„Napravite plan i pridržavajte ga se.“

Kao rukovodilac održavanja terena na švedskom nacionalnom stadionu Friends Arena, Simeon Liljenberg zna o čemu govori. Kako kažu treneri, treba imati strategiju. „Prvo, važno je napraviti detaljan plan održavanja i stalno ga poboljšavati – a onda ga i poštovati“, kaže on. Evo Liljenbergovih pet saveta za najbolji mogući fudbalski teren.

Automower sports content - Story 3 photos

1. Detaljno proučite travu

Da biste napravili plan, važno je da dobro proučite i upoznate teren. Ne potcenjujte značaj gledanja i dodirivanja trave. Definišite najlošije oblasti i aktivno radite na tim tačkama, poredeći ih sa odličnim. „Površina ispred golova je po pravilu više pohabana. Ostale površine takođe mogu da budu osetljive, na primer, možda nadstrešnice klupa bacaju senku na njih. U ovom primeru, recimo, za te površine treba da izaberete seme trave koja dobro podnosi senku.

„Naravno, plan je samo plan. Sezona možda bude neuobičajeno suva, ili kišna, ili se igra više utakmica nego što očekujete. Svašta što može da utiče na stanje terena može da se dogodi. „Važno je biti prilagodljiv, spreman za sve vrste promena.“

Automower sports content - Story 3 photos

2. Obezbedite vitalne hranljive materije

Ima li smeđih, mrtvih tačaka? Da li trava raste gusto ili raštrkano? To bi moglo da znači da morate češće da đubrite teren kako biste obezbedili travi sva važna hranljiva svojstva da bi dobro rasla i bila zdrava. „Primetio sam da mnogi klubovi đubre previše retko i da ne znaju koje đubrivo koriste“, kaže Simeon. Pored potrebe za jačim đubrenjem, smatra i da mnogi negovatelji terena treba da nauče koje đubrivo da koriste, u zavisnosti od izgleda trave na terenu i efekta koji žele da postignu.

Automower sports content - Story 3 photos

3. Stalno dodajte seme trave

Imate li izložene oštećene površine kojima treba dodatna nega? Pametan način podsejavanja semenom trane je razbacati seme pre treninga ili utakmice i naprosto pustiti igrače da ih „posade“ tokom igre. Pored korekcija izloženih površina, veoma je važno i raditi preventivno. „Poželjno je podsejavati triput godišnje“. Postepena zamena trave je ključ uspeha. Tako teren postaje otporniji na vodu i jači. To su samo neke od pogodnosti.“

Automower sports content - Story 2 photos

4. Češće aerišite travnjak

To bi moglo da napravi veliku razliku. „Smatram da je ovo zanemarena stavka u mnogim fudbalskim klubovima. Čuo sam i video da se neki tereni aerišu samo nekoliko puta po sezoni. To uopšte nije dovoljno. Treba da aerišete bar 7–10 puta po sezoni, pa i više, ako imate vremena.“ Aerisanje omogućava da voda siđe sa površine, uvodi gasove u tlo i pravi bolju klimu za koren, omogućavajući prodiranje u tlo kroz žlebove nastale aeracijom. „Ne možete previše da aerišete fudbalski teren“, kaže Simeon.

Automower sports content - Story 3 photos

5. Odmah popravite oštećenja

Najpre se pobrinite za oštećene tačke. To vredi truda. Ne prepuštajte ih same sebi, jer se često ne oporave. Takođe, popravite ih odmah. Što duže čekate, to duže travi treba da se oporavi. I nemojte samo da gurnete deo travnatog tepiha na mesto ako se olabavio, navodi Simeon i objašnjava zašto: „Kad vraćate komad travnatog tepiha na mesto, treba da ga dobro utisnete u zemlju, da ispod ne bi ostao vazdušni džep, koji može da dovede do sušenja trave.”

Automower 550 football field

„Automower® efekat“

Na kraju: Mogu li robotske kosačice da pomognu u pravljenju savršenog terena? Automower® Club Solution je nova funkcija koja olakšava aeraciju (zahvaljujući manjem broju graničnih žica na većoj površini) koja je, kako smo videli, veoma važna za zdrav teren. Dodatno, nekoliko istraživanja (npr. istraživanje univerziteta u Pizi) pokazalo je da korišćenje Automower®-a podstiče rast korena trave u dubinu, čime trava postaje jača i otpornija na habanje. Time se smanjuje i količina mahovine, ali i širina lista, što donosi opšte poboljšanje kvaliteta trave.

Automower sports content - story 1 photos

O Simeonu Lilienbergu

Živi: Sa ženom i dvoje dece u gradiću Nosebro, severoistočno od Geteburga u Švedskoj.
Obrazovanje: Održavanje trave na sportskim terenima na univerzitetu Sv. Andrija u Škotskoj.
Zanimanje: Stručnjak za travu na sportskim terenima. Posebni zadaci: Simeon radi kao rukovodilac održavanja terena na švedskom nacionalnim fudbalskom stadionu Friends Arena. Radi i kao konsultant za sportske terene za Švedski fudbalski savez, gde pregleda i odobrava terene koji se koriste za najjaču švedsku fudbalsku ligu.
Omiljene ekipe: Tottenham Hotspur FC, London, UK.