Battery hedgetrimmer 215iHD45
Uputstva i vodiči

Kako srediti živu ogradu

Postoji nešto neobično zadovoljavajuće u tome da vidite žive ograde koje su ujednačene i savršeno izvajane. Bez obzira da li imate posla sa starom, obraslom živom ogradom ili potpuno novom, sastavili smo ovaj vodič koji je jednostavan za praćenje kako bismo vam pomogli u tom poduhvatu.

Saveti za sređivanje žive ograde

10 opcija
Kada treba orezivati živu ogradu?

Imajte na umu kada se ptice gnezde. Kasna zima i kasno leto su generalno dobre opcije. Čak i ako je vaša živa ograda još mlada, trebalo bi da je skratite / ošišate sa vrha da biste podstakli veću gustinu.

Koliko često treba orezivati živu ogradu?

Novi rast je mnogo lakše preseći nego ustaljeni rast, tako da je najbolje podrezati dva puta godišnje. 

Odakle treba da počnete i u kom pravcu da sečete?

Generalno, makaze za živu ogradu želećete da pomerate / okrećete u pokretu na gore. Ovo je prvenstveno radi sigurnosti - ako naiđete na prepreku, sigurnije je povući uređaj prema sebi nego ga gurnuti prema dole u pravcu vaše noge. Ako ga okrećete u oba smera, budite posebno pažljivi kada pomerate na dole.

Za žive ograde koje su do visine grudi, počnite sa strane, a zatim pređite na vrh. Za višu živu ogradu, počnite od vrha – možda će vam biti potrebna motorna testera ili teleskopska testera prilikom sređivanja žive ograde.

Illustration Use Hedge trimming guide
Koliko treba da odsečete u svakom prolazu?

Uzmite malu količinu sa svakim prolazom za najbolje rezultate. Opšte pravilo, odsecite maksimalno 20% žive ograde u jednoj sesiji i 30% ukupno po sezoni.

Kako da ivice moje ograde izgledaju kvadratno?

Kada jednom isečete na kvadratni oblik, skinite mali ugao duž svake ivice. Ovo će mu pomoći da raste u kvadratniji oblik.

Da li mi je potrebna motorna testera za šišanje žive ograde?

Samo ako su grane koje sečete prevelike za karakteristike makaza koje koristite. Ako je tako, koristite motornu testeru da spustite živu ogradu na pravu visinu i koristite makaze za živu ogradu da je sredite.

Da li mogu da renoviram stare žive ograde?

Ako imate posla sa zaraslom živom ogradom – možda ste je nasledili nakon preseljenja u kuću – najverovatnije možete da je vratite u zivot, ali biće potrebno neko vreme i strpljenje.

Poželećete da skratite živu ogradu i odsečete značajan deo njene visine pomoću motorne testere. Možda ćete čak želeti da je isečete na visinu od samo 1–1,2 metra. Ovo će podstaći brz, novi rast kroz stabljike, koje zatim možete podseći i oblikovati dok raste.

Kada treba da ošišam novu živu ogradu?

Neki će možda biti u iskušenju da pomisle da kada sadite novu živu ogradu, ne bi trebalo da je sečete dok ne dostigne željenu veličinu.

Da biste dobili novu živu ogradu zdrave veličine, poželećete da obavite formalno skraćivanje / sečenje prvih nekoliko godina nakon sadnje. Ovo uključuje orezivanje mladog rasta kako bi se podstaklo da stablo čvrsto raste i razvije debele grane.

Kada živa ograda dostigne željenu visinu, možete početi sa održavajućim orezivanjem, prema koracima koje smo detaljno opisali iznad.

Koje sigurnosne karakteristike treba da imam na umu prilikom sečenja žive ograde?

Nikada ne koristite makaze za živu ogradu jednom rukom. Ne forsirajte uređaj kada naiđe na debele grančice ili grane i budite pažljivi kada pomerate makaze na dole kako biste izbegli povrede. Nosite zaštitne naočare, zaštitu za uši i rukavice dok radite.

Kako da održavam makaze za živu ogradu?

Za najbolje rezultate, važno je da nož makaza za živu ogradu bude oštar. To možete postići pomoću ravne turpije ili možete koristiti ručnu bušilicu i pričvrstiti kamen za turpijanje u obliku konusa na vrh.

Ograničite oštrenje sečiva jednom na svakih 50 sati upotrebe. Takođe, možete da odnesete svoje Husqvarna makaze za živu ogradu u vaš lokalni servisni centar da vam naoštre sečiva.