Garden compost
Οδηγίες και οδηγοί

Θερμό κομπόστ ή ψυχρό κομπόστ – ποια κομποστοποίηση είναι η καλύτερη;

Η κομποστοποίηση των απορριμμάτων κήπου έχει πολλά πλεονεκτήματα για τον κήπο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι, όπως ψυχρό κομπόστ και θερμό κομπόστ. Διαβάστε περισσότερα εδώ!

Η κομποστοποίηση των απορριμμάτων του κήπου σας έχει πολλά πλεονεκτήματα. Από τη μία πλευρά, ξεφορτώνεστε εύκολα τα φύλλα, τα κλαδιά και άλλα παρόμοια αντικείμενα. Από την άλλη πλευρά, γίνεστε αυτάρκεις με την πάροδο του χρόνου σε χώμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κομπόστ και λειτουργούν με ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους. Ψυχρό κομπόστ; Θερμό κομπόστ; Ποια κομποστοποίηση πρέπει να επιλέξουν οι αρχάριοι ή οι επαγγελματίες; Εξαρτάται από το τι σκοπεύετε να κομποστοποιήσετε. Υπάρχουν επίσης κάποια κόλπα που είναι καλό να γνωρίζετε, για να κάνετε το κομπόστ να αποδίδει στο μέγιστο. 

Ψυχρό κομπόστ, κατάλληλο για απορρίμματα κήπου 

Στο ψυχρό κομπόστ, μπορείτε να κομποστοποιήσετε τα απορρίμματα κήπου: φύλλα, κλαδιά και άλλα υλικά από τον κήπο. Για έναν μη εκπαιδευμένο παρατηρητή μπορεί να μοιάζει με μια στοίβα απορριμμάτων κήπου που απλώς βρίσκεται στο έδαφος, αλλά ένα καλά λειτουργικό ψυχρό κομπόστ είναι κάπως πιο εξελιγμένο από αυτό. Ξεκινήστε τοποθετώντας κλαδιά και κλωνάρια στο κάτω μέρος. Στη συνέχεια, προσθέστε εναλλάξ απορρίμματα κήπου όπως φύλλα, αγριόχορτα και κλαδιά και, πάνω από αυτά, προσθέστε υλικό πλούσιο σε άζωτο, όπως κομμένο γρασίδι ή κοπριά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε χώμα, αλλά σε αυτήν την περίπτωση η αποσύνθεση διαρκεί περισσότερο. 

Πώς να δημιουργήσετε ψυχρό κομπόστ 

Για να επιταχύνετε την αποσύνθεση, είναι καλό να περιορίζετε το κομπόστ πλευρικά για να διατηρήσετε την υγρασία και τη θερμότητα. Το δικτυωτό υλικό, οι ξύλινες παλέτες ή οι φράχτες από υφαντή ιτιά είναι εξαιρετικά στοιχεία για τη δημιουργία κομπόστ. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα έτοιμα κολάρα παλέτας. Στοιβάξτε τρία ή τέσσερα σε ύψος και τελειώσατε!à Το ψυχρό κομπόστ σας είναι έτοιμο. Μια καλή συμβουλή είναι να έχετε δύο κομπόστ: Ένα όπου προσθέτετε τα φετινά απορρίμματα και ένα άλλο όπου μετακινείτε τα απορρίμματα την άνοιξη για περαιτέρω κομποστοποίηση. 

Σπουδαιότητα οξυγόνου και νερού για την κομποστοποίηση 

Όταν το ψυχρό κομπόστ έχει ύψος περίπου ένα μέτρο, θα πρέπει να καλύπτεται με φύλλα, άχυρο ή ροκανίδια ξύλου. Προσθέστε χορτολίπασμα, πριονίδια ή ξερά φύλλα. Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι δεν θα στεγνώσει υπερβολικά. Κατά τη διάρκεια των ξηρών και ζεστών καλοκαιριών, μπορεί να χρειαστεί να ποτίζετε το κομπόστ περιστασιακά. Την άνοιξη, το κομπόστ θα πρέπει να "αναποδογυρίζει", κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναμειχθεί. Αν το υλικό διασπάται εύκολα, είναι έτοιμο για χρήση. Διαφορετικά, μετακινήστε το στο κομπόστ αρ. 2 για περαιτέρω κομποστοποίηση. 

Θερμό κομπόστ, όταν θέλετε να κομποστοποιήσετε απορρίμματα τροφίμων 

Το θερμό κομπόστ είναι ένα μονωμένο δοχείο σχεδιασμένο για την καλύτερη διατήρηση της θερμότητας και τη διατήρηση της διαδικασίας αποσύνθεσης σε ενεργή κατάσταση, ακόμα και όταν η θερμοκρασία πέφτει. Επίσης, προστατεύεται από αρουραίους, ποντίκια και άλλα παράσιτα, επιτρέποντάς σας να κομποστοποιείτε και τα οικιακά απορρίμματα. Ο κανόνας για το τι μπορείτε να κομποστοποιήσετε είναι απλός: Αν μπορείτε να το καταναλώσετε, μπορείτε να το κομποστοποιήσετε. 

