Priče i inspiracija

Brzi bezbedniji rad duž koridora dalekovoda

Stvari se brzo odvijaju kada tim obara stabla i reže grane duž koridora dalekovoda. To je težak posao koji zahteva veliku preciznost u svakom trenutku. Geri Breton, direktor zadužen za bezbednost u kompaniji Lucas Tree Experts, odlučio je u ranoj fazi da uloži u Husqvarna testere sa jedinstvenom kočnicom testere TrioBrake. Pokazalo se da je to profitabilno ulaganje. Korisnik testere Bil Rajli i njegove kolege sada rade pametnije – koristeći bolje radne tehnike i radeći bezbednije i ergonomičnije.

Lakši, efikasniji rad

Bil Rajli vidi nekoliko jasnih prednosti uz TrioBrake. Između ostalog, on omogućava da je rad sa motornom testerom jednostavniji i efikasniji. „Kretanje je lakše a rad brži. Na primer, kada režete ili orezujete drvo, sve što je potrebno je blagi udarac desnim ručnim zglobom o zadnji štitnik da bi se zaustavio lanac – a leva vam je ruka slobodna za uklanjanje grana i ostalih stvari koje vam stoje na putu.” Još jedna važna prednost, navodi Bil Rajli, jeste ta da vas TrioBrake prisiljava, da tako kažemo, da usvojite primenu ispravnih tehnika rada kao što je savijanje kolena a ne leđa, što vam pomaže da radite više ergonomski.

TrioBrake feature Chainsaw

Smanjeni rizik od povreda

To smanjuje rizik od bola u leđima i ostalih povreda koje nastaju od ponavljajućeg naprezanja a koje bi se mogle pojaviti ako nepravilno stojite ili koristite testeru. Geri Breton dodaje: „Ako radite u dobrom ergonomskom položaju sa testerom blizu tela, to takođe smanjuje rizik od povratnog udarca. Za nas je važno da što je više moguće smanjimo broj nesrećnih slučajeva na terenu.” U isto vreme, tu je takođe potreba da se uklone sve prepreke kako bi se moglo raditi na efikasan i profitabilan način. „TrioBrake uopšte ne utiče na vašu produktivnost kada se naviknete na testeru i radite na pravilan način. Baš suprotno, TrioBrake definitivno promoviše pametniji način rada.”

Lucas Tree Experts rade u Portlandu, savezna država Mejn, u severoistočnom delu Sjedinjenih Američkih Država. Kompanija ima oko 250 zaposlenih i specijalizovana je za održavanje koridora dalekovoda čistim i urednim. Na terenu oni obaraju stabla koja se nalaze suviše blizu pilona i koriste skiliftove za rezanje oštećenih grana kada postoji rizik da one padnu na dalekovode. Direktor zadužen za bezbednost, Geri Breton, nadgleda posao. Geri kaže kako se prvi put susreo sa motornim testerama u ranoj mladosti.

Motorne testere

Saznajte više o asortimanu naših motornih testera

Saznajte više

„Jesam li bio lud?”

Seća se jednog naročitog incidenta kada je pomagao ocu da ukloni neke spoljne delove verandi na jednoj od stambenih zgrada koje su posedovali. „Moj otac je bio pomalo uplašen da sam izađe na verande. Pa je umesto toga vezao uže oko mene i rekao mi: ‘Ne brini, Geri, nije opasno’, i pomogao mi je da se popnem kroz prozor i napolje sa električnom testerom u mojoj ruci kako bih obavio potrebno rezanje”. „Kada razmišljam o tome, pitam se: Jesam li bio lud?”, kaže Geri i smeje se. „To zasigurno nije nešto što bih uradio danas – barem ne bez bezbednosne opreme.” Geri Breton voli svoj posao i kaže da ima strast prema bezbednosti. Zbog toga se uopšte nije predomišljao kada ga je kompanija Husqvarna upitala da li bi Lucas Tree Experts želeli da isprobaju testere sa funkcijom TrioBrake.

3 načina za zaustavljanje lanca

TrioBrake je jedinstvena kočnica lanca kompanije Husqvarna kojom se omogućava brzo zaustavljanje lanca na tri različita načina: automatski putem funkcije inercije ili ručno kada rukovalac dođe u kontakt sa prednjim ili zadnjim štitnikom. Osim činjenice da TrioBrake zaustavlja lanac u slučaju pojave povratnog udarca, kočnica lanca se takođe aktivira ako se motorna testera ne koristi na ispravan način u pogledu radne tehnike i ergonomije. Kompanija Lucas Tree Experts sada ima dosta testera sa funkcijom TrioBrake koje se koriste na terenu. „Rukovaoci koji koriste testere sa funkcijom TrioBrake unapredili su način na koji rade jer ih je testera naterala na to”, navodi Geri Breton.

Testera sa kojom je prijatno raditi

Neko ko može to da potvrdi je Bil Rajli, iskusni korisnik i instruktor za korišćenje motornih testera koji je član tima koji radi duž koridora dalekovoda u Nju Gločesteru severno od Portlanda. „Koristim ovu testeru skoro već četiri godine i zaista mi se sviđa”, navodi Bil Rajli tokom predaha od posla. „Testera pruža prijatan rad i na zemlji i u vazduhu a zadnji štitnik uopšte ne smeta.”

TrioBrake - PR image