Priče i inspiracija

Istorija kompanije Husqvarna: Više od 325 godina inovacija

Od samih početaka 1689, Husqvarna, sada deo Husqvarna grupe, proizvodila je široki spektar kvalitetnih proizvoda. Izvrsne inženjerske veštine, snažan preduzetnički duh i strast za kvalitetnim proizvodima doveli su do inovativnih rešenja, uspešno preuzimajući kompaniju iz proizvodnje oružja, preko mašina za šivenje, peći i motocikala, do današnjih motornih proizvoda za košenje/rezanje na otvorenom prostoru.

Naše nasleđe

Kasnih 1600-tih godina, ratovi koji su besneli širom Evrope su rezultirali povećanjem proizvodnje oružja u Švedskoj. Hidroenergija je bila potrebna za proces proizvodnje, tako da su 1689. započeti radovi na bušenju pored vodopada u gradu Huskvarna, južna Švedska (u to vreme nazivan Husqvarna), gde se mnogi proizvodi i danas proizvode.

Historical image

Kako je potreba za oružjem opadala, kompanija je videla priliku da se odvoji primenom veština preciznog inženjeringa naučenih iz proizvodnje oružja, u potpuno novi skup ostalih proizvoda koji se kreću od mašina za šivenje, oružja za lov, peći na drva, mašina za mlevenje, bicikala, motocikala, peći na gas, mikrotalasnih pećnica i još mnogo toga.

Zabrinutosti u pogledu životne sredine i ergonomije

Znanje i veštine stečene iz razvoja i proizvodnje toliko mnogo različitih proizvoda postali su prednost za kompaniju Husqvarna prilikom dizajniranja novih proizvoda i izazovnih postojećih rešenja. To je bio rani metod „razmišljanja na širi način”, dobrim primerom navedeno kao razvoj prve motorne testere kompanije Husqvarna. Postojeće motorne testere na tržištu u to vreme pravile su probleme u vezi sa zagađenjem bukom. Korišćenjem tehnologije prigušivača motocikla, koja je interno razvijena, nivo buke testere Husqvarna 90 je bio smanjen za pola u odnosu na tadašnju konkurenciju. Ubrzo nakon toga, ovo je rešenje bilo praćeno, između ostalog, novim izumima poput sistema za prigušenje vibracija koji su sprečavali pojavu zdravstvenog problema usled izloženosti vibracijama i prve automatizovane kočnice lanca.

Tokom godina, Husqvarna je dokazala svoje tehnološko vođstvo predstavljanjem revolucionarnih proizvoda i rešenja koji su osvajali nagrade sa izrazitijim fokusom na korisnika: 

  • X-Torq®, pretežno korišćen u ručnim proizvodima, pruža veću ekonomičnost potrošnje goriva i smanjene emisije izduvnih gasova u skladu sa najstrožim propisima koji se odnose na životnu sredinu u svetu.
  • AutoTune™, tehnološki i ekološki proboj u oblasti profesionalnih motornih testera, kojim se minimizuju emisije izduvnih gasova i optimizuje motor, performanse, izbegava potreba za izdvajanjem vremena na podešavanja karburatora.
  • Akumulatorske kosačice i motorne testere sa performansama benzinskih; lagane, tihe i bez direktnih emisija.
  • Robotske kosačice su tihe samoupravljajuće kosačice koje oslobađaju vreme za vlasnike kuća i rukovodioce objekata i ne proizvode direktne emisije tokom korišćenja. Takođe troše vrlo malo energije.
  • Roboti za rušenje za industriju građevinarstva isporučuju veliku snagu uprkos maloj težini. Opremljeni daljinskim upravljanjem omogućavaju da se zadaci rušenja obave u oblastima gde je suviše opasno za radnike da uđu. Danas su Husqvarna proizvodi vredni pomoćnici u poslovima u baštama kuća, parkovima, šumama i na građevinskim lokacijama širom sveta, dajući korisnicima pouzdanost da dobro obave posao.

Husqvarna postignuća 

1689: Početak putovanja

Prva Husqvarna fabrika je osnovana pored vodopada u gradu Huskvarna u južnoj Švedskoj (prethodno nazivan Husqvarna) za proizvodnju oružja za vojsku. Proizvodnja oružja je trajala do 1989.