Θερμό κομπόστ – ένας τρόπος μείωσης των απορριμμάτων 

Το θερμό κομπόστ σάς βοηθά να μειώσετε σημαντικά την ποσότητα των απορριμμάτων και σας παρέχει το πιο λεπτό χώμα κήπου – αν το διαχειρίζεστε σωστά. Διαφορετικά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μυρίσει και να προσελκύσει μύγες. 

Μην ξεχνάτε να ψιλοκόβετε τα υλικά που ρίχνετε στο κομπόστ, κάτι που επιταχύνει τη διαδικασία αποσύνθεσης. Τα κόκαλα και τα μεγάλα κουκούτσια, για παράδειγμα, από το αβοκάντο χρειάζονται πολύ χρόνο για να διασπαστούν. Τέτοια είδη είναι καλύτερο να απορρίπτονται στα συνήθη απορρίμματα.  

Ισορροπία – το κλειδί για την αποτελεσματική κομποστοποίηση 

Όχι πολύ υγρό, όχι πολύ στεγνό. Η ισορροπία στο κομπόστ είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, αυτό δεν αφορά μόνο την περιεκτικότητα σε υγρασία. Η ισορροπία μεταξύ αζώτου και άνθρακα είναι επίσης σημαντική για την καλή λειτουργία του θερμού κομπόστ. Οι πιο πλούσιες σε άζωτο ουσίες που μπορείτε να προσθέσετε στο κομπόστ σας είναι τα ούρα και μετά τα απόβλητα κρέατος και το κομμένο γρασίδι. Τα πιο πλούσια σε άνθρακα είναι τα πριονίδια, οι εφημερίδες και τα ξερά φύλλα. 

Αν το κομπόστ είναι πολύ υγρό, προσθέστε σκισμένα κομμάτια εφημερίδας ή ροκανίδια για να το στεγνώσετε. Αν είναι πολύ στεγνό, ποτίστε το. Καλύψτε την επιφάνεια με ένα πλούσιο σε άνθρακα χορτολίπασμα για να κρατήσετε τις μύγες μακριά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πριονίδια, ξερά φύλλα, κομμένα κλαδιά, παλιό γρασίδι, κομμένο άχυρο και παρόμοια υλικά. Ανακατεύετε περιστασιακά για να εισαγάγετε περισσότερο οξυγόνο, το οποίο επιταχύνει την αποσύνθεση. 

Πού θα πρέπει να τοποθετήσετε το κομπόστ; 

Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα ψυχρό κομπόστ σχεδόν οπουδήποτε. Το μόνο σημαντικό που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι να αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως, καθώς ο ήλιος μπορεί να το στεγνώσει. Ταυτόχρονα, θέλετε να επωφεληθείτε από τη ζεστασιά του ήλιου, οπότε είναι προτιμότερο να το τοποθετήσετε σε μια ελαφρώς σκιασμένη θέση. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε το κομπόστ έτσι ώστε να υγραίνεται από τη βροχή. 

Κομποστοποίηση – τρόπος ζωής 

Μπορεί να φαίνεται ότι η κομποστοποίηση είναι επιστήμη και, κατά κάποιον τρόπο, αυτό ισχύει. Η διαδικασία αποσύνθεσης περιλαμβάνει μικροοργανισμούς, βακτήρια και μύκητες, αλλά επίσης προνύμφες και σκώληκες. Η κομποστοποίηση είναι ένας ενδιαφέρων τρόπος για να μάθετε πώς λειτουργεί η φύση και πώς μπορεί να ανακτήσει ό,τι είχε προσφέρει στο παρελθόν. Η απόκτηση κομπόστ θα αποτελέσει μέρος του κύκλου της φύσης. 

7 συμβουλές για επιτυχή κομποστοποίηση: 

  1. Ψιλοκόψτε τα απορρίμματα. Με αυτόν τον τρόπο, επιταχύνεται η αποσύνθεση 
  2. Έχετε δύο κάδους κομπόστ: έναν για μετά τη κομποστοποίηση 
  3. Διατηρήστε την ισορροπία υγρασίας στο κομπόστ: όχι πολύ υγρό, όχι πολύ στεγνό 
  4. Βεβαιωθείτε ότι το θερμό κομπόστ προστατεύεται από αρουραίους και άλλα παράσιτα 
  5. Τοποθετήστε το κομπόστ εν μέρει στη σκιά 
  6. Όλα τα τρόφιμα είναι κατάλληλα για κομποστοποίηση, αλλά αποφεύγετε τα κόκαλα και τα μεγάλα κουκούτσια 
  7. Αναποδογυρίζετε το κομπόστ κάθε άνοιξη 

Σχετικά άρθρα

Εμφάνιση 10 από 111