Uputstva i vodiči

Zima stiže – pripremite teren za hladno vreme

Leto je prošlo i lišće uveliko opada. Sportska sezona se privodi kraju, i vreme je da se misli na predstojeće hladne dane. Razmišljanje o hladnim danima za negovatelja zelenih površina znači i razmišljanje o najboljoj zaštiti travnjaka od zimske hladnoće, da bi u najboljoj formi dočekali proleće. Zajedno sa Simeonom Liljenbergom, rukovodiocem održavanja terena na švedskom nacionalnom stadionu Friends Arena, predstavljamo vam najbolje savete za pripremu terena tako da bude u punoj snazi i spreman za rast kad se sneg i hladnoća povuku.

Očistite otpatke

Možda se ovo podrazumeva za fudbalski teren, ali prvo se postarajte za oštećena i gola mesta. Zatim se uverite da na terenu nema ničega. Ako tokom hladnog vremena i ispod snega na terenu ostane neki predmet, svojom težinom može da prignječi travu i napravi mrtvu tačku. U proleće, trava na tom mestu biće tanja i bleđa nego na ostatku površine. Tokom zime povremeno očistite travnjak za svaki slučaj.

Automower sports content - story # 7 photos

Poslednje košenje

Poslednje košenje u sezoni je jedno od najvažnijih. Trava prekida rast tokom zimskih meseci, pa poslednje košenje u sezoni treba da ostavi malo višu travu nego inače. Što je trava viša, to može da primi više sunčeve svetlosti, ali ako bude previsoka, svetlost ne dopire do osnove vlati, tako da će verovatno požuteti pri korenu.

Ako travnjak obično kosite na visinu od 25 mm, poslednje košenje treba da bude na visini od 30–35 mm. Promenite podešavanja visine košenja na vašoj mašini Automower® da biste dobili odgovarajuću visinu.

„Trava obično prekida rast kad temperatura siđe ispod sedam stepeni celzijusa, i važno je pratiti prognozu da biste isplanirali kad da poslednji put pokosite za sezonu, kaže Simeon Liljenberg. „Važno je i da promenite noževe na robotskoj kosačici pre košenja, jer tupi noževi mogu da smlate vrhove trave, i učine ih slabim i krhkim, manje otpornim na rast gljivica ako padne sneg.”

Ne zaboravite da đubrite

Da bi trava imala najbolje uslove tokom predstojećih hladnih dana, treba da je nađubrite. Treba da dobro pregledate travnjak da biste znali koje đubrivo koristiti. Uzorci tla i analiza biljnog soka pomoći će da se odredi nivo hranjivih materija u travi i pokazaće šta treba dodati za najbolji uticaj.

Računar povratka ulaganja

Saznajte kad će se Automower® otplatiti

Računar povratka ulaganja u Automower
Automower sports content - story # 7 photos

Postarajte se za mašine

Kad uradite sve što možete za travnjak, posvetite se mašinama i pripremite ih za zimsko čuvanje. Servisirajte robotsku kosačicu pre nego što je uskladištite za zimu, bilo sami ili u Husqvarna servisu. Husqvarna serviseri rasklapaju celu robotsku kosačicu (uključujući stanicu za punjenje i jedinicu za napajanje), sve temeljno čiste, proveravaju funkcionisanje, pregledaju senzore, elektroniku, noževe, ažuriraju softver i drugo. Izbaciće svu travu i prljavštinu iz unutrašnjosti, da ne bi izazivala probleme i zadržavala vlagu u kosačici.

Ako rešite da sami servisirate kosačicu, obavezno detaljno pratite servisna uputstva da biste pripremili Automower® za sledeću sezonu na najbolji način.

Onda ostaje samo da se ušuškate i čekate povratak toplog prolećnog sunca!

O Simeonu Liljenbergu
  • Živi: Sa ženom i dvoje dece u gradiću Nosebro, severoistočno od Geteburga u Švedskoj.
  • Obrazovanje: Održavanje trave na sportskim terenima na univerzitetu Sv. Andrija u Škotskoj.
  • Zanimanje: Stručnjak za travu na sportskim terenima.
  • Posebni zadaci: Simeon radi kao rukovodilac održavanja terena na švedskom nacionalnim fudbalskom stadionu, Friends Arena. Radi i kao konsultant za sportske terene za Švedski fudbalski savez, gde pregleda i odobrava terene koji se koriste za najjaču švedsku fudbalsku ligu.
  • Omiljena ekipa: Tottenham Hotspur FC, London, UK.
Automower sports content - story 1 photos