γρασιδιού - πώς να το κάνετε

Η επικάλυψη του γρασιδιού σας αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να γίνει πιο πράσινο και πιο υγιές. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς μπορείτε να περιποιηθείτε σωστά τον κήπο σας και πώς να συμπληρώσετε την επικάλυψη του γρασιδιού με λίπασμα.

Γιατί να επικαλύψετε το γρασίδι σας;  

Η επικάλυψη αποτελείται από χοντρή άμμο, αποτελούμενη ιδανικά με κόκκους μεγέθους 2 έως 8 mm. Όταν η άμμος διεισδύει στο έδαφος, συμβάλλει στον καλύτερο αερισμό του, γεγονός που βοηθά το χορτάρι να μεγαλώνει καλύτερα και να γίνεται πιο πυκνό. Η επικάλυψη δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για το χορτάρι και, ταυτόχρονα, μειώνει τον κίνδυνο να ευδοκιμήσουν και να ριζώσουν τα ζιζάνια. Η επικάλυψη είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξομαλύνετε ανωμαλίες και να απαλλάξετε το γρασίδι σας από τα βρύα. 

Διαφορετικά είδη επικάλυψης

Διατίθενται διάφορα είδη επικάλυψης και, εκτός από την άμμο, υπάρχουν και έτοιμα μείγματα που μπορείτε να αγοράσετε. Αυτά αποτελούνται συνήθως από ένα μέρος υλικού κομπόστ και ένα μέρος άμμου. Η μείξη διασφαλίζει ότι το υλικό είναι βαρύ, βυθίζεται εύκολα ανάμεσα στα φύλλα και δεν ξεπλένεται κατά τη διάρκεια του ποτίσματος. 

Πώς γίνεται η επικάλυψη;

Ξεκινήστε κουρεύοντας το χορτάρι και απομακρύνοντας όλα τα κομμένα χόρτα, έτσι ώστε η επικάλυψη να μην καταλήξει επάνω σε αυτά – είναι πιο αποτελεσματική όταν εφαρμόζεται απευθείας στο έδαφος. Απλώστε σωρούς επικάλυψης σε όλο το γρασίδι, 2–4 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο. Κατανείμετε την επικάλυψη με μια τσουγκράνα ή σκούπα και βεβαιωθείτε ότι βυθίζεται σωστά ανάμεσα στα φύλλα του χορταριού. Στη συνέχεια, η φύση αναλαμβάνει τα υπόλοιπα, αν και μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες, κάποιες φορές έως και μία εβδομάδα πριν εξαφανιστεί πλήρως η επικάλυψη μέσα στο έδαφος. 

Πότε θα πρέπει να γίνεται η επικάλυψη;  

Σύμφωνα με κάποιους, οι αρχές του καλοκαιριού είναι ο καλύτερος μήνας για να επικαλύψουμε το γρασίδι, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η ιδανική εποχή είναι νωρίς την άνοιξη. Η συχνότητα εξαρτάται από την κατάσταση και τις συνθήκες του γρασιδιού: ορισμένοι κάνουν επικάλυψη κάθε χρόνο, ακόμα και αρκετές φορές τον χρόνο, ωστόσο το κατάλληλο διάστημα για ένα τυπικό γρασίδι είναι κάθε τρία έως τέσσερα χρόνια. 

Συμπληρώστε με λίπασμα  

Εάν το γρασίδι σας είναι λεπτό και αραιό και αναπτύσσονται ζιζάνια, μπορείτε να προσθέσετε θρεπτικές ουσίες κατά την επικάλυψη. Το κοσκινισμένο χώμα κομπόστ, η αποξηραμένη κοπριά πουλερικών ή το κοσκινισμένο, κομποστοποιημένο φυσικό λίπασμα ενισχύουν τις ρίζες του χορταριού με θρεπτικά συστατικά. Εάν χρησιμοποιείτε χώμα κομπόστ ή φυσικό λίπασμα, απλώστε μια στρώση περίπου 1 cm πριν ξεκινήσετε την κυρίως επικάλυψη. Η ξηρή κοπριά πουλερικών είναι και αυτή κατάλληλη, απλώς φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες της συσκευασίας. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγετε τα συνθετικά λιπάσματα, καθώς μειώνουν τον αριθμό των ζώντων οργανισμών στο χώμα. Επιπλέον, οι θρεπτικές ουσίες των συνθετικών λιπασμάτων ξεπλένονται εύκολα, καταλήγοντας στα υπόγεια ύδατα αντί να ωφελούν το χορτάρι.  
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τη λίπανση του γρασιδιού σας

Το χορτάρι σας θα σας ευγνωμονεί 

Το αποτέλεσμα της επικάλυψης θα είναι να έχετε πιο πράσινο, πιο πυκνό και πιο όμορφο γρασίδι. Επιπλέον, γίνεται πιο γερό και ανθεκτικό σε αντιξοότητες όπως η ξηρασία. Συνοψίζοντας, η επικάλυψη είναι μια σχετικά απλή εργασία που αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. 

6 συμβουλές για την επικάλυψη του γρασιδιού σας: 

  1. Μαζέψτε με την τσουγκράνα τα κλωνάρια και τα φύλλα από το γρασίδι
  2. Κουρέψτε το χορτάρι πριν από την επικάλυψη. Εάν είναι η πρώτη φορά τη συγκεκριμένη χρονιά, χρησιμοποιήστε το υψηλότερο ύψος κοπής 
  3. Τοποθετήστε σωρούς στην περιοχή που θέλετε να επικαλύψετε. Υπολογίστε περίπου 2–4 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο. Απλώστε την επικάλυψη με σκούπα ή τσουγκράνα
  4. Εάν χρησιμοποιείτε επικάλυψη για να εξομαλύνετε μεγάλες ανωμαλίες, σπείρετε επιπλέον σπόρους χορταριού και διατηρήστε την περιοχή υγρή.
  5. Τα φθαρμένα και εκτεθειμένα μέρη του γρασιδιού ωφελούνται αν η επικάλυψη γίνεται αρκετές φορές ανά εποχή
  6. Αφήστε το χορτάρι να ψηλώσει λίγο προτού επικαλύψετε ξανά το ίδιο σημείο.

Σχετικά άρθρα

Εμφάνιση 10 από 113