Olive branch
Οδηγίες και οδηγοί

Κλάδεμα ελαιόδενδρων - Πώς να το κάνετε

Τα ελαιόδενδρα είναι σχετικά ανθεκτικά και μπορούν να αντέξουν λίγες νύχτες με παγετό και θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Αντέχουν επίσης το αρκετά βαθύ κλάδεμα, κάτι που είναι ωφέλιμο εάν θέλετε να διατηρήσετε το ελαιόδενδρο μικρό και εύχρηστο. Μια καλή στιγμή για να κλαδέψετε ελαιόδενδρα είναι στις αρχές της άνοιξης. Στη συνέχεια, μπορείτε να τα διαμορφώσετε όπως επιθυμείτε και, έπειτα, να τα καθαρίζετε ελαφρά μόνο όταν χρειάζεται.

Τα ελαιόδενδρα είναι πολυετή και ανθεκτικά. Το παλαιότερο γνωστό ελαιόδενδρο είναι άνω των 3.000 ετών και βρίσκεται στην Κρήτη, ωστόσο η συνηθισμένη διάρκεια ζωής του είναι περίπου 1.500 χρόνια. Ένα ελαιόδενδρο μπορεί να φτάσει σε ύψος από 5 έως 12 μέτρα, όταν βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον, ωστόσο αναπτύσσεται αισθητά πιο λίγο και πιο αργά στα βόρεια κλίματα. Επομένως, καλό είναι να καλλιεργείται σε γλάστρες, τις οποίες μπορείτε να μετακινείτε καθώς αλλάζουν οι εποχές.  

Το κλάδεμα των ελαιόδενδρων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διαμορφώσετε το δέντρο, βελτιώνοντας παράλληλα την κυκλοφορία του αέρα στην κορυφή και επιτρέποντας τη διείσδυση περισσότερου ηλιακού φωτός. Έτσι, ωφελείται το δέντρο και τονώνεται η ανάπτυξη νέων κλαδιών και λουλουδιών. 

Αφήστε το ελαιόδενδρο να ξεκουραστεί 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα ελαιόδενδρα διατηρούνται σε εξωτερικούς χώρους. Απολαμβάνουν τη ζέστη και ευδοκιμούν σε ηλιόλουστα ή ημισκίερα σημεία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε ψυχρές περιοχές, θα πρέπει να τοποθετούνται σε μια φωτεινή και δροσερή τοποθεσία, ιδανικά μέσα σε σέρα ή σε κλειστά μπαλκόνια, όπου οι θερμοκρασίες παραμένουν μεταξύ 5 και 12 βαθμών Κελσίου. Η περίοδος χειμερινής ανάπαυσης είναι ζωτικής σημασίας, καθώς τότε σχηματίζονται τα μπουμπούκια των λουλουδιών. Αν δεν αναπαυτεί τον χειμώνα δεν ανθοφορεί και, τελικά, δεν παράγει ελιές. Μην κλαδεύετε το ελαιόδενδρο το χειμώνα, να το ποτίζετε με μέτρο και μην το ενοχλείτε. 

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για το κλάδεμα των ελαιόδενδρων; 

Μπορείτε να κλαδέψετε τους μεγάλους βλαστούς ανά πάσα στιγμή, αλλά το κύριο κλάδεμα καλό είναι να γίνεται στο τέλος της περιόδου ανάπαυσης του χειμώνα, όταν το φως επιστρέψει και το δέντρο «ξυπνά» ξανά. Αυτήν την εποχή, μπορείτε να διαμορφώσετε το δέντρο όπως θέλετε, εκτός και αν προτιμάτε να αναπτυχθεί φυσικά – στην προκειμένη περίπτωση, μπορείτε απλώς να κόψετε τα ξερά κλαδιά. Αρκεί να κλαδεύετε το ελαιόδενδρο μία φορά τον χρόνο, καθώς μεγαλώνει πολύ αργά. Επίσης, φροντίστε να μην κλαδεύετε πάρα πολύ τα νεαρά ελαιόδενδρα. Είναι προτιμότερο να το αφήσετε να μεγαλώσει λίγο πριν ξεκινήσετε τη διαμόρφωσή του. Τα πρώτα χρόνια, δεν είναι τόσο σημαντικό να κλαδεύετε κάθε χρόνο τα ελαιόδενδρα. Είναι σημαντικό μόνο όταν το δέντρο είναι αρκετά μεγάλο σε ηλικία για να καρποφορήσει, συνήθως όταν είναι δύο ετών και ύψους περίπου ενός μέτρου. Αν το φροντίσετε σωστά, θα έχετε για πολλά χρόνια ένα καταπράσινο ελαιόδενδρο.  

Τι πρέπει να κόβετε;  

Όταν κλαδεύετε ελαιόδενδρα, πρέπει να κόβετε τα νεκρά κλαδιά και τα κλαδιά που έχουν προσβληθεί από κάποια αρρώστια. Επίσης σημαντικό είναι να κόβετε τους νεροβλαστούς που αντλούν ενέργεια από το δέντρο, τα κλαδιά που αναπτύσσονται προς τα μέσα και τα κλαδιά που σκιάζουν την κορυφή. Χρησιμοποιήστε ένα ακονισμένο κλαδευτήρι και κόψτε όσο το δυνατόν πιο κοντά στον κορμό και ακριβώς έξω από τον δακτύλιο του κλαδιού. Καθαρίστε οπωσδήποτε το κλαδευτήρι πριν να κόψετε για να αποφύγετε τη μόλυνση του σημείου κοπής. Για κλαδιά με πάχος μεγαλύτερο από 6–7 cm είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε πριόνι. Για τα πιο χοντρά κλαδιά, τα οποία δεν μπορείτε να κόψετε με κλαδευτήρι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, για παράδειγμα, ένα αλυσοπρίονο κλαδέματος ή ένα κονταροαλυσοπρίονο.

Σχετικά άρθρα

Εμφάνιση 10 από 111