Uputstva i vodiči

Izvucite maksimum iz svoje motorne kose

Kada je u pitanju posao raščišćavanja, motorna kosa je vaš najsvestraniji alat. U ovom vodiču za korišćenje, pronaći ćete listu saveta za bezbedan i efikasan rad sa Husqvarna motornom kosom.

Prvo, ako planirate raščišćavanje velike oblasti, započnite pravljenjem celokupnog plana. Time osiguravate da nećete morati da prekidate rad i smišljate šta sledeće da uradite tokom rada te štedite dosta vremena. Uvek hodajte sistematično na način koji vas vodi na vreme za sledeće dolivanje goriva. Ako radite na brdu, započnite u podnožju i radite postepeno se krećući nagore umesto da se krećete gore i dole.

Bezbednosna oprema
Prilikom rada sa motornom kosom, nosite zaštitnu odeću kao što je:

Podešavanje

Pre početka rada, neka vam pređe u naviku da proverite postojanje vidljivih pukotina na nožu ili bilo kojoj drugoj opremi za košenje koju koristite i uverite se u sledeće:

 1. Da su blokirajuća navrtka i poklopac rezervoara za gorivo propisno pritegnuti
 2. Da štitnik noža nije oštećen
 3. Da gas, prekidač za zaustavljanje i prigušivač rade kako treba
 4. Da se nož ne okreće kada je motor u režimu praznog hoda
 5. Da je uprtač udobno podešen i da sigurnosno oslobađanje funkcioniše

Pokretanje

Uverite se da nema osoba u vašoj blizini dok radite. Prikladno je rastojanje od najmanje 10 metara. Položite mašinu na tlo o čvrstu površinu i sa delom za košenje udaljenim od predmeta u okruženju. Pritisnite nadole mašinu jednom rukom, ne stopalom, i uhvatite ručicu startera drugom rukom. Lagano povlačite dok ne osetite otpor, a zatim povucite snažno i brzo. Kada se motor pokrene, ne zaboravite da resetujete kontrolu čoka.

  Motorne kose

  Saznajte više o našim motornim kosama

  Pročitajte više

  Uprtač

  Korišćenjem potpornog uprtača, vi efektivno raspodeljujete težinu motorne kose i dodajete odličnan balans čime činite da mašina deluje lakše kao i da je lakše njom upravljati. Isto tako, u vanrednom slučaju, uprtač pruža funkciju brzog oslobađanja što vam omogućava da trenutno skinete motornu kosu. Pobrinite se da znate kako to funkcioniše pre početka rada.

  Brushcutter 325R

  Kako podesiti orezivač

  Kada ste podesili remen tako da vam odgovara telu, vreme je da se pređe na orezivač. Postoje tri stvari koje se mogu fino podesiti za postizanje maksimalne bezbednosti i efikasnosti:

  1. Petlja. Prilikom puštanja ručice, nož za rezanje treba da se nežno balansira na tlu. Da biste to postigli, podesite petlju vešanja na osovini dok ne dobijete odgovarajuću balansiranost. Za najbolje rezultate, uradite to dok je rezervoar napola pun.
  2. Upravljač. Upravljač se jednostavno bočno podešava. Podesite ga tako da je u položaju desno ispred vaših ruku.
  3. Ručke. Podesite ručke tako da je ugao vašeg lakta na otprilike 120° kada orezivač slobodno visi. Budite pažljivi kako ne biste nagnuli upravljače jer će to postaviti orezivač u položaj koji je suviše blizu vašem telu.
  Održavanje i servis
  Dobro naoštren nož čini vaš rad mnogo efikasnijim.
  Stoga, prilično često oštrite nož, poželjno nakon svakog dolivanja goriva.
  Redovno održavanje takođe produžava vek trajanja vaše mašine.
  Obratite se lokalnom prodavcu kompanije Husqvarna ako nemate vremena da to uradite sami.
  Višestruko će se isplatiti.