Grass lawn with fairy ring
Οδηγίες και οδηγοί

Νεραϊδόκυκλοι: τι πρέπει να γνωρίζετε για την πρόληψη και την καταπολέμηση των μυκήτων στο γρασίδι σας

Οι νεραϊδόκυκλοι ή οι κύκλοι από μανιτάρια είναι το φαινόμενο κατά το οποίο οι μύκητες φυτρώνουν σχηματίζοντας κύκλους ή τόξα στο γρασίδι. Το χρώμα των κύκλων ποικίλλει από σκούρο έως ανοιχτό πράσινο και μεγαλώνουν κάθε χρόνο. Οι μύκητες εξαπλώνονται μέσω ενός δικτύου λεπτών νημάτων που ονομάζεται μυκήλιο, το οποίο εκτείνεται κάτω από τη γη. Το μυκήλιο μπορεί να εξαπλωθεί αρκετά μέτρα σε διάμετρο και να εισχωρήσει βαθιά στο έδαφος, δυσκολεύοντας έτσι την καταπολέμηση των νεραϊδόκυκλων. Ωστόσο, υπάρχουν μέθοδοι για να απαλλαγείτε από τους νεραϊδόκυκλους.

Οι νεραϊδόκυκλοι εμφανίζονται συνήθως σε παλιά, φτωχά σε θρεπτικές ουσίες γρασίδια. Ευδοκιμούν στην κυτταρίνη από ξυλώδη και φυτικά υπολείμματα, όπως σε φλοιό, ρίζες και κατάλοιπα κομμένων κορμών. Ο νεαραϊδόκυκλος προέρχεται από μια αρχική αποικία της οποίας τα υπόγεια ριζικά νήματα, το μυκήλιο, αναπτύσσονται προς τα έξω διαγράφοντας ένα διαρκώς επεκτεινόμενο ημικύκλιο ή πλήρες κύκλο με διάμετρο που μπορεί να υπερβεί τα 10 μέτρα, όμως συνήθως δεν ξεπερνά τα λίγα μέτρα. Οι μύκητες αναπτύσσονται κατά μήκος των παρυφών του κύκλου ενώ, μέσα στον νεαραϊδόκυκλο η βλάστηση είναι μερικές φορές άτονη και αδύναμη ή άλλες φορές ιδιαίτερα πυκνή ανάλογα με τον τύπο των μυκήτων.

Γιατί εμφανίζονται οι νεαραϊδόκυκλοι;

Οι νεαραϊδόκυκλοι εμφανίζονται συνήθως σε παλιά γρασίδια, εξασθενημένα λόγω έλλειψης θρεπτικών ουσιών και λόγω ξηρασίας. Αυτές είναι συνθήκες όπου ευδοκιμούν οι μύκητες και μπορούν να αποικίσουν γρήγορα μεγάλες περιοχές. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους σχηματίζονται οι νεαραϊδόκυκλοι:

Έλλειψη θρεπτικών ουσιών

Οι μύκητες ανταγωνίζονται το χορτάρι για θρεπτικές ουσίες. Όταν οι μύκητες αναπτυχθούν πλήρως, καταναλώνουν τις θρεπτικές ουσίες, καθιστώντας δυσκολότερη την ανάπτυξη του χορταριού. 

Ξηρασία

Η ξηρασία αποδυναμώνει το χορτάρι και το κάνει λιγότερο ανθεκτικό. Με αποτέλεσμα να διευκολύνει την ανάπτυξη των μυκήτων και την εξάπλωση του μυκηλίου τους. Το μυκήλιο συμβάλλει επίσης στην αποξήρανση του εδάφους, πλήττοντας το χορτάρι.

Συμπαγές χώμα

Το συμπαγές χώμα και η ανεπαρκής αποστράγγιση συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μυκήτων και στον σχηματισμό των νεραϊδόκυκλων.

Πρόληψη εμφάνισης νεραϊδόκυκλων

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τους νεραϊδόκυκλους και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισής τους. Το καλοδιατηρημένο γρασίδι είναι πιο ανθεκτικό, έτσι όσο περισσότερο φροντίζετε το γρασίδι σας τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να αποφύγετε τους νεραϊδόκυκλους.

Τακτική λίπανση

Ένας εύκολος και βιώσιμος τρόπος λίπανσης του γρασιδιού είναι να το κουρεύετε συχνά και να αφήνετε το ψιλοκομμένο χορτάρι να μετατραπεί σε θρεπτικές ουσίες. Ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε είναι να πάρετε ένα ρομποτικό χλοοκοπτικό που διατηρεί το γρασίδι κοντό σε μόνιμη βάση και παρέχει πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες κομμένο χορτάρι.

