Uputstva i vodiči

Kako se usitnjavaju trava i lišće

Đubrenje travnjaka travom i lišćem može da vam uštedi i vreme i novac. Evo naših najboljih saveta za đubrenje travnjaka usitnjenom travom i lišćem.

Uticaj usitnjavanja
Usitnjavanje trave i lišća ima mnoge pozitivne efekte, npr. uštedu vremena i novca i kvalitet i izgled travnjaka. Evo liste pogodnosti koje dobijate usitnjavanjem:
  1. Pretvaranje otpada u hranljive materije smanjuje potrebe za đubrenjem
  2. Poboljšanje životne sredine mikroorganizama
  3. Deblji sloj humusa
  4. Nema potrebe da uklanjate ili kompostirate otpad, što je dobro, jer bacanje pokošene trave dodatno opterećuje već preopterećene deponije

Kada usitnjavati

Usitnjavanje treba raditi kad su mikroorganizmi u tlu aktivni. To znači da temperatura površinskog sloja tla treba da bude najmanje 6 stepeni celzijusa. Ako redovno usitnjavate dok trava ne raste, na primer, tokom toplih letnjih meseci ili kasno u jesen, ako živite u podneblju sa izraženim godišnjim dobima, usitnjen materijal se raspada malo ili nimalo. Posledično, raste rizik od stvaranja travne slame.

Usitnjavanje pokošene trave

Ostaci trave sadrže 80–85% vode, zbog čega se brzo raspadaju, uz mali rizik da stvore sloj slame, za razliku od drugih ostataka biljaka. Raspadanje pokošene trave se najbrže dešava samo ako svakim košenjem uklonite oko trećinu dužine vlati. Međutim, nikada ne treba da pokosite više od polovine dužine vlati, jer to povećava rizik od dehidracije zbog gubitka tečnosti iz biljke.

Usitnjavanje lišća

Kad usitnjavate lišće, možete da uštedite novac i vreme ako lišće koje pada na živu ogradu, cvetne leje i staze oduvate na otvorene travnate površine, gde rajder opremljen jedinicom za usitnjavanje može da ih isecka.

Komplet za usitnjavanje

Kako se Husqvarna kosačici ugrađuje komplet za usitnjavanje

Saznajte više

Kada je bolje sakupiti

Ne zaboravite da usitnjavanje ne može potpuno da zameni tradicionalno prikupljanje lišća. Zato je dobro da prikupite preostalo lišće pre poslednjeg košenja u sezoni, kada je temperatura tla ispod 6 stepeni celzijusa i trava prestaje da raste. U suprotnom, raste opasnost od problema kao što su povećani napadi gljivičnih oboljenja tokom zime.

Usitnjavanje lišća na raznim mestima u svetu
Zavisno od klimatskih uslova, pri usitnjavanju treba uzimati u obzir različite stvari. U severnoj Evropi, na primer, važno je upamtiti da prilikom usitnjavanja lišća samo mali udeo lišća otpadne pre prvog mraza, dok veliki deo lišća otpadne ubrzo nakon prvog mraza. Puštanjem da trava raste nekoliko centimetara više od uobičajenog u jesen, možete – tokom kratkog perioda – usitniti više ostataka lišća, jer su usitnjeni ostaci skriveni u nešto višoj travi.