Slik installerer du avgrensningssløyfen i en Automower®-installasjon

Avgrensningssløyfen installeres langs kanten av plenen for å definere klippeområdet for robotgressklipperen. Riktig installasjon sikrer at klipperen navigerer effektivt i hagen. Sensorer i klipperen registrerer når robotgressklipperen nærmer seg avgrensningssløyfen.

Denne veiledningen gir trinnvise instruksjoner for planlegging og legging av avgrensningssløyfen.

Planlegg og forbered

Tegn en skisse av arbeidsområdet

• Skissen må omfatte alle hindringer og utfordringer i hagen din.
  • Finn ut hvor ladestasjonen, avgrensningssløyfen og guidekabelen bør plasseres.
  • Se installasjonseksemplene våre.

Skisse av Automower-installasjon

Utforsk plassering av ladestasjonen

Definer tilkoblingspunkter

• Planlegg hvor guidekabelen skal kobles til avgrensningssløyfen.
  • La det være en kabelsløyfe på 10 cm/5 tommer ved tilkoblingspunktet. Dette gjør det enklere å koble sammen guidekabelen og avgrensningssløyfen.

Klipp plenen før installasjon

• Sørg for at plenen klippes før kabelen legges, slik at den ikke løftes av gresset.

Installer kabelen

Start bak ladestasjonen

• Start og fullfør installasjonen av avgrensningssløyfen bak ladestasjonen.
  • La det være 50 cm/2 fot med ekstra kabel for å koble den til ladestasjonen.

Legge avgrensningssløyfen

• Plasser avgrensningssløyfen rundt hele arbeidsområdet.

Sikre kabelen med staker

• Stakene kan plasseres på flate deler av plenen med en avstand på omtrent 70 cm/2 fot 6 tommer.
  • Pass på at kabelen er godt festet til bakken, for å hindre at klipperen setter seg fast og kutter kabelen.
  • Kontroller om det er ujevne områder i plenen, og bruk ekstra staker for å feste kabelen godt til bakken.

Grave ned kabelen

• Lag et snitt i plenen med en spade.
  • Plasser avgrensningssløyfen eller guidekabelen 1–20 cm (3/8–8 tommer) ned i jorden.
  • Dette anbefales hvis plenen er svært ujevn eller du vil skjule kabelen.

Tips for kabelplassering

Alternativer for plassering av ladestasjonen

Avgrensningssløyfen kan plasseres på forskjellige måter inn mot ladestasjonen. Velg det alternativet som passer best for dine behov. Se bildet nedenfor.

• Alternativ 1: Legg kabelen helt utenfor ladestasjonen.
  • Alternativ 2: Legg kabelen under ladestasjonsplaten. Sørg for at minst halvparten av ladestasjonsplaten ligger innenfor arbeidsområdet.

Slik legger du avgrensningssløyfen ved ladestasjonen

• For Automower® Aspire™ R4: I stedet for alternativ 2 kan du bruke alternativ 3, der kabelen går rett ut til sidene og rundt ladestasjonen (se bildet nedenfor).

Koble begge ender av kabelen til ladestasjonen

Avstand fra avgrensningssløyfen til gjenstander

Fordi robotgressklipperen alltid passerer kabelen før den snur, må kabelen legges i ulike avstander fra hindre.

• Bruk den medfølgende Automower®-linjalen for å sikre at kabelen plasseres med riktig avstand til hindringer.
  • Linjalen har tre påtrykte avstander: en kort, en middels lang og en lengre avstand. De nøyaktige avstandene avhenger av modellen. Se i brukerhåndboken hvis du trenger informasjon om nøyaktige avstander for din modell.

Generelle anbefalinger

• Plasser avgrensningssløyfen 35 cm/14 tommer fra en hindring som er mer enn 5 cm (2 tommer) høy.
  • Plasser avgrensningssløyfen 30 cm/12 tommer fra en hindring som er 1–5 cm (3/8–2 tommer) høy.
  • Plasser avgrensningssløyfen 10 cm/4 tommer fra en hindring som er mindre enn 1 cm (3/8 tomme) høy.
  • Foran harde gjenstander, som gjerder eller vegger, bruker du den lengste avstanden. Ellers vil gressklipperen kollidere med den harde gjenstanden hver gang den skal snu.
  • Når det kommer til blomsterbed og mykere busker, der det ikke er risiko for kollisjon, er den mellomste avstanden nok. Hvis avstanden er kortere, kan klipperen kjøre over kanten og sette seg fast. Hvis du bruker den lengre avstanden, lar klipperen det være igjen uklippet gress nær kanten.
  • Ved hellelagte stier i flukt med plenen anbefaler vi å bruke den korteste avstanden på linjalen. Klipperen bruker en del av stien til å snu på, og klipper alt gresset.
  • Bruk den mellomste avstanden på grusstier, der det er risiko for at klipperen setter seg fast.
  • På stier med harde overflater kan du bare la gressklipperen kjøre over.
  • Rundt svømmebassenger eller dammer må det være en barriere som er minst 15 cm (6 tommer) høy, av sikkerhetsmessige årsaker.

Disse avstandene skal anses som veiledende. Når du har lært hvordan klipperen fungerer i hagen din, kan du justere avgrensningssløyfen for å optimalisere klipperesultatene.

Øyer, passasjer og sekundære områder

Øyer

• Lag øyer for å holde klipperen unna bestemte områder, for eksempel blomster- eller steinbed.
  • Lær mer om øyer.

Passasjer

• Bruk passasjer for å koble sammen to deler av arbeidsområdet.
  • En passasje med guidekabel krever en minimumsavstand på 60 cm (24 tommer) mellom avgrensningssløyfene på hver side av passasjen.
  • Et arbeidsområde med en passasje uten guidekabel krever en minimumsavstand på 2 m (6 fot 6 tommer) mellom avgrensningssløyfene på hver side av passasjen.
  • Lær mer om passasjer

Sekundære områder

• Opprett et sekundært område hvis arbeidsområdet har to områder som ikke er forbundet med en passasje.
  • Arbeidsområdet med ladestasjonen er hovedområdet.
  • Lær mer om sekundære områder