Αναμόχλευση

Ο αναμοχλευτήρας δαπέδων διαθέτει λεπίδες που κατεβαίνουν κατά μερικά εκατοστά μέσα στο γρασίδι και κόβουν τις ρίζες. Έτσι, διεγείρεται η ανάπτυξη και φύονται περισσότεροι πλευρικοί βλαστοί, με αποτέλεσμα πιο πυκνό γρασίδι. Ταυτόχρονα, οι ρίζες λαμβάνουν περισσότερο οξυγόνο, γεγονός που τονώνει την ανάπτυξη και βοηθά το χορτάρι να απορροφά το νερό και τις θρεπτικές ουσίες. Έτσι, γίνεται πιο δυνατό και ανθεκτικό.

Αποστράγγιση

Βεβαιωθείτε για την καλή αποστράγγιση του γρασιδιού σας: Οι μύκητες ευδοκιμούν σε υγρές συνθήκες. Συνεπώς, εάν το γρασίδι σας δεν έχει καλή αποστράγγιση και το νερό συχνά λιμνάζει μετά από βροχή ή λιώσιμο του χιονιού, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης των νεαρϊδόκυκλων.

Πώς να απαλλαγείτε από τους νεαρϊδόκυκλους

Το να απαλλαγείτε από τους νεαρϊδόκυκλους μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά ο βασικός κανόνας είναι ότι όσο περισσότερο αυξάνετε τη δύναμη και την ανθεκτικότητα του χορταριού τόσο πιο δύσκολο είναι να επιβιώσουν οι νεαρϊδόκυκλοι.

Τακτικός καθαρισμός

Φροντίστε να καθαρίζετε τακτικά το γρασίδι από τα νεκρά φύλλα και άλλα οργανικά υλικά πλούσια σε κυτταρίνη. Έτσι, μειώνεται ο κίνδυνος δημιουργίας ενός περιβάλλοντος όπου ευδοκιμούν οι μύκητες.

Σωστό πότισμα

Φροντίστε να μην ξεραίνεται τελείως το γρασίδι για να βοηθήσετε να περιοριστεί η εξάπλωση του νεραϊδόκυκλου. Ωστόσο, οι μύκητες ευδοκιμούν στην υγρασία, επομένως είναι καλύτερο να ποτίζετε καλά και σπάνια παρά συχνά και επιφανειακά. Το σημαντικό είναι να διατηρείτε το γρασίδι σε μια κατάσταση που να μην είναι ούτε πολύ ξερό ούτε πολύ υγρό.

Σωστή λίπανση

Προσθέτοντας θρεπτικές ουσίες στο γρασίδι, μπορείτε να ενισχύσετε την αντίσταση του χορταριού και να μειώσετε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των μυκήτων. Χρησιμοποιήστε ένα ισορροπημένο λίπασμα που περιέχει άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Η κοπριά πουλερικών είναι πλούσια σε άζωτο και ωφέλιμη. Αποφεύγετε να καλύπτετε το χορτάρι με πλούσιο σε κυτταρίνη υλικό, όπως υλικό εδαφοκάλυψης, καθώς προάγει την ανάπτυξη των μυκήτων.

Αερισμός

Αερίστε τις ρίζες του χορταριού με αναμοχλευτήρα δαπέδων. Όταν αερίζετε το γρασίδι, οι ρίζες λαμβάνουν περισσότερο οξυγόνο, γεγονός που το βοηθά να αναπτυχθεί καλύτερα. Ταυτόχρονα, βελτιώνετε την αποστράγγιση του εδάφους, ώστε το νερό και οι θρεπτικές ουσίες να διεισδύουν ευκολότερα στις ρίζες.

Προσθήκη ασβέστη στο γρασίδι

Η προσθήκη ασβέστη αυξάνει την τιμή pH του εδάφους, καθιστώντας το λιγότερο φιλόξενο για τους μύκητες στο γρασίδι. Οι νεραϊδόκυκλοι προτιμούν τα όξινα περιβάλλοντα και ο ασβέστης κάνει το χώμα λιγότερο όξινο, αναστέλλοντας την ανάπτυξη μυκήτων.

Οι νεραϊδόκυκλοι μπορεί να είναι επίμονοι και δύσκολο να εξουδετερωθούν, ωστόσο με τις σωστές γνώσεις και μεθόδους μπορείτε να τους αποφύγετε αλλά και να τους καταπολεμήσετε. Η καλύτερη προστασία από τους νεραϊδόκυκλους είναι ένα δυνατό και υγιές γρασίδι, γι’ αυτό αξίζει να το φροντίζετε καλά.