Uputstva i vodiči

Trošite manje vremena na košenje i fokusirajte se na poboljšanje travnjaka

Košenje je vremenski zahtevan posao koji mnoge negovatelje terena sprečava da rade druge stvari koje bi mogle da poboljšaju kvalitet fudbalskih terena koje održavaju. Za stručnjaka za travu na sportskim terenima, Simeona Liljenberga, rešenje je jednostavno: neka to radi robotska kosačica. To bi oslobodilo mnogo dragocenog vremena brojnim fudbalskim klubovima.

„Možete da uštedite ceo dan – svake nedelje“

Fudbalski tereni se često kose i triput nedeljno. To znači znatne troškove goriva, kao mnogo radnih sati – košenje svakog terena traje 2–3 sata, zavisno od mašine koja se koristi. „To može da radi profesionalni Automower®, što znači da dobijate otprilike dan viška svake nedelje za zadatke koji mogu da poboljšaju teren“, kaže Simeon Liljenberg. Evo najbolja tri saveta za koje smatra da ih treba razmotriti kad se košenje prepusti robotskoj kosačici.

Automower®

Saznajte više o kosačicama Automower® za sportske klubove

Pročitajte više

Aerišite, aerišite, aerišite

Ne postoji preterana aeracija. „Nasuprot tome, mnogi klubovi previše retko aerišu svoje terene“, kaže Simeon. Redovna aeracija doprinosi boljim klimatskim uslovima u travnjaku. Time se povećava količina vazduha u tlu i omogućava se i vodi i korenju da prodru zaista duboko u zemljište. A duži korenovi daju izdržljiviji teren, takav koji bolje podnosi čestu upotrebu. „Kad aerišete, zašto ne biste iskoristili priliku da uklonite vidljiv korov i tako ga sprečite da se proširi na ostale delove terena? Uradite to odmah i izbegnite nepotreban i dugotrajan rad kasnije u sezoni.“

Proverite vlažnost i navodnjavanje

Izmerite vlažnost tla, poželjno meračem vlage. Procenat vlažnosti treba da bude 20–25%. Ako je vrednost manja, teren je previše tvrd i treba da pojačate navodnjavanje; time stimulišete i rast. Sa druge strane, ako je vrednost veća, fudbalski teren je pretvrd i treba da smanjite navodnjavanje. Previše mekan fudbalski teren je manje otporan na habanje, a površina je klizava i opasnost od povreda raste. „Ako vam treba više vremena, možete da proverite sistem za navodnjavanje i, ako je potrebno, da podesite prskalice da bi se voda ravnomerno raspršivala po svim delovima terena. Ovo je važan zadatak koji se često previđa.“

Popravite oštećene tačke

Najpre se pobrinite za oštećene tačke. To vredi truda. Ne prepuštajte ih same sebi, jer se često ne oporave. Takođe, popravite ih odmah. Što duže čekate, to duže travi treba da se oporavi. I nemojte samo da gurnete deo travnatog tepiha na mesto ako se olabavio, navodi Simeon i objašnjava zašto: „Kad vraćate komad travnatog tepiha na mesto, treba da ga dobro utisnete u zemlju, da ispod ne bi ostao vazdušni džep, koji može da dovede do sušenja trave.”

Automower sports content - Story 5 photos
O Simeonu Liljenbergu
  • Živi: Sa ženom i dvoje dece u gradiću Nosebro, severoistočno od Geteburga u Švedskoj.
  • Obrazovanje: Održavanje trave na sportskim terenima na univerzitetu Sv. Andrija u Škotskoj.
  • Zanimanje: Stručnjak za travu na sportskim terenima.
  • Posebni zadaci: Simeon radi kao rukovodilac održavanja terena na švedskom nacionalnim fudbalskom stadionu, Friends Arena. Radi i kao konsultant za sportske terene za Švedski fudbalski savez, gde pregleda i odobrava terene koji se koriste za najjaču švedsku fudbalsku ligu.
  • Omiljena ekipa: Tottenham Hotspur FC, London, UK.