Kako da vam dvorište bude pogodno za pčele

Dobrobit pčela i drugih insekata je važna mnogim ljudima. Zato smo razgovarali sa našim partnerom, firmom Bienenbotschaft (ambasada republike Košnice), i sastavili smo osam korisnih saveta i zanimljive informacije za pretvaranje dvorišta, terase ili balkona u mesto koje odgovara pčelama i drugim bubicama.
Važno: Kad dizajnirate dvorište, nemojte da mislite samo na pčele, već i na sve druge bubice. Na kraju, glavna vrednost tih životinjica je u oprašivanju, a ne u proizvodnji meda.

1. Hranite pčele cele godine

Kada birate biljke za dvorište i terasu, koristite domaće vrste kad god je moguće, jer su vrste divljih pčela navikle na lokalne biljke, navode iskusni pčelari. Divlja vrsta biljke je uvek poželjnija od uzgojne. Izbegavajte biljke sa cvetovima sa mnogo latica – izgledaju lepo, ali veći broj latica se ponaša kao barijera, pa pčele ne mogu da dođu do nektara i polena, tako da nisu naročito korisne kao hrana. Umesto toga izaberite mešavinu organski uzgajenih biljaka koje cvetaju cele godine i snabdevaju insekte hranom. Pčele će biti zahvalne na izdašnom izvoru hrane, naročito na početku i kraju vegetativne sezone, tj. u proleće i u jesen. Biljke navedene u nastavku su naročito pogodne:

Early Bloomers
Rane cvetnice
Lukovice poput krokusa, zimskog akonita, anemone i zumbula od grožđa, ali ne i kultivisani oblici tulipana. Što se tiče drveća, vrba, koja cveta od marta do maja, vredan je izvor hrane. Dostupno je u različitim veličinama i oblicima da odgovara svakoj bašti.
Summer favourites - Phacelia (Bienenfreund)
Omiljeni letnji
Bienenbotschaftova letnja biljka broj 1 pogodna za pčele je facelija, poznata i kao Bienenfreund – prijatelj pčela – na nemačkom jeziku Žuta slatka detelina je još jedan odličan izvor nektara. Ako više volite da sejete višegodišnje livadsko cveće, najbolje je da koristite autohtono livadsko cveće, poput golubove skabioze, livadske žalfije ili kosmate potkovice.
Native Flowering Shrubs
Autohtoni cvetajući žbunovi
Glog, trn, divlje ruže, vrba, trešnja i flamingo vrba su odlični izbori.
Bulbs
Lukovice
Da, ukusno za ljude, ali cvetovi praziluka i luka su popularni i kod pčela. Zumbul od grožđa, Betlehemska zvezda, ljubičasti luk i divlji tulipani – sve su to dobre ukrasne biljke. Kultivisani tulipani i dvostruke varijante su manje pogodni.
Wild perennials
Omiljene divlje perene
Između ukrasnih višegodišnjih biljaka, u svom vrtu pogodnom za pčele, pronađite mesta za ove divlje trajnice: krutu živicu, običnu živicu, jagnjeće uši, mrtvu koprivu, crnoglavac, matičnjak, ljubičastu labavicu, tačkastu labavicu, češljugovinu, čičak, oman i volovske oči.
Bee and Lavender
Kulinarske biljke
Posadite majčinu dušicu, bilo koju vrstu žalfije, lavande i ruzmarina u svoju kuhinjsku baštu ili spiralni krevet kako biste učinili pčele srećnim.
Flowers
Porodica slačica
Ove biljke iz porodice slačica pružaju pčelama bogatu žetvu: divlja slačica, bela slačica, noćna ljubičica, zimska kreša, kamenita trava, kamenjarka, žuta migjoneta, reseda luteola, gorčica i ljubičasta kamenjarka.
Flowers
Livadsko cveće
Ove sorte su radost posmatrati na livadi, pa zašto ih ne biste doneli kući u svoju baštu? Pčele vole zvončiće, trolist, kukuruzni cvet, livadsku žalfiju, esparsetu, tratinčice, stolisnik, ptičju grahoricu, grm grahorice, skabiozu i cveće udovice.
Automower 330X

2. Livada ili travnjak?

Svaki baštovan treba da se zapita: „Treba li mi livada sa korisnim korovima ili zeleni travnjak?“ I jedno i drugo imaju jake argumente. Pogotovo na većim površinama, ekstenzivna ali dobro negovana livada zahteva manje košenja i predstavlja vredno stanište za divlje životinje. Međutim, mnoge porodice žele travnjake bez ijedne deteline i drugih uljeza, da bi deca mogla da trče bosa okolo bez bojazni od uboda.

HUSQVARNA SAVET: Za održavanje livada sa biljkama manje visine koristite Husqvarna robotsku kosačicu. Za to podesite Automower® na najviši nivo: 9 (tj. visinu košenja od 6 cm). To nižim biljkama, kao što su detelina i bele rade daje priliku da cvetaju na nižem nivou, i stvara livadu sa biljkama manje visine.
Možete i da graničnom žicom sprečite kosačicu da ulazi u izabrani deo dvorišta da biste napravili livadu sa cvećem, poželjno sa mešavinom autohtonog livadskog cveća. Prednost ovoga je da, za razliku od ručno košenih oblasti, livadu ništa ne dira i cveće se samo podsejava svake godine.

Cherry blossom

3. Drveće, žbunovi i grmlje koji odgovaraju pčelama

„Grmlje, žbunje i stabla nisu samo važan izvor hrane, pogotovo u gradovima, već i mesto na kom brojne vrste insekata mogu da se kriju – i legu”, kaže Antonio iz Bienenbotschaft-a. Na izabranim mestima treba omogućiti različitom grmlju da slobodno raste i rađa, čak i u malim dvorištima. I ovde je idealno imati više vrsta, da bi insekti imali čime da se hrane tokom cele godine.

