Saveti pri kupovini

Izbor odgovarajućeg lanca za motornu testeru: Nekoliko savjeta

Ako želite da izvučete maksimum iz svoje motorne testere, važno je da izaberete baš onakav lanac kakav vam treba. Evo nekoliko stvari koje treba imati u vidu.

Kad birate lanac za terenu, treba da znate korak, debljinu i broj pogonskih karika. Kad to imate, sve ostalo se svodi na lični izbor.

Korak se odnosi na prosječno rastojanje između dva zakivka na lancu. Vrijednost koraka (1/4", 0,325", 3/8" ili 0,404") je često navedena na vodilici. Ako ne možete da je nađete, najbolji savet nam je da prodavac izmjeri stari lanac, jer to nije lako.

Debljina je debljina pogonskih karika i ovo je važno radi pravilnog nasijedanja lanca na vodilicu. Debljina (0,043", 0,050", 0,058" i 0,063") je vjerovatno navedena na maču, kao i korak. Ako nije, takođe preporučujemo da prodavac izmjeri debljinu starog lanca.

Dužina lanca određena je korakom i brojem pogonskih karika. Ona obično nije navedena ni na maču ni na proizvodu, pa treba prebrojati karike na starom lancu.

Edge Campaign Photo

Uparivanje zuba i mišića

Agresivan lanac testere stavljen na standardnu motornu testeru nikad neće poboljšati radne karakteristike. To je kao da stavite ajkulin zub pirani u usta – jačina ugriza se neće promijeniti.

Ako obezbijedite da lanac savršeno odgovara testeri (agresivan lanac za agresivnu testeru i sl), oprema za rezanje će uvijek imati maksimalan učinak.

Lanci

Saznajte sve o našim lancima

Pročitajte više

Trouglast zub, zaobljen trouglasti zub, strugač

Rezni zubi modernih lanaca testere imaju tri osnovna oblika: klasičan trouglast, zaobljen trouglast i strugač.

Oštar ugao klasičnog trouglastog reznog zuba lako razdvaja drvena vlakna i reže najbrže i najefikasnije u čistom mekom drvetu.

Uglovi zaobljenih trouglastih reznih zuba su blago zaobljeni. Ovo pomaže da rezni zub duže sačuva oštrinu, naročito kad se reže tvrdo, zamrznuto ili drvo sa stranim tijelima, gdje bi klasičan trouglast zub brzo izgubio oštrinu. Strugač je sličan zaobljenom trouglastom zubu, ali mu je radni ugao još obliji.

Da biste našli lanac testere koji se odlično uklapa sa lančanom testerom, koristite Husqvarna vodič za lance testera za referencu.

Vodič za kupovinu lanca

Vodič za izbor odgovarajućeg lanca za motornu testeru

preuzmite vodič