BioLife

Naša je inicijativa da ohrabrimo sve koji imaju baštu da razmotre neke od jednostavnih načina kako mogu da pomognu i pobrinu se za dobrobit flore i faune u svom području.

Pomozite nam u oblikovanju prirode za život.

Hedgehog

MVP vaše bašte

Vaša bašta ne bi bila ista bez njih. Upoznajte neke od najvrednijih igrača vaše bašte.

Jež
Jež je jedna od najpopularnijih životinja u našem bliskom okruženju. Osim što je veoma sladak, jež lovi mnoge uobičajene baštenske štetočine poput puževa i zmija. Iz nepoznatih razloga, broj ježeva naglo se smanjio u poslednjih pet godina. Pomozite im da izbegnu promet tako što ćete napraviti rupe i staze za lak prolaz kroz vašu baštu.

Biodiversity Ladybug

Bubamara

Bubamare su uvek gladne. Tokom života pojedu i do 5000 lisnih vaši. Ako želite da oslobodite dvorište malih štetnih insekata, privucite bubamaru – povremeno iznesite male posude sa vodom da bi imala odakle da pije.

Leptir
Još jedan MVP kog želite da vidite u svojoj bašti je leptir – veoma pozitivan pokazatelj zdravlja bašte. Uz pčele, ovi lepršavi insekti su važni oprašivači. 

Otprilike trećini svih biljaka potrebno je oprašivanje da bi donele plodove, a oprašivanje se događa prirodno kada leptiri skaču između cvetova pijuckajući nektar. Nažalost, leptiri su sve više ugroženi gubitkom staništa zbog klimatskih promena, krčenja šuma i upotrebe pesticida. Dakle, ukoliko svoju baštu učinite prijateljskim mestom za leptira, kod kuće uradte nešto kako biste doprineli njihovoj dobrobiti, istovremeno pomažete flori u vašem području da procveta. Razmislite o sadnji vrsta bogatih nektarom kao što su Buddleja, Butterfly Weed (Asclepia), Verbena, Joe-Pye Weed ili višegodišnji Snapdragons.

Earthworm

Gliste
Gliste su prirodni inženjeri tla! Jednostavnim kretanjem kroz tlo, kišne gliste ga prozračuju i dreniraju, donoseći niz prednosti. Hranjive materije izdižu na površinu, tlo postaje plodnije, a zemlja otpornija na poplave i eroziju. Pogled na gliste je dobra stvar jer su one barometri zdravlja tla – osetljive su na zagađivače tla, kao što su ostaci pesticida ili neželjeni teški metali.

Ako vidite da se na vašem travnjaku kopaju male gomile zemlje – posebno tokom jeseni i proleća – to je rezultat rada glista, pa budite sigurni da je to znak dobrog zdravlja tla! Konačno, pošto su bogate proteinima, gliste su važan izvor hrane za neke druge goste vaše bašte.

Bee

Pčele
Ovom MVP-u nije potrebno predstavljanje. Čine čuda za vašu baštu, ali kako se broj pčela u celom svetu smanjuje zabrinjavajućom brzinom, moramo i njima pružiti ruku pomoći. Posetite stranicu za nekoliko saveta kako svoju baštu učiniti što ugodnijom za pčele.