Aspire Pruner with pole above
Uputstva i vodiči

Kako orezati drvo

Da pojednostavnimo: pravilno orezivanje drveća uklanja neželjeni rast i podstiče novi rast. Ali koje grane treba orezati? Kada bi to trebalo uraditi i uz pomoć kog alata? Kako bismo vam pomogli da se snađete, sastavili smo ovaj jednostavan vodič za orezivanje drveća.

Saveti za orezivanje drveća

7 opcija
Zašto bi trebalo orezati drvo?

Možete orezati drvo kako biste podstakli postojeće grane da više rastu, dodajući strukturu. Ili, možete orezati drvo da biste omogućili više svetlosti svom drvetu, da biste promovisali bolji rast voća ili cveća. Možete čak orezati da biste stvorili drvo u obliku lopte.

Preporučujemo vam da imate na umu šta želite da postignete kada krenete da orezujete – bilo da je u pitanju lepota, oblik, snaga ili plod – jer će vam to pomoći da odlučite koje grane treba da sečete.

Kada bi treblo orezivati drvo?

Generalno, orezujte tokom meseci mirovanja, u kasnu zimu ili rano proleće. Kada je izloženost insektima i bolestima svedena na minimum, dok drvo takođe dobija dovoljno vremena da zaraste pre novog rasta. Uvek treba da sečete mrtve, slomljene ili bolesne grane čim se pojave.

Koji alat je potreban za orezivanje?

Za neke poslove dovoljne su makaze, za neke je potrebna testera za orezivanje. Za veće poslove, biće potreban jači alat kao što je teleskopska testera.

Koje sigurnosne faktore treba imati na umu prilikom orezivanja?

Napravite plan kako biste sprečili eventualne nezgode i smanjili ozbiljnost povrede u slučaju nesreće tako što ćete nositi odgovarajuću zaštitnu opremu. Husqvarna preporučuje nošenje kacige sa štitnicima za uši, vizirom i zaštitnim naočarima, zaštitnih pantalona ili nogavica koje štite od motorne testere, šumarske jakne sa odgovarajućom pokrivenošću gornjeg dela tela, čizama protiv klizanja i rukavica. Za dalje savete o odgovarajućoj zaštitnoj opremi, posetite našu stranicu o zaštitnoj opremi.

Ne radite sa drvetom ako je blizu dalekovoda jer to može biti veoma opasno. Umesto toga potražite pomoć profesionalca.

Nikada ne koristite motornu testeru dok stojite na merdevinama. Motornu testeru treba koristiti samo na nivou struka ili niže. Za poslove veće od ovoga, koristite merdevine i dizalicu – ili koristite teleskopsku testeru. Uvek nosite zaštitne naočare i rukavice. Ako radite sa velikim granama, obavezno nosite zaštitnu kacigu.

Koje grane treba ukloniti prilikom sečenja?

Počnite tako što ćete posmatrati svoje drvo iz daljine i odlučiti o svom krajnjem cilju. Orezujte grane da biste pomogli u oblikovanju drveta – na primer, možda ćete želeti da uklonite grane sa vrha kako biste podstakli rast ka spolja (ovo može pomoći u stvaranju senke ili – ako imate voćku – učiniti voće pristupačnijim). Svake godine, trebalo bi barem da razmislite o sečenju grana koje su nikle te godine, samo da biste održali oblik drveta netaknutim i sačuvali njegovu energiju.

Takođe možete da orezujete da biste istanjili područja koja su debela ili pretrpana granama. Za ovu vrstu sečenja, može vam pomoći da počnete dalje od drveta i postepeno ulazite.

Potražite grane koje pokazuju znake oštećenja. Takođe, potražite grane koje su usmerene na dole i usmerene ka drugim granama. Ako vidite da dve grane formiraju međunožje drveta, odsecite jednu od grana tako da se ne takmiče jedna sa drugom.

Illustration Use Tree shapes
Kako da isečem deblje grane prilikom sečenja?

Isecite u tri koraka.

Prvi rez se postavlja ispod grane, drugi se postavlja dalje od stabljike da bi se ublažio pritisak. Zatim rez 3 stvara urednu završnu obradu dok ostavlja kragnu grane. Ovo je važno jer ako se rez napravi bliže deblu, površina rane postaje veća – što znači da će drvetu biti potrebno duže da zaraste preko te površine reza. Orezivanje stabala ovom metodom takođe sprečava guljenje grane koje bi inače moglo usporiti proces zarastanja.

Generalno, kada sečete klice tekuće godine, trebalo bi da težite da sečete pod uglovima od 45 stepeni.

Illustration Use How to Prune Three step method
Koliko mogu ukloniti prilikom orezivanja drveća?

Najbolje je ukloniti onoliko malo koliko je potrebno za postizanje željenog efekta – svakako, ne više od oko 20% – jer uklanjanje previše grana može dovesti do stresa na stablu. Ako radite veliko orezivanje, pokušajte da ga rasporedite na dve ili više godina. S druge strane, potpuno ste sigurni ako samo uklanjate grane koje su porasle u prošloj godini.

Imajte na umu da orezivanje drveća može da stvori mnogo otpada od drveća, pa se pobrinite da imate plan za premeštanje na stanicu za preradu otpada (gde se može pretvoriti u malč) ako nemate svoju zelenu kantu za otpatke.