Ove vrste grmova su naročito dobre za pčele: Dren, glog, divlje ruže. Od drveća je pogodna iva, voćke kao što su divlja trešnja i jabuka, i uvozna Evodija.

Rustic wall

4. Ne mora uvek biti ogromna livada: spiralni kreveti i 'divlji uglovi'

Mirisne, ukusne, i, kako kažu u Bienenbotschaft-u, dragocene i za pčele i za nas – spiralne leje zasađene biljem kao što su žalfija, majoram, bosiljak i slični sadrže obilje hrane za insekte. A hrane i pčele cele godine: ruzmarin cveta u proleće, žalfija tokom leta, potočarka i u septembru, a bosiljak sve do oktobra. Pored toga, brojne rupe, pukotine i šupljine koje su česte u takvim lejama su dobra mesta za izleganje i razvoj insekata.

Insekti će se oduševiti i inicijativom da napravite divlje ćoše u dvorištu – od hrpe kamenja i mrtvog drveta do zidova prekrivenih bršljanom, obezbediće stanište i zaklon mnogim vrstama insekata i paukova, gmizavcima, vodozemcima, pticama i malim životinjama. Između proleća i leta, neke vrste pčela legu jaja u postojeće ili iskopane rupe u drvenom materijalu i kočevima. Ako želite da pomognete tim pčelama, diskretno nabacajte mrtvog drveta ispod žbunova.

Flowers and plants

5. Hrana za pčele i druge insekte na balkonima i terasama

Lako je pretvoriti terase i balkone u raj za pčele ako na njima gajite cveće. Kariopteris je veoma dobra vrsta za tu namenu. Više saveta za cvetnice koje su veoma pogodne za pčele:

  1. Mešavina za kasno cvetanje, sa cvećem koje cveta do oktobra: neven, zevalica, potočarka.
  2. Kombinacija biljaka i cvetova: matičnjak i majčina dušica sa zvončićem, ili kadifa.
  3. Za zalogaj i posmatranje pčela: jagoda, patlidžan, paprike, paradajz u saksiji.
  4. Saksije sa mirisnim biljkama: Engleska lavanda, žalfija, matičnjak, vranilovka.
Bee hotel

6. Pomoć pri traženju smeštaja za pčele

Pored prikladnih biljaka, veštačke duplje za košnice u krugu od 200 do 300 metara od biljaka koje pčele koriste za pašu su od ključnog značaja za divlje pčele. Nažalost, mnoge veštačke duplje za košnice nemaju očekivane osobine, jer su napravljene od pogrešnog materijala ili nisu konstruisane na odgovarajući način. Zapušteni ćoškovi, stari zidovi i kamare mrtvog drveta koje smo već pomenuli su već u poziciji da pomognu pčelama.

Pored prikladnih biljaka, veštačke duplje za košnice u krugu od 200 do 300 metara od biljaka koje pčele koriste za pašu su od ključnog značaja za divlje pčele. Nažalost, mnoge veštačke duplje za košnice nemaju očekivane osobine, jer su napravljene od pogrešnog materijala ili nisu konstruisane na odgovarajući način. Zapušteni ćoškovi, stari zidovi i kamare mrtvog drveta koje smo već pomenuli su već u poziciji da pomognu pčelama.
Organizacija Bienenbotschaft je sarađivala sa istraživačima da bi napravila savršen prirodan dom za pčele: prirodnu habeetat® košnicu u deblu, ažuriranu u skladu sa Zajdlerovim postulatima pčelarstva. Košnica se konstruiše pravljenjem šupljine u deblu da bi se pčelama i drugim insektima obezbedilo stanište kakvo im odgovara kao vrsti. Pčele udomljene na taj način ne koriste se za skupljanje meda, nego se ostavljaju da u miru žive svoje živote.

7. Ne zaboravite piće

I insekti moraju da piju. Mala udubljenja u velikom kamenju i veliko kamenje puno vode u odeljku za ptice po sunčanom danu su sjajna mesta sa kojih pčele mogu da piju. A i dvorišna jezerca su dobri izvori vode za mnoge životinje i insekte. Kad smo kod toga, da li ste znali da mnogim vrstama divljih pčela voda ne služi samo za piće, nego im je neophodna i radi pravljenja saća? Voda im služi pri izradi maltera za ćelije u kojima legu jaja.

8. Bez pesticida

Oni koji više vole prirodniji izgled dvorišta nastoje da izbegavaju pesticide i veštačka đubriva. Skoro uvek postoje dobre prirodne alternative. Upotreba korisnih insekata za suzbijanje štetnih je oproban način, i takve insekte možete lako i jeftino da poručite onlajn. Ako niste sigurni, uklanjanje ili skraćivanje biljaka koje su obolele ili napadnute štetočinama je takođe bolja alternativa u dvorištima prilagođenim pčelama.

HUSQVARNA SAVET: Zahvaljujući baterijskom pogonu, Automower® ne samo da je tih i ne proizvodi neposredne emisije, nego sistem košenja koji koristi smanjuje i potrebu za đubrivom i drugim proizvodima. Pokošena trava milimetarske dužine se odmah vraća na travnjak kao đubrivo. Sistem košenja, koji se sastoji od diska za košenje i malih rotirajućih noževa praktično ne stvara usisnu silu, čime se smanjuje rizik od usisavanja insekata na tlu.

Kombinovanjem nekoliko pristupa za prilagođavanje dvorišta pčelama, svaki baštovan može da učini nešto da bi pomogao dobrobiti tih dragocenih insekata.