House by the waterfall

1872: Osvajanje novih teritorija

Ugovor kompanije Husqvarna o proizvodnji pušaka sa švedskim kraljevstvom se završava i kompanija odlučuje da se odvoji. To postaje početak veoma inovativnog i ambicioznog perioda, rezultirajući raznovrsnim nizom novih proizvoda uključujući mašine za šivenje (1872.), oružje za lov (1877.), peći na drva (1877.), mašine za mlevenje mesa (1892.), prvu švedsku pisaću mašinu (1895.) i bicikle (1896.). Opremu za domaćinstvo i dalje Nordijcima prodaje Electrolux a mašine za šivenje su sada deo SVP Worldwide. 

1903: Era motocikala počinje

Husqvarna predstavlja svoje motocikle 1903. Godinama kasnije, 1982, motocikl kompanije Husqvarna, MC 258, pobeđuje u klasi 250cc na legendarnom Pariz-Dakar reliju. Odeljenje motocikala je prodato 1986. i sada je deo Pierer AG u Austriji. 

H955-0005

1918: Kosačice za travu

Husqvarna je preuzela „Norrahammars Bruk”, čime su se dodala dva nova proizvoda u portfolio: bojleri i ručne kosačice. 

1947: Prve motorizovane kosačice

Prva motorizovana Husqvarna kosačica za komercijalnu upotrebu se pojavila 1947, a 1959. prvi model za vlasnike kuća je stigao na tržište. 

1959: Prva motorna testera

Husqvarna predstavlja svoju prvu motornu testeru, Husqvarna 90. Motornu testeru je oblikovao legendarni švedski dizajner Siksten Sason i koristila je tehnologiju prigušivača motocikla za postizanje nižih nivoa buke u odnosu na konkurente. Motorna testera je kasnije dalje razvijana u motorne rezne alate za industriju građevinarstva. 

Husqvarna Chainsaw 90

1969: Prigušivanje vibracija, postavljanje novih standarda za ergonomiju

Kada je motorna testera Husqvarna 180 napravljena, odlikovala je revolucionarna funkcija prigušivanja vibracija koja sprečava oboljenje koje nastaje usled izloženosti vibracijama, uobičajen problem koji se javlja kod radnika u šumarstvu širom sveta. 

1973: Automatska kočnica lanca, poboljšanje bezbednosti

Husqvarna predstavlja prvu motornu testeru na svetu sa automatskom kočnicom lanca. Funkcija TrioBrake™ je predstavljena 1999. a njome se omogućava korisnicima da aktiviraju kočnicu lanca desnom rukom – dalje smanjujući rizik od nastanka povrede za radnike u šumarstvu. 

1985: Godina modela Rider

Razvijen je prvi prototip onoga što će postati model Husqvarna Rider. Sa napred postavljenom reznom platformom, Rider nudi izvrsno manevrisanje. Proizvodnja je počela naredne godine. 

1995: Stvaranje robotske kosačice

Husqvarna predstavlja solarnu kosačicu, prvu komercijalizovanu potpuno robotsku kosačicu na svetu, koja radi samo na solarnu energiju, prethodnica današnje Husqvarna Automower®. Treća generacija modela sa ugrađenom funkcijom GPS je predstavljena 2013. 

Solar Mower

2009: AutoTune™ – ekološka inovacija

Husqvarna predstavlja AutoTune™, tehnološku i ekološku inovaciju u oblasti profesionalnih motornih testera. Novim se izumom automatski reguliše protok goriva kako bi se optimizovale performanse i minimizovale emisije gasova. 

2012: Akumulatorski proizvodi sa benzinskim performansama

Husqvarna predstavlja čitav asortiman akumulatorskih proizvoda sa benzinskim performansama – ipak bez direktnih emisija i sa dosta manje buke, vibracija i održavanja – motorne testere, trimere, makaze za živu ogradu i potpuno novi Rider. 

2016: Lanac testere X-Cut

Husqvarna počinje proizvodnju lanaca za motorne testere kako bi podigla Husqvarna motorne testere na novi nivo iskustva sečenja, rezultirajući većom efikasnošću. Lanci X-Cut se proizvode u novom najmodernijem proizvodnom postrojenju u gradu Huskvarna u kojem je moguće izvesti veoma složeni proces proizvodnje lanaca, od sirovina do gotovog proizvoda.